Χρήστης:PelopidasMpoutsis/πρόχειρο/πολλαπλασιαστής αυτοκινήτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη PelopidasMpoutsis. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:PelopidasMpoutsis/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Ο πολλαπλασιαστής είναι ένα εξάρτημα της μηχανής του αυτοκινήτου το οποίο δέχεται ρεύμα από την μπαταρία και στη συνέχεια το πολλαπλασιάζει επειδή το μπουζί για να παράξει τον σπινθήρα μέσα στον κύλινδρο χρειάζεται χιλιάδες volt. Αυτή την δουλεία την κάνει ο πολλαπλασιαστής.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δομή του πολλαπλασιαστή εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει αλλάξει. Ένας πολλαπλασιαστής αποτελείται από δύο τυλίγματα που είναι κατασκευασμένα από χαλκό. Το ένα τύλιγμα είναι το πρωτεύον τύλιγμα και το άλλο το δευτερεύον. Έτσι μόλις κλείσει το κύκλωμα του πρωτεύοντος τότε δημιουργήται ένα ηλεκτρικό πεδίο. Εάν όμως διακοπεί το κύκλωμα τότε το δευτερεύον πηνίο παράγει πολλαπλάσια volt για την ανάφλεξη καυσίμου αέρα.

Κατηγορίες[1][2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πολλαπλασιαστές κατηγοριοποιούνται στους κληρικούς που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αυτοκίνητα της δεκαετίας του 90. Στη συνέχεια οι πολλαπλασιαστές τύπου μπλόκ οι οποίοι ,μπορεί να είναι διπλού ή μονού σπινθήρα. Τέλος υπάρχει και η κατηγορία τύπου ράγας για μονούς και ζυγούς αριθμούς κυλίνδρων χωρίς καλώδια που έχει δομημένη διάταξη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πολλαπλασιαστές:Ακούραστοι μαχητές στην πρώτη γραμμή». infoservice.com.gr. 12 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. «Τι ειναι πολλαπλασιαστής αυτοκινήτου;». ti-einai.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]