Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Manos-ath/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σόμπα Χαλαζία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της χρήσης εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης και ειδικά προτιμάται η θερμάστρα χαλάζία.

Ένας από τους πιο οικονομικούς αλλά και περιζήτητους σε σχέση με την τιμή και την απόδοση, είναι η χρήση της σόμπας χαλαζία. Σε κάθε σπίτι υπάρχει από μια. Η σόμπα χαλαζία είναι σόμπα με λάμπες που περιέχει αντιστάσεις. Η σωστή χρήση της σόμπας χαλαζία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του οικογενειακού σας προϋπολογισμού, μέσω της επιλογής του κατάλληλου επιπέδου θέρμανσης ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου που επιθυμείτε να θερμάνετε. Επίσης, είναι μικρές, εύκολες στη μεταφορά και την αποθήκευση.

Ας δούμε όπως τι πραγματικά είναι οι σόμπες χαλαζία. Ιστορική αναδρομή Ας ξεκινήσουμε με λίγη ιστορία, χωρίς να σας κουράσω.

Τις προάλλες με το χιονιά στην Αθήνα, βρήκα ξεχασμένη σε μια γωνιά στο πατάρι μια μικρή στρογγυλή σόμπα, μια σόμπα που χρησιμοποιούσε η γιαγιά για να την έχει κοντά της όταν κρύωνε.

Σόμπα Κουκουνάρα

Μια σόμπα που την θυμόμουν από μικρή ηλικία και φυσικά την είχα ξεχάσει, τη σόμπα κουκουνάρα. Να θεωρήσω οι συνομήλικοι (γύρω από τα 50) την έχετε συναντήσει στο δικό σας ή σε κάποιο φιλικό σπίτι.

Για τους νεότερους βάζω φωτογραφία για να έχετε μια εικόνα περί τίνος πρόκειται.


Τι ήταν λοιπόν αυτή η σόμπα… Είχε συνήθως περίβλημα μετάλλου (μάλλον αλουμίνιο) και στο κέντρο ένα λαμπτήρα θερμότητας που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως. Ενεργοβόρο για τις ημέρες μας αλλά στα χρόνια του έκανε θραύση που έλεγε και η «Θεοπούλα» στο Παρά Πέντε.

Τα χρόνια πέρασαν και τη θέση αυτής της αξιαγάπητης σόμπας τη πήραν άλλα συστήματα θέρμανσης, ποιο αποδοτικά και λιγότερο ενεργοβόρα. Στις μέρες όμως που διανύουμε και το κόστος στα ύψη, λίγη μπορούν να ζεσταθούν πραγματικά με αυτά.

Μια λύση θεωρώ (και την αφήνω στη κρίση σας) ότι είναι η καλύτερη και με ελεγχόμενο κόστος για την θέρμανση. Οι σόμπες με λαμπτήρα χαλαζία, είναι σόμπες που στην ουσία όλοι και όλες έχουμε δει σε σπίτια καταστήματα, γραφεία και γενικά παντού. Είναι ας πούμε (αν και υπήρχαν πολύ καιρό πριν) ο απόγονος της κουκουνάρας. Με μια τεράστια διαφορά, η κουκουνάρα ήταν στην ουσία λαμπτήρας θερμότητας ενώ η σόμπα χαλαζία διαθέτει λαμπτήρα πυράκτωσης γεμάτους με αδρανές αέριο με μια μικρή ποσότητα αλογόνου.

Προνόμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σόμπες αυτού του τύπου παράγουν άμεσα θερμότητα στο χώρο. Τι σημαίνει αυτό; Κάντε ένα πείραμα, ανοίξτε μια οποιαδήποτε άλλη συσκευή, θα δέιτε ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος που ενώ το ρολόι της ΔΕΗ γυρίζει σαν «τρελό» εντούτοις δεν παράγει θερμότητα. Οι σόμπες χαλαζία χρειάζονται ελάχιστο χρόνο να είναι στο φουλ για να ζεστάνουν το χώρο και μετά κλείνεις σταδιακά τις λάμπες αφήνοντας 1 -2 να είναι αναμμένες για να συντηρείται η ζέστη. Στην παραπάνω περίπτωση το κόστος έχει πέσει στα 2- – 40 σεντς ανά ώρα και θα έχετε ένα ζεστό χώρο. Τώρα φυσικά θα μου πείτε γιατί να μην βάλουμε μια συσκευή Inverter; πολύ σωστά, δείτε όμως το κόστος της σόμπας χαλαζία και μετά δείτε και το κόστος αγοράς ενός air condition αυτής της τεχνολογία. Η μέρα με τη νύχτα!

Ένα δεύτερο σημείο υπεροχής στη σόμπα χαλαζία είναι η βολική τοποθέτηση σε οποιοδήποτε σημείο, στο πάτωμα, τον τοίχο, το ταβάνι, έξω στο μπαλκόνι (σημείωση: οι εξωτερικού χώρου σόμπες χαλαζία είναι πλήρως αδιάβροχες, θα τις έχετε δει σε πολλά καφέ, που τι χρησιμοποιούν κατά κόρον.)

Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη συντήρηση. Άλλο ένα μεγάλο θέμα στις συσκευές θέρμανσης. Αγόρασες ένα Inverter air-condition και σε κάθε αλλαγή εποχής, αν θέλεις να το συντηρήσεις με βάση αυτά που λέει ο κατασκευαστής, θα πρέπει να δαπανάς τουλάχιστον 30 – 50 ευρώ ανά σώμα για να είναι σε καλή κατάσταση. Φιλικό στο περιβάλλον χωρίς «βρώμικο αποτύπωμα» για την ατμόσφαιρα.

Όλες ή σχεδόν όλες οι σόμπες αυτού του τύπου έχουν κουμπί ασφαλείας και κλείνει αυτόματα αν πέσει κάτω. Έτσι δεν υπάρχει κανένας τρόπος πρόκλησης πυρκαγιάς αν τυχόν συμβεί κάτι. Προσφέρει ομοιόμορφη κατανομή της ζεστασιάς στο χώρο.

Μπορείτε να επιλέξετε, με βάση τα τετραγωνικά που θέλετε να ζεστάνετε, διαφορετικό τύπο ώστε να σας έρθει πολύ οικονομικά. Αυτά είναι ορισμένα από τα πολύ θετικά στοιχεία που έχει μία σόμπα χαλαζία σε σχέση με άλλες μορφές θέρμανσης.


Επίλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικά τα θερμαντικά σώματα χαλαζία, είναι η λύση για να έχουμε ζεστασιά το χειμώνα και να μην χρειαστεί να δώσουμε μια περιουσία.

Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε στην αγορά σας είναι να ενημερωθείτε για το χώρο που μπορεί να καλύψει η σόμπα που επιλέγετε, εκεί μην το τσιγκουνευτείτε καθόλου. Άλλωστε το κόστος απόκτησης μιας τέτοιας σόμπας δεν κοστίζει πάνω από 100,00€ που είναι για μεγάλους χώρους.

Για την σωστή απόφαση χρειαζόμαστε σωστή πληροφόρηση, προσπαθήσαμε να σας δώσουμε όσο περισσότερα στοιχεία ήταν δυνατόν, χωρίς να μπούμε σε εξειδικευμένες ορολογίες και αναλύσεις.