Χρήστης:Soulioto Dimitra

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Χαρακτηριστικά της αγοράς του Ολιγοπωλίου

Ολιγοπωλιακή ονομάζεται η αγορά,όπου λίγες επιχειρήσεις παράγουν και προσφέρουν ένα προϊόν.Η κάθε μια από αυτές διεκδικεί ένα μερίδιο πωλήσεων για τι δικό της προϊόν στην αγορά.Λόγω του μικρού αριθμού επιχειρήσεων,προσδίδεται στην ολιγοπωλιακή αγορά το χαρακτηριστικό της ΄΄έντονης αλληλεξάρτησης΄΄, δηλαδή κάθε ενέργεια μιας επιχείρησης,με σκοπό να επηρεάσει την κατάσταση στην αγορά προς όφελός της,προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους των άλλων επιχειρήσεων,που και εκείνες παρεμβαίνουν στην αγορά για τον ίδιο λόγο.Για παράδειγμα,αν μια επιχείρηση μειώσει την τιμή του προϊόντος της για να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές,τότε αναγκάζουν και και τις άλλες επιχειρήσεις,λόγω ανταγωνισμού να μειώσουν τις τιμές για να μη χάσουν τους πελάτες τους.Η διαδικασία αυτή,οδηγεί τις επιχειρήσεις του ολιγοπωλίου σε ένα ΄΄Πόλεμο τιμών΄΄μεταξύ τους που καταλήγει σε βάρος τους,αλλά σε όφελος των καταναλωτών.Για να αποτραπεί το παραπάνω,οι επιχειρήσεις αποφασίζουν σιωπηρά,ή με ρητή συμφωνία,να μην υπάρχει ανταγωνισμός τιμών.

΄΄Το προϊόν που παράγουν οι επιχειρήσεις του ολιγοπωλίου,μπορεί να είναι ομοιογενές ή διαφοροποιημένο.Η διαφοροποίηση μπορεί να είναι σημαντική,για παράδειγμα στην ποιότητα,είτε ασήμαντη,για παράδειγμα στο χρώμα ή στην συσκευασία.

Παραδείγματα ολιγοπωλιακής αγοράς είναι οι αγορές τσιμέντου και κινητής τηλεφωνίας με προϊόν ομοιογενές.Με λίγο διαφοροποιημένο προϊόν είναι η αγορά ηλεκτρικών συσκευών και με σημαντική διαφοροποίηση προϊόντος είναι η αγορά αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.


Συμπεριφορά της επιχείρησης στο ολιγοπώλιο

Προσαρμόζεται σύμφωνα με την έντονη αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων του ολιγοπωλίου.Δηλαδή δημιουργούνται μεταξύ τους συμφωνίες όπως συμφωνίες για της προσδιορισμό τιμής,για τις περιοχές που κάθε επιχείρηση διαθέτει το προϊόν της ή κοινή στάση για την αποτροπή εισόδου μιας νέας επιχείρησης στον κλάδο κ.τ.λ.Όλες οι παραπάνω συμφωνίες έχουν ως στόχο να μειώσουν τον ανταγωνισμό και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη της επιχείρησης.Επειδή όμως με αυτόν τον τρόπο κάποιες φορές οδηγούνται στη μονοπώληση της αγοράς,το κράτος παρεμβαίνει νομοθετικά για να προστατέψει τους καταναλωτές.

Εφόσον ο ανταγωνισμός της τιμής δεν συμφέρει τις επιχειρήσεις,μεταφέρεται σε άλλες διαστάσεις,όπως καινοτομίες στο προϊόν,προσφορές και φυσικά,διαφήμιση.

Κάθε επιχείρηση του ολιγοπωλίου,επιπλέον έχει κίνητρο να μειώσει το κόστος παραγωγής για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της,λόγω του ανταγωνισμού.Έτσι συμφωνείται σιωπηρά ο προσδιορισμός της τιμής να γίνεται από μία επιχείρηση που ονομάζεται*ηγετική επιχείρηση*,και οι υπόλοιπες προσαρμόζουν ανάλογα τις τιμές τους.Η *ηγετική επιχείρηση* είναι συνήθως η μεγαλύτερη και είναι εκείνη που προβλέπει με επιτυχία τις μεταβολές που επέρχονται στην αγορά και ενεργεί έτσι,ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικά κέρδη στο σύνολο των επιχειρήσεων του ολιγοπωλίου.




Χαρακτηριστικά της αγοράς του μονοπωλιακού ανταγωνισμού

Αγορά του μονοπωλιακού ανταγωνισμού είναι αυτή που συνδυάζει τα εξής χαρακτηριστικά. (i)Υπάρχουν τόσες επιχειρήσεις που παράγουν το προϊόν ώστε η κάθε μια ξεχωριστά να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις των άλλων,δηλαδή να εκλείπει το στοιχείο της αλληλεξάρτησης. (ii)Το προϊόν κάθε επιχείρησης είναι διαφοροποιημένο από αυτά των υπολοίπων.Η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να είναι σημαντική,ασήμαντη ή και φανταστική.

Το πρώτο χαρακτηριστικό καθιστά αδύνατη την κρυφή συμφωνία,σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις του ολιγοπωλίου,όπου οι συμφωνίες είναι συνηθισμένες.Το δεύτερο χαρακτηριστικό επιτρέπει σε κάθε προϊόν να προσδιορίζει όποια τιμή θέλει για το προϊόν.