Χρήστης:Ntpanagi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Jamie Hyneman[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο James Franklin Hyneman (γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1956) είναι ένας Αμερικανός εμπειρογνώμονας ειδικών εφέ, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως συνιδρυτής της τηλεοπτικής σειράς MythBusters μαζί με τον Adam Savage. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της M5 Industries, του εργαστηρίου ειδικών εφέ, όπου γυρίστηκε το MythBusters. Είναι γνωστός από τους θιασώτες του Robot Wars για την είσοδό του στο ρομπότ, το Blendo, το οποίο, για κάποιο χρονικό διάστημα, θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο για την είσοδο στον διαγωνισμό. Είναι ένας από τους σχεδιαστές του εναέριου ρομποτικού συστήματος κάμερας Wavecam, που χρησιμοποιείται σε αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Νεαρή ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Hyneman γεννήθηκε στο Μάρσαλ του Μίσιγκαν και μεγάλωσε στο Κολόμπους της Ινδιάνα. Ο Hyneman, περιγράφοντας την πρώιμη ζωή του, δήλωσε: «Ήμουν προβληματικό παιδί, βέβαια. Έφυγα από το σπίτι όταν ήμουν 14 ετών και έκανα στάση σε όλη τη χώρα».

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Hyneman έχει εργαστεί ως πιστοποιημένος πλοίαρχος κατάδυσης, πλοίαρχος, εμπειρογνώμονας επιβίωσης άγριας ζωής, γλωσσολόγος, ιδιοκτήτης καταστημάτων κατοικίδιων ζώων, wrangler ζώων, μηχανικός, επιθεωρητής σκυροδέματος και σεφ.

Ειδικά Εφέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο μέρος της εμπειρίας του Hyneman που χρησιμοποιήθηκε στο MythBusters προήλθε από την εποχή του στα επαγγέλματα οπτικών και ειδικών εφέ. Ο Hyneman πρωτοεμφανίστηκε στη βιομηχανία των εφέ στα μέσα της δεκαετίας του '80 ως μέλος του πληρώματος ειδικών εφέ στο Top Gun. Από εκεί, ο Hyneman πέρασε το χρόνο ως τεχνικός για ταινίες όπως το Naked Lunch και το Flubber, καθώς επίσης και για τη δεύτερη και την τρίτη δόση της Matrix Trilogy.Ο Hyneman διαθέτει τη δική του εταιρία ειδικών εφέ,την M5 Industries, που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο.Ορισμένα από τα επιτεύγματά του στα διαφημιστικά σποτ περιλαμβάνουν τη μηχανή αυτόματης πώλησης που μπορεί να φουσκώσει σε διαφημίσεις 7 UP και το δίπλωμα ποδοσφαίρου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τις διαφημίσεις της Nike Lab.

MythBusters[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ξεχωριστό κομμάτι της εμφάνισής του είναι ο σκούρος μπερές του, το λευκό πουκάμισο με μακρύ μανίκι πάνω σε ένα μαύρο μπλουζάκι, γυαλιά χωρίς περιθώρια και περιστασιακά γυαλιά ηλίου. Αυτό, μαζί με το μουρκάρι και τη βαθιά φωνή του, είναι σταθερές αφορμές για αστεία από τον συν-φιλοξενούντα Adam Savage και άλλα μέλη της ομάδας. Ένα σημάδι που κρέμεται στο εργαστήρι του, διαβάζοντας το "Clean Up or Die", ορατό σε διάφορα επεισόδια, εκφράζει την επιθυμία του να διατηρήσει το κατάστημα καθαρό και τακτοποιημένο.Η συμπεριφορά του Hyneman στο MythBusters είναι ήρεμη και λογική σε πλήρη αντίθεση με το πιο κινούμενο, παρορμητικό και ενεργητικό πρόσωπο του Savage. Ο Hyneman συχνά εκνευρίζεται από τις σκανταλιές του Savage και μερικές φορές υποστηρίζει μαζί του την καλύτερη προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι δύο συχνά έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες για την πραγματοποίηση πειραμάτων και την κατασκευή συσκευών. Οι ιδέες του Hyneman τείνουν να είναι πιο απλουστευμένες από οτι των συν-φιλοξενούντων του, και έχει μια φιλοσοφία να βρει μια λύση στην πιο βασική της μορφή, όπου είναι δυνατόν. Αυτή η διαφορά έχει οδηγήσει σε πολυάριθμους διαγωνισμούς μεταξύ των δύο παρουσιαστών όταν δοκιμάζουν μύθους, όπως ο έλεγχος του μύθου μνήμης Goldfish και του μύθου του Hoverboard.

Άλλες εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο πωλητές στρατιωτικών junk στο Βραβείο Darwin απεικονίζονται από τους Savage και Hyneman. Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ρουκετ-αυτοκινήτου, το οποίο αναπαράγουν εν μέρει στο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς MythBusters και επανεξέτασαν δύο ακόμη φορές.Παρακολούθησε τη διάσκεψη των ετήσιων σκεπτικιστών που ονομάζεται Η συνάντηση Amaz! Ng το 2006.Στις 16 Μαΐου 2010, ο Hyneman παρέδωσε τη διεύθυνση έναρξης και έλαβε επίτιμο Διδακτορικό Μηχανικό, από το Πανεπιστήμιο Villanova.O Hyneman ήταν dr.h.c. Jamie Hyneman από τις 25 Νοεμβρίου 2011, όταν του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Twente με αφορμή την 50ή επέτειό του. Του απονεμήθηκε το τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα μαζί με τον Adam Savage για τη δουλειά του στη διάδοση της επιστήμης [15]. Ο Hyneman έκανε μια εμφάνιση καμεών μαζί με τον Savage στο CSI: Crime Scene Investigation στο επεισόδιο «The Theory of Everything» της 1ης Μαΐου 2008, όπου παίζουν επιθεωρητές που δίνουν το καθένα αντίχειρα αφού είδαν ένα πουκάμισο εμποτισμένο με πιπέρι πυρκαγιά όταν πυροβολείται από ένα taser. Συνέχισαν να δοκιμάζουν αυτόν τον μύθο στα MythBusters και δηλώνουν ότι επιβεβαιώνεται με ορισμένους τύπους σπρέι πιπεριού. Αυτός και ο MythBusters συν-φιλοξενούν τον Savage εμφανίζονται ως δικαστές στο show show Unchained Reaction, το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2012. [17] Ο Hyneman και ο Savage έχουν επίσης εκφράσει χαρακτήρες στο επεισόδιο The Simpsons "The Daughter Also Rises" ως παρωδία του εαυτού τους, το "MythCrackers", που ζητά από τον Bart και τον Milhouse να πειραματιστούν με παρόμοιο τρόπο. Ο Hyneman και ο Savage αναφέρονται στη συνέχεια σε αυτό το επεισόδιο κατά τη διάρκεια των ειδικών MythBusters Simpsons. Και οι δύο Hyneman και Savage εξέφρασαν επίσης stormtroopers όπως γραφεία εργαζομένων στο Phineas και Ferb Star Wars ειδικά [18]. Μέχρι το 2016 η Hyneman ήταν συντάκτης και συνεισφέρων στο Tested.com μαζί με τους συναδέλφους Mythbuster Adam Savage και τον τεχνολογικό αναλυτή Norman Chan

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1984, ο Hyneman συναντήθηκε με την μελλοντική του σύζυγο, Eileen Walsh, καθηγητή επιστήμης, ενώ κατείχε μια ναυτιλιακή ναυτιλιακή εταιρεία στις Παρθένες Νήσους .Ο Hyneman αναγνωρίζει έντονα τόσο ως σκεπτικό όσο και ως άθεο. Προφανώς έχει μια ήπια περίπτωση ακροφοβίας (φόβος για ύψη), όπως αναφέρεται στα επεισόδια "MythBusters", "Σταγόνες σφύρας" και "Bridge Duct Bridge".

Βιβλιογραφικές Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1]