Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Johnpap92/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τι είναι το «Influencer Marketing»[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ως influencer μπορεί να οριστεί οποιοσδήποτε ασκεί επιρροή στο κοινό. Το influencer marketing αποτελεί μια υποκατηγορία του ψηφιακού μάρκετινγκ (digital marketing), όπου ο εκάστοτε influencer συνεργάζεται με επιχειρήσεις για να προωθήσουν από κοινού κάποιο προϊόν. Παλαιότερα, αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνταν από διάσημα πρόσωπα.

Στο σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι δημιουργοί κοινωνικού περιεχομένου,influencers[2], προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις επιχειρήσεις. Οι influencers εμπλέκονται στα κοινωνικά δρώμενα και συνδέονται με τους ακόλουθούς τους μέσα από την καθημερινή έκθεσή τους και την ταύτιση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή από τη καθημερινή έκθεση και τη ταύτιση του κοινού, καθώς και από τον θαυμασμό ή την περιέργεια που δημιουργούν, ασκούν την επιρροή που αναζητείται για να πραγματοποιηθεί ένα πετυχημένο Influencer Marketing.

Στις μέρες μας λόγω της σπουδαίας ανάπτυξης που έχει γνωρίσει το «Influencer Marketing», έχει αυξηθεί ο αριθμός των διαδικτυακών πλατφορμών με αντικείμενο το influencer marketing, όπως για παράδειγμα η Renfluence[3], οι οποίες φέρνουν σε επαφή εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα ή της υπηρεσίες τους με τους κατάλληλους influencers.

Κατηγορίες influencers σύμφωνα με τον αριθμό των ακολούθων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«nano-influencers»

Έως 10.000 ακόλουθοι

«micro-influencers»

10.000-100.000 ακόλουθοι

«macro-influencers»

100.000-1.000.000 ακόλουθοι

«mega- influencers»

1.000.000 και περισσότεροι ακόλουθοι

Στα πρωταρχικά τους στάδια οι nano-Influencers μπορούν να δεχτούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής όπως για παράδειγμα να κρατάνε το προωθούμενο προϊόν. Όμως για καμπάνιες μεγαλύτερης εμβέλειας απαιτείται προϋπολογισμός. Ανάλογα τη δυναμική κάθε επιχείρησης, το budget ορίζεται διαφορετικά.

Βήματα για ορθή στρατηγική Influencer Marketing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθορισμός στόχων: πρώτος και συνήθης στόχος είναι η προσέλκυση νέου κοινού και η επίτευξη αναγνωρισιμότητας. Επισημαίνεται ότι ο στόχος είναι απλώς να γίνει προσέγγιση νέων πελατών, όχι απαραίτητα να πραγματοποιηθεί άμεσα μια πώληση. Η αύξηση των πωλήσεων είναι στην πραγματικότητα ο τρίτος πιο κοινός στόχος των καμπανιών ιnfluencer.

Επίγνωση για το είδος κοινού που προσεγγίζεται: μια αποτελεσματική στρατηγική influencer marketing απαιτεί να γίνει αναφορά στα σωστά άτομα, χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία και τους κατάλληλους influencers.Καθίσταται σημαντικό να οριστεί ποιο θα είναι το κοινό για μια συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια. Έτσι θα μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα αν παραμένετε στη προτίμηση του κοινού που σας ενδιέφερε εξαρχής ή αν έχετε ένα εξολοκλήρου νέο κοινό-στόχο.

  1. «What is Influencer Marketing: Guide - Definition». SendPulse (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 
  2. «Τι ειναι influencer;». ti-einai.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 
  3. «Renfluence - To #1 Αυτοματοποιημένο Δίκτυο Influencer Marketing στον κόσμο». www.renfluence.com. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022.