Χρήστης:Manitarious/πρόχειρο/Dodgeball

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Manitarious. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:Manitarious/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Το Dodgeball είναι ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο οι παίκτες δύο ομάδων προσπαθούν να πετύχουν τους αντιπάλους τους ρίχνοντας μπάλες και αποφεύγοντας να χτυπηθούν οι ίδιοι. Στόχος κάθε ομάδας είναι να εξαλείψει όλα τα μέλη της αντίπαλης ομάδας χτυπώντας τα με μπάλες, πιάνοντας μία μπάλα που έριξε ένας αντίπαλος ή προκαλώντας τον να εκτελέσει μία παράβαση, όπως για παράδειγμα να βγει έξω από το γήπεδο. Το Dodgeball παρομοιάζεται συχνά με το γνωστό παιχνίδι διασκέδασης "Μήλα", απλά το Dodgeball είναι ομαδικό κι όχι ατομικό παιχνίδι.

Θεωρείται ένα ανεπίσημο άθλημα, που παίζεται συχνά σε σχολεία. Υπάρχει, βέβαια και η επίσημη μορφή του, σύμφωνα με τους διεθνείς διοικητικούς φορείς, δηλαδή την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ντότζμπολ και την Παγκόσμια Ένωση Ντότζμπολ, οι οποίες διαθέτουν διαφορετικούς κανόνες για το άθλημα. Στις Η.Π.Α. (Ηνωμένες Πολιτίες Αμερικής) Υπάρχουν και εσωτερικά πρωταθλήματα και σύλλογοι μελών, σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, η Παγκόσμια Ημέρα Ντότζμπολ είναι η 27η Απριλίου.

Γήπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΝΤΟΤΖΜΠΟΛ

Το Ντότζμπολ παίζεται άλλοτε σε εξωτερικό και άλλοτε σε εσωτερικό χώρο. Σύμφωνα με το Elite Dodgeball, ένα γήπεδο απαραίτητο για το άθλημα είναι 15 επί 7,6 μέτρα, όπου μία ζώνη πλάτους 3 μέτρων στη διασταύρωση των περιοχών αυτών είναι η ουδέτερη ζώνη. Το άθλημα μπορεί επίσης να παιχτεί σε γήπεδα καλαθοσφαίρισης ή πετοσφαίρισης και ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν κεντρική γραμμή και καθορισμένα όρια.[1]

Η Παγκόσμια Ένωση Ντότζμπολ διοργανώνει αγώνες σε παραλίες. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν και τουρνουά σε πάρκα τραμπολίνο.

Οι γραμμές επίθεσης και οι κεντρικές γραμμές είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Μία ομάδα μπορεί να περιμένει στην περιοχή της επίθεσης για να ρίξει τις μπάλες τους στους αντιπάλου

Διάρκεια παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άτυποι αγώνες του Ντότζμπολ παίζονται συνήθως μέχρι όλοι οι παίκτες της μίας ομάδας να είναι εκτός παιχνιδιού. Η συνολική χρονική διάρκεια ενός αγώνα είναι 40 λεπτά, τα οποία αποτελούνται από δύο ημίχρονα των 20 λεπτών. Μέχρι να τελειώσει το κάθε εικοσάλεπτο, πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα σετ, το οποίο τελειώνει μέχρι να βγουν έξω όλοι οι παίκτες από μία πλευρά. Στο τέλος του ημίχρονου, οι δύο ομάδες αλλάζουν πλευρές.

Έναρξη παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σέντρα

Υπάρχουν δύο τρόποι ίσης κατανομής των μπάλων στις δύο ομάδες. Πρώτον, με ομοιόμορφη κατανομή στις δύο ομάδες και δεύτερον, με την παράταξη των παικτών στην κεντρική διαχωριστική γραμμή. Τότε, οι οι παίκτες τρέχουν προς την κεντρική γραμμή, για να πιάσουν μία από τις μπάλες που έχει τοποθετήσει στο κέντρο του γηπέδου ο διαιτητής. Με βάση αυτή τη μέθοδο, δεν επιτρέπεται να πετάξει κανείς μία τέτοια μπάλα για να πετύχει έναν αντίπαλο παίκτη. Έτσι, ή την πετά πίσω σε έναν από τους συμπαίκτες του ή απλά υποχωρεί προς τα πίσω.

Ένας παίκτης μπορεί να πετάξει μία μπάλα πίσω από μία γραμμή επίθεσης, που βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής από το πίσω μέρος του γηπέδου. Οι παίκτες μπορούν να πιάσουν τις μπ΄λες μόνο στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, ενώ η μεσαία μπάλα συχνά αμφισβητείται.

Οι κανόνες του παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη διανομή των μπάλων , οι παίκτες αρχίζουν να στοχεύουν με τις μπάλες τους αντιπάλους τους. Μία μπάλα θεωρείται "ενεργή" μέχρι να πέσει στο πάτωμα, να χτυπήσει τον τοίχο ή την οροφή, όποτε θεωρείται πλέον "νεκρή". Eάν μία "ενεργή" μπάλα πετύχει έναν παίκτη, αυτός είναι πλέον εκτός παιχνιδιού. Αν ένας παίκτης πιάσει μία "ενεργή μπάλα" πριν πέσει κάτω, τότε εκείνος που την πέταξε βγαίνει από το παιχνίδι. Αν η μπάλα είναι "ανενεργή", δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Επίσης, όταν ένας παίκτης αποτύχει κάρα την ρίψη της μπάλας και δεν πετύχει κάποιον, είναι κι αυτός εκτός παιχνιδιού.

Επιτρέπεται βέβαια ένας παίκτης να μπλοκάρει μία "ενεργή" μπάλα με την χρήση άλλης μπάλας. τότε, η ιπτάμενη μπάλα παραμένει "ενεργή" μέχρι να "απενεργοποιηθεί". Εάν η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε από έναν παίκτη για να μπλοκάρει μία άλλη πέσει κάτω εκείνη την ώρα, υπάρχει αποτυχημένη ενέργεια, επομένως ο ίδιος παίκτης είναι εκτός παιχνιδιού.

Παραβίαση θεωρείται το να πατάει κάποιος έξω από το γήπεδο, ή ακόμα και να πατήσει σε οριακή γραμμή, και το να περάσει στην αντίπαλη ζώνη από την κεντρική γραμμή. Άλλες πράξεις που θεωρούνται παραβιάσεις είναι η κλοτσιά μίας μπάλας, η επίδειξη κακής αθλητικής συμπεριφοράς και η ακινητοποίηση, δηλαδή η κατοχή μιας μπάλας για διάστημα μεγαλύτερο από 10 δευτερόλεπτα. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης είναι απευθείας εκτός.



Το λήμμα τελειώνει εδώ.

Δείτε επίσης

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Rules - Elite Dodgeball - This isn't gym class anymore». web.archive.org. 21 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]