Χρήστης:MariaPetraki/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κείμενο επικεφαλίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΠΕΛΙΤΙ

Το Πελίτι είναι, εναλλακτική κοινότητα που φροντίζει να συλλέξει να συντηρήσει και να διαδώσει παραδοσιακούς σπόρους είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας. Το νομικό πρόσωπο του Πελίτι συστάθηκε το 2003 με την επωνυμία “Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι”. Οι σκοποί του Πελίτι όπως ορίζονται στο καταστατικό του, το 2017, συνοπτικά είναι οι παρακάτω :

1. Η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών,

2. Η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,

3. Η δημιουργία οικολογικών κοινοτήτων με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.[1]

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «Πελίτι» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Σαϊντατούδη το 1995 . Αποτελεί ένα από τα πρώτα και μακροβιότερα ανταλλακτικό δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΩΣ ΚΟΙΝΑ

Οι σπόροι και οι ποικιλίες φυτών στη γεωργία, στο παρελθόν ανήκαν σε αυτό που ονομάζουμε κοινή κληρονομιά, οι αγρότες των παλαιότερων γενιών  επέλεγαν και βελτίωναν  το γενετικό υλικό της φύσης, και το κληρονομούσαν στις επόμενες γενιές των αγροτών-συνήθως της κοινότητάς τους- χωρίς κάποιο αντάλλαγμα, εκτός ίσως του ονόματός τους στον σπόρο ή την ποικιλία. Μέχρι που στις αρχές του 20ου αιώνα οι εταιρείες μέσω των  τροποποιήσεων της υβριδοποίησης και τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ευρεσιτεχνίας οικειοποιήθηκαν και μετέτρεψαν τους σπόρους σε ιδιωτικό πνευματικό αγαθό τους.

Αdam Forbes ερευνητής ντόπιων καλλιεργητών  «κανένα έθνος δεν μπορεί να είναι ελεύθερο και να μιλάει για δημοκρατία από την στιγμή που χάνει τις αυτόχθονες ποικιλίες του»