Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Michaelfgr1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εκπαίδευση σκύλου

Η εκπαίδευση σκύλου είναι ο τρόπος ή η διαδικασία μέσα από την οποία ο σκύλος κατανοεί απλές εντολές και να ανταποκρίνεται ανάλογα.

Ποια είναι τα επικρατέστερα πεδία εκπαίδευσης σκύλου

Η βασική εκπαίδευση σκύλου

• Η βασική εκπαίδευση σκύλου, με τη προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνει όπως πρέπει, είναι σίγουρο πως θα φέρει το σκύλο σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες του οι οποίοι στη συνέχεια ίσως αποφασίσουν πως θα σταματήσουν εκεί ή θα προχωρήσουν σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο εκπαίδευσης.
• Στις σχολές σκύλων προσφέρονται συνήθως συμπληρωματικά προγράμματα εκπαίδευσης καθώς πάντοτε υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης αναφορικά με τις γνώσεις το βαθμό κατανόησης, αντιδράσεων, ακόμη και τη συγκέντρωση του σκύλου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της εργασίας του.
• Ειδικότερα όταν αναφαινόμαστε σε σκύλους εργασιακών φυλών η βασική εκπαίδευση αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό οι ιδιοκτήτες να έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση κυρίως όταν ο σκύλος περάσει από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Η εκπαίδευση σκύλου φύλακα

• Η εκπαίδευση σκύλου σε καθήκοντα φύλακα έχει στόχο να παρέχει στο σκύλο τη κατανόηση της διάκρισης ενός ενδεχόμενου κινδύνου αλλά και τις τεχνικές που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης αντίδρασης με έμφαση στην ασφάλεια.

• Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης προστασίας ο σκύλος εξοικειώνεται μέσα από προσομοίωση πραγματικών συνθηκών απειλής και μαθαίνει τρόπους αντιμετώπισης.

• Ένας ανεκπαίδευτος σκύλος μπορεί να εμφανίζει ενστικτώδη συμπεριφορά φύλακα όμως αγνοεί το τρόπο διάκρισης μιας πραγματικής απειλής και το κυριότερο η όποια αντίδραση του θα είναι ανεξέλεγκτη επομένως επικίνδυνη.

• Ένας ανεκπαίδευτος σκύλος ή θα επιλέξει να επιτεθεί, συχνά χωρίς πραγματικό λόγο, ή θα τραπεί σε φυγή προκειμένου να αποφύγει το κίνδυνο. Ειδικότερα αν αναφαινόμαστε σε εργασιακές φυλές σκύλων η εκπαίδευση προστασίας - φύλαξης είναι πολύ σημαντική.


Δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για να παρακολουθήσουν εκπαίδευση φύλακα. Oι μικρόσωμες φυλές για παράδειγμα προορίζονται κατά κανόνα για συντροφιά επομένως διαθέτουν συνήθως ήπιο και χαρούμενο χαρακτήρα ενώ τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά επίσης δε τους βοηθούν σε ένα τέτοιο ρόλο.

Πριν επιλέξετε σκύλο είναι καλό, για εσάς και για το σκύλο, να διαβάσετε σχετικά με τη φυλή που σας ενδιαφέρει, να μιλήσετε με άλλους ιδιοκτήτες και ειδικούς ώστε να ενημερωθείτε σωστά.