Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Rinelam/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στο Νομό Φλωρίνης βρίσκονται οι λίμνες Πρέσπες, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα οι οποίες δεν ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα αλλά η Μεγάλη Πρέσπα στην Ελλάδα, Αλβανία και Βόρειο Μακεδονία, και η μικρή στην Ελλάδα και Αλβανία.

Πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα η οποία παρέχει στους κατοίκους των γύρω χωριών πόρους για τη διαβίωση τους. Η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν κύρια πηγή ενασχόλησης των κατοίκων η οποία και είναι αλληλένδετη με τις λίμνες.

Εκτός από ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς οι λίμνες παρουσιάζονται μπροστά σου , αποτελούν και χώρο προστασίας πτηνών και ανήκουν πανευρωπαϊκό στο δίκτυο NATURA 2000.

Τη διαχείρηση αυτού του υγροτόπου την έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Πρεσπών. Το 2008 προτάθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και πραγματοποιήθηκε η σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης του Υγροτόπου στην οποία από το 2012 μετέχουν[1] εκτός από τους τοπικούς φορείς και μέλη των τοπικών συνεταιρισμών κτηνοτροφικών και αλιευτικών οι οποίοι είναι και αυτοί που προσδοκούν στην καλή κατάσταση του φυσικού αυτού πόρου καθώς επηρεάζονται άμεσα από αυτή και με τη δραστηριότητα τους επιτελούν στη διατήρηση του. Το όλο αυτό εγχείρημα δεν είναι ένα εύκολο έργο αλλά μέσα από τις επιμέρους απόψεις και ακόμα και τις διαφωνίες των εμπλεκομένων παράγεται ένα αποτέλεσμα το οποίο συμβάλει στη διατήρηση του πολύ σημαντικού αυτού υγροτόπου. [2]

  1. Λιάλιος, Γιώργος. «Το μοναδικό παράδειγμα της Πρέσπας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών». Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021.