Χρήστης:Nataliazoi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΑΓΑΠΗ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ[1] - Η Οργάνωση της Κοινότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό Αγάπη Γρεβενών, τη δεκαετία του 1930-40, οι κάτοικοι ασχολούνταν με τον αγροτικό τομέα παραγωγής, όπως την κτηνοτροφία και τα καλλιεργήσιμα χωράφια, κυρίως με τα καπνά, τα όσπρια, τις φακές κα. Κάθε οικογένεια είχε ζώα, όπως πρόβατα, κατσίκια, αλλά και από μία ως τρείς αγελάδες, με σκοπό να καλύπτονται οι διατροφικές τους ανάγκες σε τυρί, γάλα και κρέας. Επειδή όλοι ασχολούνται με αγροτικές κυρίως δουλειές και την κτηνοτροφία (κοπάδια από πρόβατα και κατσίκια) χρειαζόταν να βρουν κάποια λύση ώστε να βοσκήσουν τις αγελάδες, αφού οι διατροφικές ανάγκες των αιγοπροβάτων και των αγελάδων, διαφέρουν.

Οι άνδρες του χωριού συγκεντρώθηκαν στο καφενείο, και αποφάσισαν ότι θα δημιουργήσουν ένα κοινό κοπάδι, αφού οι αγελάδες ήταν περίπου 35 στο σύνολο τους. Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε, ομόφωνα, ότι ένας άνδρας από κάθε οικογένεια θα αναλάβει να επιτηρεί το βόσκημα των αγελάδων ανά βδομάδα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι υπόλοιπες εργασίες τους, οπότε και σε διάστημα 3 μηνών, θα ξαναερχόταν η σειρά του. Επίσης, συμφώνησαν να συναντιούνται ώστε να συζητούν σχετικά, μία φορά στους 3 μήνες, όπου και ο κύκλος επιτήρησης ξεκινούσε από την αρχή. Σχετικά με τα διαδικαστικά, αποφάσισαν ότι κάθε πρωί στις 8:00 θα άνοιγαν τους στάβλους - μαντριά και οι αγελάδες θα πήγαιναν στο σημείο συνάντησης με το βοσκό, ένα μέρος κοντά στην εκκλησία του χωριού. Οι αγελάδες με το βοσκό επέστρεφαν νωρίς το απόγευμα ώστε να έχουν χρόνο να τις αρμέξουν. Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε οτι επειδή το μέρος περιτριγυρίζεται απο βουνά, κάμπο και δάση, θα άφηναν κάποια χωράφια ανεκμετάλλευτα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως λιβάδια βόσκησης. Σε κοντινή απόσταση απο το χωριό και όχι πάνω απο 2 χιλιόμετρα, άφησαν 4 περιοχές- σημεία, περίπου απο 50 στρέμματα η κάθε μία, με σκοπό την αποκλειστική βόσκηση των αγελάδων. Αναλυτικά οι περιοχές είναι:

  • ·        Χωράφια Αγά (περίπου 2 χλμ. απο το χωριό, ανάμεσα απο το χωριό Αγάπη και Ιτέα)
  • ·        Ίσιωμα (περίπου 1 χλμ. απο το χωριό - στη βορειοανατολική πλευρά)
  • ·        Αγία Κυριακή (2 χλμ. απο το χωριό- στην νοτιοδυτική πλευρά)
  • ·        Γκορτσιές (1,5 χλμ. απο το χωριό - κοντά στο ποταμό Βενέτικο)

Έτσι, ανα βδομάδα οι αγελάδες βοσκούσαν και σε διαφορετικό μέρος έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος τα λιβάδια να ανθίσουν εκ νέου. Η συγκεκριμένη πρακτική χρονολογείται ότι συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

ΞΥΛΕΙΑ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό ¨Αγάπη¨ Γρεβενών, τη δεκαετία του 1930-40, γεννήθηκε η ανάγκη να οροθετηθούν οι περιοχές που έκοβαν ξύλα οι κάτοικοι του χωριού, καθώς η αυθαιρεσία και η μη ύπαρξη κανόνων, δημιουργούσαν προβλήματα και προστριβές. Καθώς ο χειμώνας ήταν βαρύς, χρησιμοποιούσαν σόμπες για να ζεσταθούν.

Οι άνδρες του χωριού συγκεντρώθηκαν στο καφενείο, με σκοπό να επιλύσουν τα ζητήματα που είχαν προκύψει από τις προστριβές τους, και αποφάσισαν ότι θα όριζαν συγκεκριμένα σημεία, στα οποία θα μπορούσε να κόψει ξύλα η κάθε οικογένεια. Αποφάσισαν ότι στις αρχές κάθε φθινοπώρου θα πραγματοποιούνταν η συγκεκριμένη συνάντηση, αφού οι περιοχές που έκοβαν δέντρα, διαφοροποιούνταν. Στόχος των κατοίκων ήταν να γίνεται ανακύκλωση του δάσους  (κύκλος στην κοπή ξυλείας) σε βάθος εικοσαετίας, οπότε και το χρόνο δεν έκοβαν περισσότερα από 80/100 στρέμματα δάσους στο σύνολό τους, ενώ ο τρόπος που τα έκοβαν, ήταν προκαθορισμένος –λοξή κοπή. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι κάθε οικογένεια μπορούσε να κόψει μέχρι 10 τόνους και όχι έξω από την οριοθετημένη περιοχή, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αποφασίστηκε ομόφωνα ότι απαγορεύονταν να κόψει κάποιος ξύλα με σκοπό να τα πουλήσει, ο οποίος είναι και ο κύριος λόγος που καμία οικογένεια του χωριού, μέχρι και σήμερα, δεν ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας.  

  1. «Αγάπη, Γρεβενών». 
  2. Τουρλακίδης, Α., (2021). Προφορική μαρτυρία σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της κοινότητας του Οικισμού ¨Αγάπης¨, Ν. Γρεβενών. Γρεβενά.
  3. Τουρλακίδης, Α., (2021). Προφορική μαρτυρία σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της κοινότητας του Οικισμού ¨Αγάπης¨, Ν. Γρεβενών. Γρεβενά.