Χρήστης:Nean81

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Συνοπτική ακαδημαϊκή – επαγγελματική πορεία

Απόφοιτη του τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Έπειτα, εργασία για ένα έτος στο Βοτανικό Πάρκο Αττικής και τώρα παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διδακτική της Βιολογίας» στο ΕΚΠΑ.

Αναπαράσταση DNA μέσω χρήσης ΤΠΕ.

Σημασία ΤΠΕ στη Διδακτική Βιολογίας

Και αναρωτιέται κανείς, γιατί οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) να βοηθούν στη Διδακτική της Βιολογίας. Ας αναλογιστούμε για αρχή τι θέλει να περιγράψει η βιολογία: Έναν κόσμο τρισδιάστατο και πολυπαραγοντικό στον οποίο δημιουργούνται, κινούνται, αναπαράγονται, αλληλεπιδρούν επίσης τρισδιάστατες «μηχανές» και γενικότερα δομές. Όλο αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο να μπορέσει να αποτυπωθεί σε εικόνες και ακόμα πιο δύσκολο σε κείμενα. Όσο παραστατικά κι αν είναι, ο μαθητής δε θα κατανοήσει ότι αυτό για το οποίο του μιλάνε δεν είναι αυτό το επίπεδο σχήμα που βλέπει στο βιβλίο, αλλά μία δυναμική, τρισδιάστατη δομή. Εδώ έρχονται οι ΤΠΕ να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να εξηγήσουν στην πράξη τι είναι, τελικά, όλα αυτά που διαβάζουμε και μαθαίνουμε στη βιολογία, όλα αυτά που τα έχουμε μέσα μας και παντού γύρω μας και λειτουργούν ασταμάτητα. Στην Ελλάδα, η χρήση των ΤΠΕ αποδεικνύεται από έρευνες πως ακόμα βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο, και αναγκαία κρίνεται η ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία πιο πολλές εφαρμογές των ΤΠΕ (τρισδιάστατες απεικονίσεις, χρήση υπολογιστών ή διαδραστικού πίνακα, 3d μοντέλα), ώστε να ξεπεραστούν μαθησιακά εμπόδια και να καταστεί το μάθημα πιο ενδιαφέρον, κατανοητό και διαδραστικό. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η χρήση των ΤΠΕ είναι ακόμα πιο ωφέλιμη σε περιπτώσεις μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, όπως ΔΕΠ-Υ.


Βιβλιογραφία:

  1. https://www.researchgate.net/publication/326031517_E_chrese_ton_TPE_gia_te_trisdiastate_apeikonise_ste_Biologia Στασινάκης Παναγιώτης και Καλογιαννάκης Μιχαήλ (2017) "Η χρήση των ΤΠΕ για την τρισδιάστατη απεικόνιση στη Βιολογία"

2. Τεχνολογία πληροφοριών

3. https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/1317863/theFile Βασιλοπούλου Αντωνία (2013) "Η συμβολή της χρήσης ΤΠΕ στο μάθημα της Βιολογίας στην απόδοση των μαθητών τάξης που περιλαμβάνει παιδιά με ΔΕΠ-Υ"