Χρήστης:Junkhh

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Daimler Reitwagen

DAIMLER REITWAGEN

Το Daimler Reitwagen ("οδηγώντας αυτοκίνητο") ή Einspur ("μονή λωρίδα") ήταν ένα μηχανοκίνητο όχημα που το οποιο κατασκευάστηκε από τους Gottlieb Daimler και Wilhelm Maybach το 1885. Eίναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμο ως η πρώτη μοτοσυκλέτα η Daimler συχνα αποκαλείται "ο πατέρας της μοτοσυκλέτας" για την εφεύρεση αυτήν. Ακόμη και όταν τα ατμοκίνητα δίτροχα που προηγήθηκαν του Reitwagen, του Michaux-Perreaux και Roper του 1867–1869 και του 1884 Copeland, θεωρούνται μοτοσυκλέτες, παραμένει ωστόσο η πρώτη βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα εσωτερικής καύσης και ο πρόδρομος όλων των οχημάτων ξηράς, θάλασσας και αέρα, που χρησιμοποιούν τον εξαιρετικά δημοφιλή τύπο κινητήρα του.

Wilhelm Maybach 1900
Gottlieb Daimler 1890

ΠΡΩΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Το καθεστώς της Reitwagen ως πρώτης μοτοσικλέτας εξαρτάται από το αν ο ορισμός της μοτοσικλέτας περιλαμβάνει την ύπαρξη κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης χρησιμοποιεί αυτό το κριτήριο. Ακόμη και με αυτόν τον ορισμό, η χρήση τεσσάρων τροχών αντί για δύο εγείρει αμφιβολίες. Εάν οι εξάρσεις είναι αποδεκτοί ως βοηθητικοί σταθεροποιητές, υποδεικνύουν ένα βαθύτερο ζήτημα στη δυναμική του ποδηλάτου και της μοτοσικλέτας, στο ότι η δοκιμαστική κλίνη της Daimler χρειαζόταν τους τροχούς εκπαίδευσης επειδή δεν χρησιμοποιούσε τις τότε κακώς κατανοητές αρχές της τσουγκράνας και της διαδρομής. Για αυτόν και για άλλους λόγους, ο συγγραφέας αυτοκινήτων David Burgess-Wise αποκάλεσε το Daimler-Maybach "ένα χονδρό αυτοσχέδιο", λέγοντας ότι "ως ποδήλατο, ήταν 20 χρόνια ξεπερασμένο." υποστηρίζει ότι η ισχύς του ατμού ήταν αδιέξοδο και η Reitwagen ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα επειδή χτύπησε τον επιτυχημένο τύπο κινητήρα, λέγοντας, «Η ιστορία ακολουθεί πράγματα που πετυχαίνουν, όχι πράγματα που αποτυγχάνουν».

Το μονοκύλινδρο τρίκυκλο βενζινοκινητήρα του 1882 του Enrico Bernardi, το Motrice Pia, θεωρείται από μερικές πηγές ως η πρώτη βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα εσωτερικής καύσης και στην πραγματικότητα το πρώτο όχημα εσωτερικής καύσης. Το Motrice Pia δεν αναφέρεται σε καμία κύρια πηγή. Ενώ υπάρχει κάποια συζήτηση στις κύριες πηγές σχετικά με τα πλεονεκτήματα του Michaux-Perreaux steam velocipede ή του Roper steam velocipede έναντι του Reitwagen, δεν υπάρχει καμία συζήτηση που να εξετάζει τα πλεονεκτήματα του Motrice Pia.

Αντίγραφα

Το αρχικό Reitwagen καταστράφηκε στην πυρκαγιά του Cannstatt που κατέστρεψε το εργοστάσιο Daimler-Motoren-Gesellschaft Seelberg-Cannstatt το 1903, αλλά αρκετά αντίγραφα υπάρχουν σε συλλογές στο Μουσείο Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη, στο Deutsches Museum στο Μόναχο, to Honda Collection Hall στις εγκαταστάσεις του Twin Ring Motegi στην Ιαπωνία, το AMA Motorcycle Hall of Fame στο Οχάιο, την έκθεση μοτοσικλέτας Deeley στο Βανκούβερ του Καναδά και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το Deutsches Museum δάνεισε το αντίγραφό του στην έκθεση Guggenheim Las Vegas The Art of the Motorcycle το 2001. Τα αντίγραφα ποικίλλουν ως προς την έκδοση που ακολουθούν. Αυτό στο Hall of Fame AMA είναι μεγαλύτερο από το πρωτότυπο και χρησιμοποιεί τον πολύπλοκο εντατήρα ιμάντα και τον σύνδεσμο του τιμονιού που φαίνονται στα σχέδια του 1884, ενώ το αντίγραφο του Deutsches Museum έχει το απλό τιμόνι, καθώς και το γρανάζι στον πίσω τροχό.