Χρήστης:Laliengrecia/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λάλι Εσπόσιτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαριάνα "Λάλι" Εσπόσιτο (ισπανικά: Mariana "Lali" Esposito γεν. 10 Οκτωβρίου 1991) είναι μία Αργεντίνα ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια, μοντέλο και επιχειρηματίας. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τον ρόλο στην τηλεοπτική σειρά Casi Angeles (Σχεδόν Άγγελοι) και ως μέλος στην ποπ μπάντα Teen Angels.

Η Lali Esposito το 2012

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λάλι έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στο παιδικό πρόγραμμα "Caramelito y vos" (Caramelito και εσύ) το 1998, όταν ήταν 6 χρονών. Το 2003 πρωταγωνίστησε στο "Rincón de Luz"(Γωνιά του Φωτός), μια επιτυχημένη παιδική τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από την Κρίς Μορένα. Ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε ως Ρομπέρτα στην "Φλορισιέντα", μια άλλη επιτυχημένη σειρά από την Κρίς Μορένα. Το 2006 πρωταγωνίστησε στο ρόλο της Agustina Ross σε μια νέα απόδοση της επιτυχημένη παιδική σειράς της Κρίς Μορένα "Τσικιτίτας". Συμμετείχε επίσης στις θεατρικές προσαρμογές των τριών σειρών, ενώ επίσης πήρε μέρος και στα soundtrack των σειρών.

οι Teen Angels στο Ισραήλ

Το 2007 η Λάλι πρωταγωνίστησε ως Μαριανέλα "Μαρ" Ρινάλντι στην σειρά "Casi Angeles" (Σχεδόν Άγγελοι) που δημιουργήθηκε επίσης την Κρίς Μορένα. Έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα για εφήβους στην Αργεντινή, τη Λατινική Αμερική και το Ισραήλ. Η σειρά διήρκεσε από το 2007 μέχρι το 2010 και κατείχε υψηλή βαθμολογία θέασης κερδίζοντας έτσι τέσσερα Martín Fierro Awards για το καλύτερο Πρόγραμμα για ανήλικους. Επίσης η Λάλι έγινε ένα από τα πέντε μέλη της επιτυχημένης pop μπάντα Teen Angels μαζί με τους Γκαστόν Νταλμάου, Χουάν Πέδρο Λανζάνι, Νίκολας Ριέρα και Μαρία Εουχένια Σουάρεζ. Την περίοδο αυτή τραγούδησε τέσσερα τραγούδια σόλο "Escapare", "Hay un lugar" "Siento" και "Me voy". Οι Teen Angels έκαναν επιτυχία σε χώρες όπως η Αργεντινή, το Ισραήλ, τη Χιλή, το Περού, την Ισπανία και την Ουρουγουάη. Η μπάντα κυκλοφόρησε έξι άλμπουμ τα οποία έγιναν χρυσά και πλατινένια. Παρά το γεγονός ότι το Casi Angeles έληξε το 2010, τα μέλη του συγκροτήματος ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουμε αντικαθιστώντας την Μαρία Εουχένια Σουάρεζ με την Ροσίο Ιργασάμπαλ. Οι Teen Angels διαλύθηκαν το 2012, και πραγματοποίησαν την τελευταία συναυλία της στις 8 Οκτωβρίου 2012 στην Κόρδοβα. Επίσης κυκλοφόρησε και η ταινία Teen Angels: el Adios, μια 3D ταινία για τους Teen Angels.

Το 2011 η Λάλι πρωταγωνίστησε στην σειρά "Cuando μου sonreís" μαζί με τους Φακούντο Αράνα, Χουλιέτα Ντίαζ και Μπένχαμιν Ρόγας. Το επόμενο έτος, η Λάλι πρωταγωνίστησε στο θέατρο ως Abigail Williams στην παραγωγή του Μπουένος Άιρες "Las brujas de Salem" από τον Arthur Miller, και έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με τη ταινία "La Pelea de mi vida" μαζί με τους Μαριάνο Μαρτίνεζ και Φεδερίκο Αμαδόρ.

Το 2013 συμμετείχε στην κωμική σειρά της Pol-ka "Solamente Vos"(Μόνο εσύ) στο ρόλο της Ντανιέλα Κουστό. Το 2013 επίσης κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ ως σόλο με τίτλο A Bailar. Το 2014 συμμετείχε επίσης στην ταινία του Περού "Los 40". Τον Μάρτιο 2014 κυκλοφόρησε το vidoe clip για το δεύτερο single της "Αsesina".

Έκανε περιοδείες σε Αργεντινή, Ουρουγουάη, Περού, Ισπανία και Ιταλία, και άνοιξε την συναυλία του Ricky Martin που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 26 Οκτώβρη του 2014. Τον Νοέμβριο του 2014 υπέγραψε με την Sony Music και παρουσίασε το τρίτο single με τίτλο "Mil años luz". Τον Δεκέμβριο 2014, κυκλοφόρησε το CD + DVD A Bailar, μια ειδική έκδοση του δίσκου η οποία περιέχει ζωντανά τραγούδια, βίντεο κλιπ, ένα ντοκιμαντέρ από την περιοδεία και ένα νέο single «Del otro Lado»

Το 2015 πρωταγωνίστησε στην τηλεβουνέλα "Esperanza mia" (Ελπίδα μου) μαζί με τον Μαριάνο Μαρτίνεζ. Η σειρά μεταδίδεται διεθνώς και σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, πρωταγωνίστησε στην θεατρική προσαρμογή της σειράς. Συμμετείχε επίσης στα soundtrack "Tengo Esperanza", "Como Haremos", "Jurame" και "Nesecito" το τελευταία μάλιστα κυκλοφόρησε και το video clip. Τον Ιούνη 2015 τραγούδησε ντουέτο με τον Ricky Martin, το τραγούδι "Fuego de noche, nieve de día" στην εκδήλωση «Duets», που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 παρουσίασε το νέο video clip "Histeria". Στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους άνοιξε την συναυλία της Katy Perry στην Αργεντινή

Μόντελινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λάλι υπήρξε εκπρόσωπος για πολλές μάρκες είτε ανεξάρτητα ,είτε με τους Teen Angels. Η πρώτη συνεργασία της ήταν με την εταιρία children's fashion label MCbody Jeans. Το 2007, υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την Αργεντίνικη μάρκα εσωρούχων Promesse, και έχει κάνει φωτογραφίες με την Luisana Lopilato.Το 2009, η Λάλι Εσπόσιτο και ο Πίτερ Λανζάνι συνεργάστηκαν με την εταιρία αρωμάτων KEFF για την ισραηλινή αγορά. Από το 2011, έχει γίνει εκπρόσωπος για την μάρκα εσωρούχων Lara Teens. Το 2014 πρωταγωνίστησε σε μία διαφήμιση για το μαλακτικό μαλλιών Biokur στην Ουρουγουάη και γυναικεία μαντηλάκια εταιρεία Carefree στην Αργεντινή. Κατά την διάρκεια της καριέρας της έκανε φωτογραφίσεις για διάφορα περιοδικά όπως Caras, OnMag, Las Rosas, Twees, Seventeen, Cosmopolitan, Luz, Viva, Watt, Nueva, Upss and Fack

To λογότυπο της Lali

Φιλανθρωπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2010, Η Λάλι και οι Teen Angels συμμετείχαν σε μια δράση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Βιοποικιλότητας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Το 2012, η Λάλι συμμετείχε στην καμπάνια κατά του bullying "Basta de bullying, no te quedes callado" και την εκστρατεία "Reciclando tu botella llevamos agua potable a una escuela" που προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στο θέμα της ανακύκλωσης. Το 2013 πήρε μέρος στην εκστρατεία "Los ídolos donan su voz" που προωθεί την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση των ατόμων με σύνδρομο Down. Το 2014 συμμετείχε στην συναυλία στο Θέατρο Opera για τον εορτασμό των 25 χρόνων για τον αγώνα κατά του HIV. Το 2015 πρωταγωνίστησε στην καμπάνια αλληλεγγύης "Inundaciones, ¿qué estamos haciendo?" (πλημμύρα, τι κάνουμε;) για να βοηθήσει τα θύματα των πλημμυρών στην πόλη της Κόρδοβα.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λάλι γεννήθηκε στις 10 Οκτώβρη 1991 στο Μπουένος Άιρες. Είναι η κόρη της Μαρία Χοσέ Ριέρα και του Κάρλος Εσπόσιτο προπονητής ποδοσφαίρου. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέρφια, την Άνα Λάουρα και τον Πάτρικ. Η οικογένεια έζησε στη γειτονιά του Parque Patricios, και στη συνέχεια μετακόμισε στην περιοχή Banfield , όπου η Λάλι πέρασε τα παιδικά και την εφηβεία της. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Παλέρμο του Μπουένος Άιρες. Από το 2006 μέχρι το 2010 ήταν μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της στις σειρές Τσικιτίτας και Casi Angeles Πέδρο Λανζάνι. Από το 2010 έως 2015 έβγαινε με τον Μπενχαμιν Αμαντέο.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Χαρακτήρας
2003 Rincon de luz (Γωνιά Φωτός) Malena "Coco" Cabrera
2004-2005 Φλορεσιέντα Roberta Espinosa
2006 Τσικιτίτας Agustina Ross
2007-2010 Casi Angeles (Σχεδόν Άγγελοι) Marianella "Mar" Talarico Rinaldi
2011 Cuando me sonreis (Πότε θα μου χαμογελάσεις) Milagros "Mili" Rivas
2012 Dulce amor (Γλυκιά αγάπη) Ana
2013 Solamente vos (Μόνο εσύ) Daniela Cousteau
2015 Esperanza mia (Η Ελπίδα μου) Julia "Esperanza" Albarracin

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Χαρακτήρας
2012 La pelea de mi vida Belen Estevez
2013 Teen Angels: El Adios τον εαυτό της
2014 Los 40 Melissa

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Χαρακτήρας Θέατρο
2003 Rincon de luz Malena "Coco" Cabrera Gran Rex
2004-2005 Φλορισιέντα Roberta Espinosa
2006 Τσικιτίτας Agustina Ross
2007-2010 Casi angeles Marianella "Mar" Talarico Rinaldi
2011-2012 Teen Angels η ίδια
2012 Las brujas de salem Abigail Wiliams Broadway
2014 Casi normales ιδιαίτερη συμμετοχή Tabaris
2015 Esperanza mia Julia "Esperanza" Albarracin Opera

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σόλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A bailar tour 

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβεία Κατηγορία Έργο Αποτέλεσμα
2011 Los más clickeados del año Διάσημοι με τα περισσότερα rating  η ίδια Νικήτρια
2012
2013 Kids' Choice Awards Argentina Διάσημοι στο Twitter
αγαπημένη ηθοποιός της TV Solamente Vos
Premios Tato B' γυναικείου ρόλου Υποψήφια
Premios TMK Τραγούδι TMK A Bailar
Γυναίκα Τραγουδίστρια TMK η ίδια
Καλύτερη Φωνή TMK
Διεθνής ηθοποιός TMK Solamente Vos Νικήτρια
Look TKM η ίδια Υποψήφια
Los más clickeados del año Διάσημοι με τα περισσότερα rating  Νικήτρια
2014 Nickelodeon's Kids Choice Awards Αγαπημένη Λατίνα Καλλιτέχνιδα
Best Latin Songs Summer Καλύτερο τραγούδι του καλοκαιριού Asesina
MTV Millennial Awards Francotuiteador argentino del año η ίδια
Kids Choice Awards Argentina Αγαπημένη Αργεντίνα Καλλιτέχνιδα
Αγαπημένος Διάσημος στο Twitter Υποψήφια
Αγαπημένο Τραγούδι Α Bailar Νικήτρια
Premios Quiero Καλύτερο video clip γυναίκας καλλιτέχνη
Καλύτερο ποπ video clip Υποψήφια
Καλύτερη χορογραφία Asesina Νικήτρια
2015 Nickelodeon's Kids Choice Awards Αγαπημένος Καλλιτέχνης η ίδια Υποψήφια
Premios Gardel Καλύτερη ποπ γυναίκα καλλιτέχνιδα Νικήτρια
Καλύτερο άλμπουμ νέας ποπ τραγουδίστριας A Bailar
MTV Millennial Awards Instagramer argentino del año η ίδια
Celebrity dubsmash
Nickelodeon's Kids Choice Awards Αγαπημένη Καλλιτέχνη η ίδια Νικήτρια
Αγαπημένο τραγούδι Mil años luz
Αγαπημένο πρόγραμμα Esperanza mia
Αγαπημένος καλλιτέχνης ή γκρουπ η ίδια