Χρήστης:Kalaitzos/Τεχνικές Προπαγάνδας (1)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα πιο κοινά μέσα για την μετάδοση μηνυμάτών προπαγάνδας περιλαμβάνουν ειδησεογραφικά δελτία, κυβερνητικές εκθέσεις, ιστορικές αναθεωρήσεις, junk science, βιβλία, φυλλάδια, ταινίες,[[social media]], ραδιόφωνο, τηλεόραση , και αφίσες. Λιγότερο κοινό μέσο στις μέρες μας είναι οι ταχυδρομικοί φάκελοι, παραδείγματα των οποίων έχουν διασωθεί από την εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. (Connecticut Historical Society; Συλλογές Εμφυλίου Πόλεμου  * Καλύμματα.) Στην περίπτωση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, η προπαγάνδα μπορεί να υπάρχει σε ειδήσεις, τις τρέχουσες υποθέσεις ή σε εκπομπές λόγου, όπως η διαφήμιση ή δημόσια υπηρεσία ανακοίνωση "σημεία" ή ως μακροχρόνια advertorials. Προπαγανδιστικές εκστρατείες συχνά ακολουθούν μια στρατηγική μετάδοσης σχέδιο για την κατήχηση της ομάδας-στόχου. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό μεταφοράς όπως ένα φυλλάδιο που έπεσε από αεροπλάνο ή μια διαφήμιση. Γενικά αυτά τα μηνύματα θα περιέχουν οδηγίες για το πώς να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες, μέσω ενός web site, μιας τηλεφωνικής γραμμής, ενος ραδιοφωνικού προγράμματος, κλπ. Η στρατηγική που προτίθεται να μετατρέψει το άτομο από τις παραλήπτη πληροφοριών  σε αναζητητή πληροφοριών μέσω της ενίσχυσης και, στη συνέχεια, από αναζητητή πληροφοριών   σε opinion leader μέσω κατήχηση.

Ένας αριθμός απο τεχνικές  που βασίζονται στην κοινωνική ψυχολογία χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η προπαγάνδα.Πολλές απο αυτές τις ίδιες τεχνικές μπορούνα να βρεθούν πίσω απο λογικές πλάνες, απο τη στιγμή που οι προπαγανδιστές χρησιμοποιουν επιχειρήματα που, μπορεί μερικές φορές να πείθουν ,αλλά δεν είναι απαραίτητα έγκυρα.

Οι στρατηγικές διάδοσης πληροφοριών γίνονται  στρατηγικές προπαγάνδας μόνο όταν συνδυάζονται με προπαγανδιστικά μηνύματα. Ο προσδιορισμός αυτών των μηνυμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελέτη των μεθόδων διάδοσης των μηνυμάτων αυτών  δεξιά|μικρογραφία|244x244εσ|"Ο Σύντροφος Λένιν Καθαρίζει τη Γη από τη Βρωμιά" του Βίκτορ Deni. Νοέμβριος του 1920

Προπαγάνδα για να πείσει τους μετανάστες να μετακινηθούν στην Καλιφόρνια, 1876

Συγκεκριμένες Τεχνικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλές τυπικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην προπαγάνδα και την πειθώ.

Ad hominem
Μια λατινική φράση που έχει καταλήξει να σημαίνει επίθεση στον αντίπαλό, αντί για επίθεση στα επιχειρήματά του.
Ad nauseam
Αυτή, χρησιμοποιεί την ασταμάτητη επανάληψη μιας ιδέας. Μια ιδέα, ειδικά ένα απλό σύνθημα, που επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, μπορεί να αρχίσει να εκλαμβάνεται ως την αληθινή. Αυτή η προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική, όταν ο προπαγανδιστής έχει επιβάλλει τον περιορισμό ή τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.
Προσφυγή στην αυθεντία
Στις επικλήσεις στην αυθεντία αναφέρω εξέχουσες προσωπικότητες για να υποστηρίξουν μια θέση, ιδέα, επιχείρημα, ή πορεία δράσης.
Επίκληση στο φόβο
Η επίκληση στο φόβο επιδιώκει να χτίσει την υποστήριξη από την ενστάλαξη αγωνιών και πανικού στο γενικό πληθυσμό, για παράδειγμα, ο  Γιοζεφ Γκέμπελς μετέτρεψε την φράση του Θεόδωρου Κάουφμαν ότι η Γερμανία Πρέπει να Χαθεί! στον ισχυρισμό ότι οι Σύμμαχοι ζήτησαν την εξόντωση του γερμανικού λαού.
Επίκληση στην επιφύλαξη
Χρησιμοποιώντας φορτωμένους ή συναισθηματικούς όρους για να προσδώσει αξία ή ηθική καλοσύνη προκειμένου να γίνει πιστευτή την πρόταση.
Μόδα
Μόδα και "αναπόφευκτη-νίκη" εμφανίζεται ως προσπάθεια να πειστεί το κοινό-στόχος να συμμετάσχει και να αναλάβει την δράση  που "όλοι οι άλλοι παίρνουν."
  • Αναπόφευκτη νίκη: καλεί όσους δεν είναι ήδη στη μόδα μαζί με αυτούς που είναι  ήδη να συστρατευθούν για τη σίγουρη νίκη. Αυτά ήδη ή, τουλάχιστον εν μέρει, στη μόδα είναι βέβαιοι ότι τη διαμονή στο σκάφος είναι η καλύτερη πορεία δράσης. (π. χ., "Η συζήτηση τελείωσε. Σχεδόν ο καθένας που έχει σημασία συμφωνεί μαζί μου.")
  • Ένταξη στο πλήθος: η τεχνική αυτή ενισχύει τη φυσική επιθυμία των ανθρώπων να είναι στην πλευρά του νικητή. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να πείσουν το κοινό ότι το πρόγραμμα είναι μια έκφραση του μια ακαταμάχητη μαζικό κίνημα και ότι είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν.
Όμορφοι άνθρωποι
Το είδος της προπαγάνδας που ασχολείται με τους διάσημους ανθρώπους ή απεικονίζει ελκυστικούς, χαρούμενους ανθρώπους. Αυτό υποδηλώνει ότι αν οι άνθρωποι αγοράζουν ένα προϊόν ή αν ακολουθούν μια συγκεκριμένη ιδεολογία,  θα είναι ευτυχισμένοι ή επιτυχημένοι. (Αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο στη διαφήμιση  προϊόντων, αντί για πολιτικούς λόγους.) Συνήθως για τη διαφήμιση παρά για πολιτικούς λόγους, η σεξουαλική διέγερση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, ένα μήνυμα για την προώθηση μιας μάρκας από μοτοσικλέτες στον ανδρικό πληθυσμό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σεξουαλικά ελκυστικές  γυναίκες με μπικίνι στις διαφημίσεις, για να κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό για το κοινό, στοχεύοντας σε σεξουαλικές επιθυμίες. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση της σεξουαλικής έκκλησης να πουλήσει ένα προϊόν, δεν μπορεί να πετύχει, όπως το κοινό-στόχος μπορεί να επικεντρωθεί πάρα πολύ για τα σεξουαλικά ελκυστικά άτομα στη διαφήμιση και όχι το ίδιο το προϊόν.
Μεγάλο Ψέμα
Η επαναλαμβανόμενη αναφορά μιας περιπλοκής  γεγονότων που δικαιολογούν την ανάληψη δράσης. Οι περιγραφές των γεγονότων αυτών έχουν στοιχεία αλήθειας, και το "μεγάλο ψέμα" γενικεύει συγχωνεύοντας και τελικά  αντικαταθιστά την ακριβή αντίληψη  του κοινού για τα γεγονότα. Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η γερμανική εξήγηση της μαχαιριάς στην0 πλάτη  για την αιτία της ήττας τους έγινε αιτιολόγηση για τη Ναζιστική επαναστρατιωτικοποίηση και ρεβανσισμό.
 Πλάνη Άσπρου-Μαύρου
Παρουσιάζει μόνο δύο επιλογές, με το προϊόν ή την ιδέα που προπαγανδίζεται ως η καλύτερη επιλογή. (π. χ., "είτε είσαι μαζί μας, ή εναντίον μας....")
Cherry picking (πλάνη) ή Επιλεκτική αλήθεια
Ο ρίτσαρντ Κρόσμαν, ο Βρετανός Αναπληρωτής Διευθυντής της  Μεραρχίας Ψυχολογικού Πολέμου  (PWD) για το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Εκστρατευτικών δυνάμεων (ΣΆΕΦ) κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είπε πως "Στην προπαγάνδα ή αλήθεια πληρώνει... την πλήρη αυταπάτη να σκεφτούμε  ένα λαμπρό προπαγανδιστή ως επαγγελματία ψεύτη. Ο λαμπρός προπαγανδιστής είναι ο άνθρωπος που λέει την αλήθεια, ή ότι η επιλογή της αλήθειας, η οποία είναι αναγκαία για τον σκοπό του, και λέει με τέτοιο τρόπο ώστε ο παραλήπτης δεν νομίζω ότι λαμβάνει οποιαδήποτε προπαγάνδα... [...] Η τέχνη της προπαγάνδας δεν είναι να λες ψέματα, αλλά να διαλέγεις  την αλήθεια που απαιτείται και να την αναμιγνύεις με μερικές αλήθειες για το κοινό που θέλει να ακούσει."
Κλασική εξάρτηση
Όλα τα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, να απαντήσει σε κλασική εξάρτηση. Δηλαδή, αν ο A είναι πάντα παρών όταν ο B είναι  παρών και το Β προκαλεί μια φυσική αντίδραση (π. χ., αηδία, χαρά) και, στη συνέχεια, όταν παρουσιάζονται με αντικείμενο Ένα ελλείψει Β, την ίδια αντίδραση θα είναι έμπειροι.
Γνωστική ασυμφωνία
Οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι συνεπείς. Ας υποθέσουμε ότι ένας δημοσκόπος διαπιστώσει ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που μισεί τον υποψήφιο για γερουσιαστή, αλλά λατρεύει τον ηθοποιός Α. Χρησιμοποιούν τον ηθοποιό για έγκριση των υποψηφίων τους και να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορεί να ανέχεται την ασυνέπεια. Αναγκάζονται είτε να αντιπαθούν τον ηθοποιό, ή να συμπαθούν τον υποψήφιο.
Κοινό άνθρωπο
Το "plain folks" ή "κοινού ανθρώπου" προσέγγιση προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι ο προπαγανδιστής των θέσεων αντικατοπτρίζει την κοινή λογική του λαού. Είναι σχεδιασμένη για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού από την επικοινωνία στο κοινό τρόπο και το ύφος του το κοινό-στόχο. Οι προπαγανδιστές χρησιμοποιούν απλή γλώσσα και ιδιομορφίες (και να ντύσει το μήνυμα τους σε πρόσωπο-με-πρόσωπο και οπτικοακουστικών επικοινωνιών) στην προσπάθεια να προσδιορίσει την άποψή τους με το μέσο άτομο. Ένα κοινό παράδειγμα αυτού του τύπου, η προπαγάνδα είναι ένα πολιτικό σχήμα, που συνήθως λειτουργεί για μια τοποθέτηση, σε μια αυλή ή στο μαγαζί η σε πράγματα καθημερινής ρουτίνας . Αυτή η εικόνα παρουσιάζεται προς το κοινό άτομο. Με την χρήση των απλών πολιτών, ο προπαγανδιστής μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ατόμων που δυσανασχετούν ή δυσπιστούν σε ξένο άκουσμα, πνευματική ομιλία, λέξεις, ή ιδιομορφίες." Για παράδειγμα, ένας πολιτικός μιλώντας στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες  μπορεί να ενσωματώσει λέξεις όπως "εσείς" και άλλες εκφράσεις για να δημιουργήσετε μια αντίληψη του ανήκειν.
Λατρεία της προσωπικότητας
Μια λατρεία της προσωπικότητας προκύπτει όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να δημιουργήσετε μια εξιδανικευμένη και ηρωική δημόσια εικόνα, συχνά μέσω τυφλών κολακειών και επαίνων. Ο ήρωας της προσωπικότητας, στη συνέχεια, υποστηρίζει τις θέσεις που ο προπαγανδιστής επιθυμεί να προωθήσει. Για παράδειγμα, οι σύγχρονοι προπαγανδιστές ενοικιάζουν δημοφιλείς προσωπικότητες για να προωθήσουν τις ιδέες τους και/ή τα προϊόντα τους.
Δαιμονοποίηση  του εχθρού
Η μετατροπή των  ατόμων από το αντίπαλο έθνος, από μια διαφορετική εθνική ομάδα, ή εκείνων που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη να φαίνονται ως υπάνθρωποι (π. χ., ο Πόλεμος του Βιετνάμ όρος "κιτρινιάρηδες" για το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Νοτίου Βιετνάμ, γνωστός και ως Βιετκόνγκ, ή "VC", στρατιώτες), άχρηστοι, ή ανήθικοι, μέσω προτάσεων ή ψευδών κατηγοριών. Η απανθρωποποίηση είναι επίσης ένας όρος που χρησιμοποιείται ως συνώνυμο με το να δαιμονοποιείς, το τελευταίο συνήθως χρησιμεύει ως μια πτυχή της πρώην.
Αφίσα 1ου Παγκοσμίου Πολέμου  από τον Γουίνσορ McCay, προτρέποντας τους Αμερικανούς να αγοράσουν Ομόλογα
Απογοήτευση
Προπαγάνδα προς έναν αντίπαλο να διαβρώσει το μαχητικό πνεύμα, και να ενθαρρύνει την παράδοση ή την αποστασία.
Επιταγή
Η τεχνική αυτή ελπίζει να απλοποιηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, χρησιμοποιώντας εικόνες και λέξεις για να πει στο κοινό ακριβώς σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για την εξάλειψη τυχόν άλλες πιθανές επιλογές. Τα στοιχεία της αρχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει την εντολή, η επικάλυψη με την έκκληση προς την εξουσία τεχνική, αλλά όχι απαραίτητα. Η εικόνα του Θείου Σαμ  να λέει "Σε θέλω"  είναι ένα παράδειγμα αυτής της τεχνικής.
Παραπληροφόρηση
Η δημιουργία ή διαγραφή πληροφοριών από δημόσια αρχεία, με σκοπό την ψευδή καταγραφή ενός γεγονότος ή τις ενέργειες ενός ατόμου ή οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων οριστικές πλαστογραφία των φωτογραφιών, ταινιών, μεταδόσεων και εγγραφών ήχου, καθώς και των εκτυπωμένων εγγράφων.
Door-in-the-face τεχνική
Χρησιμοποιείται για την αύξηση του εύρους της αποδοχής ενος ατομου . Για παράδειγμα, αν ένας πωλητής θέλει να πουλήσει ένα στοιχείο για $100, αλλά το κοινό είναι μόνο πρόθυμο να πληρώσει $50, ο πωλητής προσφέρει το προϊόν σε υψηλότερη τιμή (π. χ., $200) και στη συνέχεια μειώνει την τιμή στα $100 για να την κάνει να φαίνεται σαν μια καλή συμφωνία.
Ευφημισμός
Ευφημισμός είναι μια γενικά αβλαβής λέξη ή έκφραση που χρησιμοποιείται στη θέση μιας άλλης που μπορεί να βρεθεί προσβλητική ή να εκφράζει κάτι δυσάρεστο.
Ευφορία
Η χρήση  ενός γεγονότος που δημιουργεί ευφορία ή ευτυχία, ή χρησιμοποιώντας μια ελκυστική περίπτωση για να ενισχύσει το ηθικό. Η ευφορία μπορεί να δημιουργηθεί με τη δήλωση διακοπών, παρέχοντας πολυτελή διαθέσιμα στοιχεία, ή τοποθετώντας μια στρατιωτική παρέλαση με εμβατήρια και πατριωτικά μηνύματα.
Υπερβολή
Η υπερβολή  παρουσιάζεται όταν οι πιο θεμελιώδεις πτυχές της δήλωσης είναι αληθινες, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Επίσης, θεωρείται ως "το τέντωμα της αλήθειας" ή κάνοντας κάτι που φαίνεται πιο ισχυρό, με νόημα, ή αληθινό από ότι είναι στην πραγματικότητα. Λέγοντας ότι ένα πρόσωπο που έφαγε 20 ρολά άνοιξη σε ένα πάρτι, όταν έφαγε 7 ή 8 θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολή.
Ψευδείς κατηγορίες
  • Ανεπίσημα στην καθημερινή ζωή.
  • Οιονεί δικαστικά
  • Δικαστικώς.
Φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία
Μια προσπάθεια να επηρεάσουν την κοινή αντίληψη με τη διάδοση των αρνητικών και αμφιβόλου/ψευδείς πληροφορίες, με σκοπό να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των πεποιθήσεών τους.
Κυματίζει η σημαία
Μια προσπάθεια να δικαιολογήσει μια ενέργεια με το επιχείρημα ότι έτσι θα κάνει ένα ακόμη πατριωτικό, ή με κάποιο τρόπο ωφελιμο για μια ομάδα, η χώρα, ή μια ιδέα. Το αίσθημα του πατριωτισμού, αυτή η τεχνική προσπαθεί να εμπνεύσει δεν μπορεί κατ ' ανάγκη να υποβαθμίζει ή να παραλείψετε εντελώς μια ικανότητα για ορθολογική εξέταση του εν λόγω θέματος.
Η φινλανδική Maiden - προσωποποίηση του φινλανδικού εθνικισμού
Πόδι-στην-πόρτα τεχνική
Χρησιμοποιείται συχνά από τους εργοδότες και τους πωλητές. Για παράδειγμα, ένα μέλος του αντίθετου φύλου πλησιάζει το θύμα και καρφιτσώνει ένα λουλούδι ή δίνει ένα μικρό δώρο για το θύμα. Το θύμα λέει ευχαριστώ και τώρα χρωστάει ψυχολογικά στο δράστη. Το πρόσωπο που τελικά ζητάει μια μεγαλύτερη χάρη (π. χ. μια δωρεά ή να αγοράσετε κάτι πιο ακριβό). Το άγραφο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του θύματος και του δράστη προκαλεί το θύμα να αισθάνεται υποχρεωμένος να το ανταποδώσει, συμφωνώντας να κάνει το μεγαλύτερο χάρη ή να αγοράσετε το πιο ακριβό δώρο.
Διαμόρφωση (κοινωνικές επιστήμες)
Διαμόρφωση είναι η κοινωνική κατασκευή  ενός κοινωνικού φαινομένου συχνά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πηγές, πολιτικά ή κοινωνικά κινήματα, τους πολιτικούς ηγέτες, ή άλλους φορείς και οργανισμούς. Είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία της επιλεκτικής επιρροής πάνω στις αντιλήψεις  του ατόμου   για τις έννοιες που αποδίδονται σε λέξεις ή φράσεις.
Φωταγώγηση
Χρησιμοποιώντας την επίμονη άρνηση, την παραπλάνηση, την αντίφαση,τα ψέματα και  να σπείρει τους σπόρους της αμφιβολίας στο στόχο άτομο ή ομάδα, ελπίζοντας να τους κάνει να αναρωτιούνται για την δική τους μνήμη, την αντίληψη, τη λογική, και τις νόρμες.
Gish Γκαλοπ
Βομβαρδίζουν έναν πολιτικό αντίπαλο με δυσνόητα σύνθετα ερωτήματα με στόχο την ταχεία έκρηξη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για να κάνουν τον αντίπαλο να φαίνεται ότι δεν ξέρει τι λέει.
Λάμψη γενικοτήτων
Λάμψη γενικοτήτων είναι η χρήση συναισθηματικά ελκυστικών λέξεων που εφαρμόζεται σε ένα προϊόν ή μια ιδέα, αλλά να παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο επιχείρημα ή ανάλυση. Η τεχνική αυτή έχει επίσης αναφέρεται ως το PT φαινόμενο Φόρερ. (π. χ., η διαφημιστική εκστρατεία, με το σλόγκαν "η Ford έχει μια καλύτερη ιδέα!")
Ενοχή από  συσχέτιση ή το Reductio ad Hitlerum
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να πείσει το κοινό να απορίψει μια δράση ή μια ιδέα με τον υπαινιγμό ότι η ιδέα είναι δημοφιλής σε  ομάδες μισητές, φοβικές, ή που έχει την περιφρόνηση  του κοινού. Έτσι, αν μια ομάδα που υποστηρίζει μια συγκεκριμένη πολιτική  μας οδήγησε να πιστεύουμε ότι οι ανεπιθύμητες, ανατρεπτική, ή ποταποί άνθρωποι υποστηρίζουν την ίδια πολιτική, τότε τα μέλη της ομάδας μπορούν να αποφασίζουν να αλλάξουν την αρχική τους θέση. Αυτή είναι μια μορφή κακής λογικής, όπου λέγεται ότι το Α περιλαμβάνει το X, και το B ενα περιλαμβάνει X και, επομένως, A = B.
Μισή αλήθεια
Μια μισή αλήθεια είναι μια παραπλανητική δήλωση που περιλαμβάνει κάποιο στοιχείο αλήθειας. Έρχεται σε πολλές μορφές: η δήλωση μπορεί να είναι εν μέρει αλήθεια, η δήλωση μπορεί να είναι εντελώς αλήθεια, αλλά μόνο ένα μέρος του όλη την αλήθεια, ή μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο παραπλανητικό στοιχείο, όπως τα  ακατάλληλα σημεία στίξης, ή διπλό νόημα, ειδικά αν η πρόθεση είναι να παραπλανήσουν, να αποφύγει, να κατηγορεί, ή να παραποιεί την αλήθεια.
Σκόπιμη ασάφεια
Οι γενικότητες είναι σκόπιμα ασαφείς, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να παρέχει τις δικές του ερμηνείες. Η πρόθεση είναι να μετακινήσετε το κοινό με τη χρήση αόριστων φράσεων, χωρίς την ανάλυση της ισχύος τους ή προσπαθούν να καθορίσει το εύλογο ή την εφαρμογή. Η πρόθεση είναι να κάνουν τους ανθρώπους να σχεδιάσετε τις δικές τους ερμηνείες και όχι απλά να παρουσιάζονται με σαφή ιδέα. Στην προσπάθεια να "καταλάβουμε" την προπαγάνδα, το κοινό παραιτείται της κρίσης των ιδεών που παρουσιάζονται. Η ισχύς τους, η λογική και η εφαρμογή μπορεί να θεωρηθεί.
Το μαρκάρισμα
Ένας ευφημισμός που χρησιμοποιείται όταν ο προπαγανδιστής προσπάθειες για να αυξήσει την αντιληπτή ποιότητα, την αξιοπιστία, ή την αξιοπιστία της συγκεκριμένης ιδανικό. Ένα dysphemism χρησιμοποιείται όταν η πρόθεση του προπαγανδιστή είναι να απαξιώσει, να μειώσει την αντιληπτή ποιότητα, ή να βλάψει την αντιληπτή δικαιοσύνη του ατόμου. Δημιουργώντας μια "ετικέτα", "κατηγορία", ή "παράταξη" του πληθυσμού, είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει ένα παράδειγμα από αυτά τα μεγαλύτερα σώματα, επειδή μπορεί να ανεβάσει ή να δυσφημήσει το άτομο, χωρίς στην πραγματικότητα να υποστεί νομικές-δυσφήμιση. Μαρκαρίσματος μπορεί να θεωρηθεί ως ένα υποσύνολο της ενοχής, μια άλλη λογική πλάνη.
Εύρος της αποδοχής
Εάν το μήνυμα ενός ατόμου  είναι έξω από τα όρια αποδοχής για ένα άτομο και η ομάδα, οι περισσότερες τεχνικές που θα προκαλέσει ψυχολογική αντίσταση (απλά ακούω το επιχείρημα θα κάνει το μήνυμα ακόμα πιο απαράδεκτο). Υπάρχουν δύο τεχνικές για την αύξηση των ορίων αποδοχής. Πρώτον, μπορεί κανείς να πάρει μια πιο ακόμη και ακραία θέση που θα σας κάνει πιο μετριοπαθείς θέσεις φαίνεται πιο αποδεκτό. Αυτό είναι παρόμοιο με το door-in-the-face τεχνική. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να μετρά δική του θέση στην άκρη του εύρους της αποδοχής και, στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου σιγά-σιγά να κινηθεί προς τη θέση που ήταν προηγουμένως.
"Η Κατάκτηση ή  Άφιξη του Hernán Cortés στη Βερακρούζ", 1951, National Palace, Πόλη του Μεξικού. Ντιέγκο Ριβέρα πολιτικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν μια σύγχρονη ερμηνεία του το Μαύρο Μύθο.

μικρογραφία|"Παίρνει Αυτό Που Του Αξίζει" Αμερικανικό αντι-Καθολική κινουμένων σχεδίων από Ήρωες του το Πύρινο Σταυρό 1928.

Συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα
Συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις με έντονες συναισθηματικές επιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν το κοινό, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τη λέξη μεταρρυθμίσεις , αντί για μια πιο ουδέτερη λέξη, όπως αλλαγές.
Βομβαρδισμός με αγάπη
Χρησιμοποιείται για να στρατολογούν μέλη σε ένα δόγμα ή ιδεολογία, έχοντας μια ομάδα ατόμων κόψει ένα άτομο από την υπάρχουσα κοινωνική υποστήριξη και να την αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου με τα μέλη της ομάδας που σκόπιμα βομβαρδίζουν το άτομο με αγάπη, σε μια προσπάθεια να απομονώνουν το άτομο από τις προγενέστερες πεποιθήσεις και το σύστημα αξιών.
Τα ψέματα και την εξαπάτηση
Τα ψέματα και η εξαπάτηση μπορεί να είναι η βάση για πολλές προπαγανδιστικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των Homimen επιχειρήματα, το Μεγάλο Ψέμα, Συκοφαντία, Door-in-the-Face, Μισή αλήθεια, Όνομα-κλήση ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική που βασίζεται στην ανεντιμότητα ή την εξαπάτηση. Για παράδειγμα, πολλοί πολιτικοί έχουν βρεθεί συχνά να τεντώσει ή να σπάσει την αλήθεια.
Η διαχείριση των ειδήσεων
Σύμφωνα με τον Αδόλφο Χίτλερ, "Η πιο λαμπρή προπαγανδιστική τεχνική θα αποδώσει χωρίς επιτυχία, εκτός και αν μια βασική αρχή είναι να ληφθεί υπόψη το συνεχώς - θα πρέπει να περιοριστεί σε μερικά σημεία και επαναλάβετε ξανά και ξανά." Αυτή η ιδέα είναι σύμφωνη με την αρχή της κλασικής κλιματισμό, καθώς και η ιδέα της "τη Διαμονή στο Μήνυμα."
Η Αντι-Μουσουλμανική προπαγάνδα στη Γερμανία που παράγεται κατά τη διάρκεια των Οθωμανικών πολέμων στην Ευρώπητου 16ου αιώνα
Ελέγχος Περιβάλλοντος
Μια προσπάθεια να ελέγξει το κοινωνικό περιβάλλον και τις ιδέες του μέσα από τη χρήση της κοινωνικής πίεσης
Ελαχιστοποίηση
Ελαχιστοποίηση είναι το αντίθετο της υπερβολής. Είναι ένας τύπος εξαπάτησης που αφορούν την άρνηση σε συνδυασμό με την ορθολογική οργάνωση , σε περιπτώσεις όπου η πλήρης άρνηση είναι απίθανη.
Κλήση-Ονόματος
Οι προπαγανδιστές χρησιμοποιούν την Κλήση-ονόματος τεχνική για να υποκινήσει τους φόβους και διεγείρουν τις προκαταλήψεις των ακροατές με την πρόθεση ότι η κακή φήμη θα προκαλέσει τους ακροατές να κατασκευάσουν μια αρνητική γνώμη για μια ομάδα ή ένα σύνολο πεποιθήσεων ή ιδεών που ο προπαγανδιστής θέλει ακροατές για να καταγγείλει. Η μέθοδος προορίζεται να προκαλέσει συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, εκτός από την αμερόληπτη εξέταση των γεγονότων.Η κλήση-ονοματος είναι, συνεπώς, ένα υποκατάστατο για τον ορθολογισμό, γεγονός που βασίζεται σε επιχειρήματα ενάντια σε μια ιδέα ή πεποίθηση με τις δικές της δυνάμεις.
Non sequitur
Ένας τύπος λογικής πλάνης, στην οποία  το συμπέρασμα προκύπτει απο ένα επιχείρημα που δεν το δικαιολογεί. Όλα τα μη έγκυρα ορίσματα μπορούν να θεωρηθούν ως ειδικές περιπτώσεις της non sequitur.
Συσκότιση, εσκεμμένη ασάφεια, σύγχυση
Γενικότητες που είναι σκόπιμα ασαφής, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να παρέχει τις δικές του ερμηνείες. Η πρόθεση είναι να μετακινήσετε το κοινό με τη χρήση αόριστων φράσεων, χωρίς την ανάλυση της ισχύος τους ή προσπαθούν να καθορίσει το εύλογο ή την εφαρμογή. Η πρόθεση είναι να κάνουν τους ανθρώπους να σχεδιάσουν τις δικές τους ερμηνείες και όχι απλά να παρουσιάζονται με σαφή ιδέα. Στην προσπάθεια να "καταλάβουμε" την προπαγάνδα, το κοινό παραιτείται απο την κρίση των ιδεών που παρουσιάζονται. Η ισχύς τους, η λογική και η εφαρμογή μπορεί να επανεκτιμηθεί.
Operant conditioning
Εξαρτημένη μάθηση αφορά τη μάθηση μέσω της μίμησης. Για παράδειγμα, βλέποντας ένα ελκυστικό άτομο να αγοράζει προϊόντα ή να συμφωνεί με τις θέσεις διδάσκει ένα πρόσωπο για να αγοράσει το προϊόν ή να εγκρίνει τη θέση. Operant conditioning είναι η βασική αρχή πίσω από το ad nauseam, το σύνθημα και άλλες επαναλήψεις εκστρατειών δημοσίων σχέσεων.
Υπεραπλούστευση
Ευμενείς γενικότητες χρησιμοποιούνται για να παρέχουν απλές απαντήσεις σε σύνθετα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά προβλήματα.
Εικόνα από Αναθ. Branford Clarke από τους Ήρωες του Πύρινου Σταυρού από τον Επίσκοπο Άλμα Λευκό δημοσιεύθηκε από τον Πυλώνα της Φωτιάς Εκκλησία 1928 στη Σαρεπτά, NJ
Pensée μοναδικό
Η αναγκαστική μείωση της συζήτησης με τη χρήση υπερβολικά απλοϊκών φράσεων ή επιχειρματων (π. χ., "δεν Υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο.")
Αποσπάσματα από το πλαίσιο
Επιλεκτική επεξεργασία αποσπασμάτων που μπορούν να αλλάξουν τα νοήματα. Πολιτικό ντοκιμαντέρ μπορεί να σχεδιαστεί για να δυσφημίσει έναν αντίπαλο ή μια αντίθετη πολιτική άποψη που συχνά χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική.
Εξορθολογισμός
Άτομα ή ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν την ευνοϊκή γενικότητες για τον εξορθολογισμό αμφισβητήσιμες πράξεις ή τις πεποιθήσεις. Ασαφής και ευχάριστη φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά για να δικαιολογήσουν τέτοιες πράξεις ή πεποιθήσεις.
Άγνοια ελέγχου
Παρουσίαση δεδομένων ή ζητημάτων που, ενώ είναι συναρπαστικά, είναι άσχετα με το επιχείρημα, στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι επικυρώνουν το επιχείρημα.
Επανάληψη
Αυτή είναι η επανάληψη του ένα συγκεκριμένο σύμβολο ή το σύνθημά σας, έτσι ώστε το κοινό να το θυμάται. Αυτό θα μπορούσε να είναι με τη μορφή της ένα κουδούνισμα ή εικόνας τοποθετείται σχεδόν τα πάντα στην εικόνα/σκηνή. Αυτό περιλαμβάνει, επίσης, χρησιμοποιώντας υποσυνείδητα φράσεις, εικόνες ή άλλο περιεχόμενο σε ένα κομμάτι της προπαγάνδας.
Σε εξιλαστήρια θύματα
Ανάθεση της ευθύνης σε ένα άτομο ή ομάδα, ελαφρύνοντας έτσι τα συναισθήματα της ενοχής από τα αρμόδια μέρη και/ή αποσπούν την προσοχή από την ανάγκη να διορθωθεί το πρόβλημα με την εκχώρηση κατηγοριών.
Εθνικιστικό σύνθημα "Βραζιλία, την αγαπάς ή την αφήνεις", που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της Βραζιλιάνικης στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985)
Κηλίδα

Μια κηλίδα ,είναι μια προσπάθεια να βλάψει ή να αμφισβητήσει κάποιος τη φήμη του, εισηγείται αρνητική προπαγάνδα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα ή ομάδες.

Τα στερεότυπα, καλώντας το όνομα ή το μαρκάρισμα
Αυτή η τεχνική προσπαθεί να αφυπνίσει τις προκαταλήψεις σε ένα ακροατήριο με την επισήμανση  του αντικειμένου της προπαγάνδας στοχεύοντας στους φόβους, τα μίση, τις απέχθειες, ή τις ανεπιθύμητες ιδέες του κοινού. Για παράδειγμα, η αναφορά σε μια ξένη χώρα ή κοινωνική ομάδα μπορεί να επικεντρωθεί στην στερεότυπη χαρακτηριστικά ότι ο αναγνώστης αναμένει, ακόμη και αν είναι μακριά από το να είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου της χώρας ή ομάδας * την υποβολή των εκθέσεων αυτών συχνά επικεντρώνεται στις ανέκδοτες. Στο γραφικό προπαγάνδα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου αφίσες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απεικόνιση τους εχθρούς με στερεότυπα φυλετικά χαρακτηριστικά.
Αχυράνθρωπο
Αχυράνθρωπο επιχείρημα είναι μια άτυπη πλάνη που βασίζεται στην παραπλάνηση της θέσης του αντιπάλου. "Επίθεση αχυράνθρωπο" είναι η δημιουργία της ψευδαίσθησης που έχει καταρριφθεί μια πρόταση από την υποκατάσταση μιας επιφανειακά παρόμοιας πρότασης (το "straw man"), και διαψεύδοντας, χωρίς ποτέ στην πραγματικότητα να διαψευθεί η αρχική θέση.
Μαρτυρία
Μαρτυρίες είναι τα παραθέματα, μέσα ή έξω από το πλαίσιο, ιδιαίτερα χρησιμοποιούνται για να στηρίξουμε ή να απορρίψουμε μια δεδομένη πολιτική, δράση, πρόγραμμα, ή την προσωπικότητα σας. Η φήμη ή το ρόλο του (εμπειρογνωμόνων, σεβαστή δημόσιο πρόσωπο, κ. λπ.) του ατόμου που δίνει η δήλωση είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η μαρτυρία μέρη η επίσημη κύρωση από ένα σεβαστό πρόσωπο ή αρχή, σε ένα προπαγανδιστικό μήνυμα. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν το κοινό να ταυτιστεί με την αρχή ή να δέχεται την αρχή του απόψεις και πεποιθήσεις, όπως το δικό του.

"Οι βουλγάρες Μάρτυρες", 1877 ζωγραφική από τον ρώσο ζωγράφο Konstantin Makovsky που απεικονίζει τον βιασμό της βουλγαρίας γυναίκες από Οθωμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της καταστολής του απριλίου Εξέγερση ένα χρόνο νωρίτερα, υπηρέτησε για να κινητοποιήσει την υποστήριξη του κοινού για τις Ρωσο-τουρκικού Πολέμου (1877-1878) διεξάγεται με την ανακήρυξε ως στόχο την απελευθέρωση των Βουλγάρων.
Χρήση Τρίτων πηγών
Λειτουργεί βάσει της αρχής ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν ένα επιχείρημα από μια φαινομενικά ανεξάρτητη πηγή πληροφοριών παρά από κάποιον με μερίδιο στο αποτέλεσμα. Είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται συνήθως από τις επιχειρήσεις Δημοσίων Σχέσεων (PR) , που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του ένα προσχεδιασμένο μήνυμα στο "στόμα των μέσων ενημέρωσης." Το τρίτο τεχνική μπορεί να πάρει πολλές μορφές, που κυμαίνονται από την πρόσληψη των δημοσιογράφων για την έκθεση του οργανισμού σε ένα ευνοϊκό φως, για να το χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στο πλαίσιο του οργανισμού για να παρουσιάσει τους ίσως επιζήμια των ευρημάτων στο κοινό. Συχνά, astroturf ομάδες ή μπροστά ομάδων χρησιμοποιείται για να παραδώσει το μήνυμα.
Χρήση κλισέ
Μια συχνά χρησιμοποιούμενη φράση, που μερικές φορές περνιέται ως λαϊκή σοφία, χρησιμοποιείται για να καταστείλει τη γνωστική ασυμφωνία.
Μεταφορά
Επίσης γνωστό ως συσχέτιση, αυτή είναι μια τεχνική που προβάλλουν θετικές ή αρνητικές ιδιότητες (έπαινος ή κατηγορία) από ένα άτομο, μια οντότητα, ένα αντικείμενο, ή την αξία σε έναν άλλο για να κάνει τη δεύτερη πιο αποδεκτή ή να το αμφισβητήσει. Αυτό προκαλεί μια συναισθηματική αντίδραση, η οποία διεγείρει το στόχο να προσδιορίσει αναγνωρισμένες αρχές. Συχνά εξαιρετικά οπτικά, αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί σύμβολα (για παράδειγμα, τις σβάστικες στη Ναζιστική Γερμανία, ένα σύμβολο που χρησιμοποιόταν αρχικά για την υγεία και ευημερία) τοποθετούνται πάνω από άλλες οπτικές εικόνες.
Αδήλωτη υπόθεση
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται όταν η προπαγάνδα της ιδέας θα φαίνεται λιγότερο αξιόπιστη, αν ρητά αναφέρεται. Η ιδέα ισχυρίζεται επανειλημμένα ή σιωπείται.
Λέξεις αρετής
Αυτά είναι λόγια στο σύστημα αξιών του κοινού-στόχου που παράγει μια θετική εικόνα όταν συνδέεται με ένα άτομο ή ένα θέμα. Την ειρήνη, την ελπίδα, την ευτυχία, την ασφάλεια, την σοφή ηγεσία, την ελευθερία, "Την Αλήθεια", κ.λπ. αυτές είναι λέξεις αρετής. Πολλοί βλέπουν θρησκευτικότητα ως αρετή, κάνοντας την υπόθεση πως οτιδήποτε σχετίζεται με αυτη είναι αποτελεσματικά οφέλιμο.
Whataboutism
Το Whataboutism είναι μια παραλλαγή της tu quoque λογικής πλάνης που επιχειρεί να δυσφημίσει την θέση του αντιπάλου με τη φόρτιση τους με την υποκρισία, χωρίς την άμεση διάψευση ή ανασκευάζοντας την επιχειρηματολογία τους, η οποία συνδέεται ιδιαίτερα με την Σοβιετική και ρωσική προπαγάνδα. Όταν διατυπώνονταν επικρίσεις κατά της Σοβιετικής Ένωσης, η Σοβιετική απάντηση ήταν "Τι λες για...", ακολουθούμενη από ένα γεγονός στο Δυτικό κόσμο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[[Κατηγορία:Κοινή γνώμη]] {{reflist}} {{Disinformation}} {{Red_Herring_Fallacy}} {{Informal fallacy}} {{Media manipulation}} {{Propaganda}} {{DEFAULTSORT:Propaganda Techniques}} [[Category:Psychological warfare]] [[Category:Promotion and marketing communications]] [[Category:Public opinion]] [[Category:Propaganda techniques]]