Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Skor~elwiki

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινωνικοποίηση του ατόμου, η ένταξή του δηλαδή στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και η προσαρμογή του στις κοινωνικές αξίες και στους κοινωνικούς κανόνες μιας κοινωνίας, έχει άρρηκτη σχέση με τους κοινωνικούς ρόλους που το ίδιο το άτομο καλείται να υπηρετήσει. Υπάρχει μια συνεχή και πολυδιάστατη αλληλεπίδραση του ατόμου με την κοινωνία. Η κοινωνία μας, εξάλλου, είναι ένα καλά οργανωμένο και διαμορφωμένο σύστημα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές θέσεις, τις κοινωνικές ομάδες, τους κοινωνικούς θεσμούς, καθώς και τους κοινωνικούς ρόλους. Ως κοινωνικό ρόλο θα μπορούσαμε να ορίσουμε την κοινωνικά προσδιοριζόμενη συμπεριφορά από ένα άτομο. Τέτοια παραδείγματα κοινωνικών ρόλων είναι ο ρόλος του γονέα, ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ο ρόλος του φοιτητή, ο ρόλος του επιστήμονα κ.τ.λ.

Ο κοινωνικός ρόλος είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη μιας κοινωνίας και δημιουργεί προσδοκίες και υποχρεώσεις στο άτομο, όπου πολλές φορές το ίδιο το άτομο τείνει να τροποποιήσει την συμπεριφορά του για να προσαρμοστεί στα δεδομένα και στις απαιτήσεις του κοινωνικού του ρόλου.

Ο κοινωνικός ρόλος ενισχύει την κοινωνική συμμόρφωση, συντελλεί στο να ελέγχουμε τη ζωή μας ενώ κάποιες φορές δίνει την αίσθηση πρόβλεψης. Αναμφισβήτητα, το άτομο τις περισσότερες φορές καλείται να υποδυθεί πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους μιας και η καθημερινότητα έχει γίνει πολύπλοκη και απαιτητική.

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε εδώ ότι ο κοινωνικός ρόλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κοινωνική ταυτότητα του ατόμου, την κοινωνική κατηγοριοποίηση κι ως εκ τούτου την αυτοθεώρησή του. Επομένως, τα άτομα επιδιώκουν μια θετική κοινωνική ταυτότητα όπου κατ΄επέκταση συμβάλλει στην εξύψωση και διατήρηση της αυτοεκτίμησης τους.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παπαστάμου, Σ., Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία, Τόμος Α, 2008