Χρήστης:Luigi Salvatore Vadacchino/Μέριδα (Βενεζουέλα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

H Μέριδα (πλήρες όνομα Σαντιάγο ντε Λος Καμπαλλέρος ντε Μέριδα) είναι πόλη που βρίσκεται στις Βενεζουελανές Άνδεις, πρωτεύουσα του δήμου Λιμπερταδόρ (Libertador). Είναι ένας από τους κύριους προορισμούς των Βενεζουελανών Άνδεων. Ιδρύθηκε το 1558. Αρχικά αποτελούσε τμήμα της Νέας Γρανάδα, στη συνέχεια όμως περιήλθε στη δικαιοδοσία του Γενικού Αρχηγείου της Βενεζουέλας και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Η Μέριδα έχει σήμερα περισσότερους από 300.000 κατοίκους και με τη μητροπολιτική περιοχή φθάνει τους 450.000. Αποτελεί έδρα του Πανεπιστημίου των Άνδεων και της Αρχιεπισκοπής της Μερίδα. Επίσης, μπορεί να υπερηφανεύεται για το υψηλότερο τελεφερίκ και δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος στον κόσμο.

Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό κέντρο και τουριστικό κέντρο στη δυτική Βενεζουέλα.

Η πόλη βρίσκεται σε ένα μικρό κάμπο στην κοιλάδα του ποταμού Τσάμα (Chama) που τη διαρρέει από άκρη σε άκρη. Η πόλη της Μέριδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο φόντο της έχει, ως σκηνικό την υψηλότερη κορυφή της χώρας που ονομάζεται "Πίκο Μπολιβάρ".

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]