Χρήστης:Nicknick243

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΙΕΚ Βέροιας (Δημόσιο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικός σκοπός του Δ.ΙΕΚ Βέροιας είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτους Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, κυρίως της Ημαθίας (ΦΕΚ 1807/2-7-2014).

Όραμα:

Η κύρια αποστολή του Δ.ΙΕΚ Βέροιας είναι να εμπνέει τους σπουδαστές να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν αρμονικά το πνεύμα και το σώμα τους, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους. Να αποκτούν, μέσα από την κατάρτισή τους αγωγή, κοινωνική ταυτότητα και συνείδηση, να αντιλαμβάνονται και να συνειδητοποιούν την κοινωνική αξία και ισοτιμία της πνευματικής και της χειρωνακτικής εργασίας. Να ενημερώνονται και να ασκούνται πάνω στη σωστή και ωφέλιμη για το ανθρώπινο γένος χρήση και αξιοποίηση των αγαθών του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και των αξιών της λαϊκής μας παράδοσης. Να αναπτύσσουν, επίσης, δημιουργική και κριτική σκέψη και αντίληψη συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας, ώστε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και με την υπεύθυνη συμμετοχή τους να συντελούν αποφασιστικά στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας με έμφαση στην τοπική κοινωνία της Ημαθίας (πηγή έμπνευσης: Νόμος 1566/30-9-1985).

Τα τελευταία χρόνια ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ακολουθεί τη λύση των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής κατάρτισης (ΔΙΕΚ), καθώς αυτά διαθέτουν σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας αλλά και επειδή οι σπουδές  είναι δωρεάν.

Δημόσια ΙΕΚ υπάρχουν σε όλη τη χώρα, κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν  ένα ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Το Δ.ΙΕΚ Βέροιας έχει ιδρυθεί το 1993 και έκτοτε λειτουργεί στο σχολικό συγκρότημα του εργοχωρίου Βέροιας που περιλαμβάνει επίσης το 1ο ΕΠΑΛ, το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας. Παρέχει σπουδές Μεταδευτεροβάθμιας, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) και δίπλωμα επιπέδου 5 μετά από Πρακτική Άσκηση 960 ωρών και Εξετάσεις πιστοποίησης.

Το Δ.ΙΕΚ Βέροιας λειτουργεί στο σχολικό συγκρότημα του εργοχωρίου Βέροιας με το 1ο ΕΠΑΛ, το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας, ενώ σε κοντινή απόσταση (στο ίδιο campus) βρίσκονται το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Βέροιας (ΕΝΕΕΓΥΛ), το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας (ΓΕΛ), το 6ο Γυμνάσιο Βέροιας και τέλος ο 2ος Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Βέροιας.

To Δ.Ι.Ε.Κ Βέροιας πρωτο-λειτούργησε το 1993 υπό την εποπτεία του O.E.E.K. με πλήθος ειδικοτήτων, καταρτιζόμενων, και εκπαιδευτών να έχουν περάσει επιτυχώς το κατώφλι του. Από το 2011 το Δ.Ι.Ε.Κ. Βέροιας λειτουργεί, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (ΓΓΕΕΚΔΒΜ&Ν).

Παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οικονομικές αλλαγές σε ένα διεθνές περιβάλλον εργασίας, και τις απαιτήσεις για επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα, το Δ.Ι.Ε.Κ. Βέροιας συνεχίζει να παρέχει υψηλής ποιότητας επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (2018Β) το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βέροιας, μετά την αλλαγή της διοίκησης του ΙΕΚ για την 3τία 2018-2021, έκανε ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ανταπόκριση από τους σπουδαστές. Έτσι από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βέροιας λειτουργούν 10 τμήματα κατάρτισης, με 8 ειδικότητες, με 210 εγγραφές σπουδαστών, 69 εκπαιδευτές, 5 άτομα διοικητικό προσωπικό (συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή και των 2 υποδιευθυντών).


Έτσι το Εξάμηνο Κατάρτισης 2020Β που είχε έναρξη λειτουργίας την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020) στο ΙΕΚ Βέροιας υπήρχε νέο εντυπωσιακό ρεκόρ νέων και συνολικών Τμημάτων, νέων και συνολικών Ειδικοτήτων, συνολικών Εγγραφών Σπουδαστών με:

-18 Τμήματα (συνολικά)

-15 Ειδικότητες (συνολικά)

-9  Νέα Τμήματα

-8  Ειδικότητες (συνεχίζουν στο Γ΄ εξάμηνο)

-380+  Σπουδαστές

-100+  Εκπαιδευτές

-70+  Πρακτικά Ασκούμενοι

-150+  Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις

Συγκεκριμένα οι ειδικότητες που λειτουργούν το τρέχον εξάμηνο 2020Β στο ΙΕΚ Βέροιας είναι:


Οι νέες ειδικότητες στο Α΄ εξάμηνο 2020Β για το 2020-2021 στο ΙΕΚ Βέροιας

1) Βοηθός Φαρμακείου (2 τμήματα)

2) Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας

3) Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων

4) Θρησκευτικού Τουρισμού & Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

5) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ

6) Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης

7) Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση & Σχεδιασμός Αντικειμένων

8) Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών & Παρεμφερών Προϊόντων


Οι ειδικότητες που συνεχίζουν στο Γ΄ εξάμηνο 2020Β για το 2020-21 στο ΙΕΚ Βέροιας

1) Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)

2) Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής

3) Τέχνη Φωτογραφίας

4) Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

5) Γραμματέας Ανωτέρων & Ανωτάτων Στελεχών

6) Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων (2 τμήματα)

7) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

8) Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων