Χρήστης:HliasKont/πρόχειρο/Βηματοδότης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη HliasKont. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:HliasKont/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Τι είναι ο τεχνητός καρδιακός βηματοδότης; 

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή που αντικαθιστά το φυσικό βηματοδότη της καρδιάς στέλνοντάς της ηλεκτρικούς παλμούς και επιτρέποντάς της να έχει έναν κανονικό ρυθμό. Το σύστημα του βηματοδότη αποτελείται από τη γεννήτρια, που παράγει τα ερεθίσματα, και τα ηλεκτρόδια, που τα μεταβιβάζουν στην καρδιά, ενώ παράλληλα μεταφέρουν σήματα από την καρδιά στο βηματοδότη. Με βάση τα σήματα αυτά, αν η συχνότητα των φυσικών παλμών της καρδιάς πέσει κάτω από το όριο, η γεννήτρια στέλνει ερεθίσματα για να την αναγκάσει να συσπαστεί, ενώ αν η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από τη συχνότητα των ερεθισμάτων που εκπέμπει ο βηματοδότης, αναστέλλει την παραγωγή τους. Ο βηματοδότης είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι επιτρέπουν στην καρδιά να συσπάται ρυθμικά. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί μεταδίδονται στην καρδιά μέσω ειδικών καλωδίων. Το τεχνητό ηλεκτρικό σύστημα που  παρέχεται μέσω ενός βηματοδότη και των καλωδίων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μονή διέγερση (μόνο του κόλπου ή της κοιλίας)  ή διπλή διέγερση (και του κόλπου και της κοιλίας). Οι βηματοδότες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες συσκευές και λειτουργούν μόνο όταν πέσει ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς κάτω από καθορισμένα όρια. Παραμένουν σιωπηλοί αλλά πάντα σε ετοιμότητα όταν η καρδιά επιστρέψει στο φυσιολογικό ρυθμό. Αυτό εξασφαλίζει καρδιακή διέγερση μόνο όταν χρειάζεται και εξοικονομεί την ισχύ της μπαταρίας. Μερικοί βηματοδότες είναι σχεδιασμένοι να διεγείρουν την καρδιά σε διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα του ασθενούς.

Ιστορία του βηματοδότη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πως μοιάζει ο βηματοδότης

Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη έγινε το 1950. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά , όπως το μέγεθος και το βάρος του, που έχουν μειωθεί αρκετά,όπως επίσης και η τεχνολογία του, που έχει βελτιωθεί σημάντικα. Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που φέρουν βηματοδότη ­ξεπερνά στις μέρες μας τα 2 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Τίτλος β' ενότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πότε χρειάζεται;

 Η καρδιά έχει ένα φυσικό βηματοδότη, το φλεβόκομβο, που της επιτρέπει να χτυπά με κανονική ταχύτητα και ρυθμό. Όταν ο καρδιακός ρυθμός καθυστερεί, η καρδιά δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και εμφανίζονται συμπτώματα, όπως κόπωση, ζαλάδες, λιποθυμίες. Τότε τοποθετείται τεχνητός βηματοδότης, που σταδιακά μειώνει και τελικά εξαφανίζει τα συμπτώματα. Ο βηματοδότης εμφυτεύεται: 

• Σε βλάβες του φλεβοκόμβου Mερικές φορές, ο ρυθμός που στέλνονται τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά αυξομειώνεται ακανόνιστα ή είναι χαμηλός και το σώμα δεν έχει τo αίμα που χρειάζεται. Τέτοιες βλάβες προκαλούνται πολλές φορές σε ηλικιωμένους. 

• Σε βλάβες του συστήματος αγωγής Πρόβλημα μπορεί να παρουσια­στεί και στις ηλεκτρικές οδούς που μεταφέρουν τα ερεθίσματα στην καρδιά και ενώ ο φλεβόκομβος στέλνει σήματα, αυτά φτάνουν καθυστερημένα ή δεν φτάνουν καθόλου στον κολποκοιλιακό κόμβο. Παράδειγμα τέτοιων βλαβών είναι η ασβέστωση αορτής. 

• Σε διαταραχές της ενδοκοιλιακής αγωγής Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ο βηματο­δότης συγχρονίζει το ηλεκτρικό ερέθισμα στην καρδιά και βελτιώνει την απόδοσή της. 

Πώς τοποθετείται 

Για την εμφύτευση του βηματοδότη, θα χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες. Πριν από την επέμβαση, θα πρέπει να μην έχετε καταναλώσει φαγητό και ποτό και η φαρμακευτική σας αγωγή να έχει ρυθμιστεί ανάλογα. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες και χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία

Πόσο κρατά η μπαταρία; 

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας εξαρτάται από την ενέργεια που δίνει ώστε να παραχθούν τα απαραίτητα ερεθίσματα, αλλά και από τον προγραμματισμό που έχει γίνει στο βηματοδότη. Γενικά, πάντως, κυμαί­νεται από 5 έως 10 χρόνια. Η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ελέγχεται κατά τη διάρκεια των τακτικών εξετάσεων, ώστε να προγραμματιστεί η αντικατάστασή της, όταν η ενέργειά της πλησιάζει να τελειώσει.

Οι ηλεκτρικές συσκευές επηρεάζουν το βηματοδότη; 

Αν και περισσότερες πληροφορίες για συσκευές που επηρεάζουν τη λειτουργία του βηματοδότη θα πάρετε από το γιατρό σας, μερικές γνωστές πηγές που προκαλούν παρεμβολές ή βλάβες είναι οι εξής: 

• Συσκευές ανίχνευσης μετάλλων Η διέλευση από τον ανιχνευτή δεν θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο βηματοδότη, αλλά πιθανώς προσωρινή αναστολή του. 

• Κινητό τηλέφωνο (όχι τα ασύρματα) Αν και συνήθως δεν προκαλεί αναστολή του βηματοδότη, καλό είναι να μην το χρησιμοποιείτε από την πλευρά που είναι τοποθετημένος και να το κρατάτε σε απόσταση 15-20 εκα­τοστών από τη συσκευή. Χρησιμοποιήστε καλύτερα hands free. 

• Μαγνητική τομογραφία Η εξέταση αυτή απαγορεύεται σε ασθενείς με εμφυτευμένο βηματοδότη, καθώς αναπτύσσεται ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Μπορείτε, όμως, να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία ή ακτινογραφία. Tελευταία, πάντως, κυκλοφόρησαν ειδικοί βηματοδότες που είναι ανθεκτικοί και στη μαγνητική τομογραφία. 

• Φούρνος μικροκυμάτων Μείνετε τουλάχιστον 2-3 μέτρα μακριά όταν λειτουργεί. 

• Υψηλής ενέργειας ακτινοβολία Η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, μπορεί να καταστρέψει το βηματοδότη. Γι’ αυτό, αν χρειαστείτε θεραπεία κοντά στην περιοχή του βηματοδότη, ζητήστε να βάλουν πλέγμα προστασίας πάνω από τη συσκευή. 

Η νέα γενιά 

Οι νέοι βηματοδότες είναι μικρότεροι σε μέγεθος και έχουν τις εξής δυνατότητες: 

1. Αυξομειώνουν την έξοδο του ρεύματος ανάλογα με το ρεύμα που χρειάζεται η καρδιά για να διεγερθεί. Έτσι αυξάνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. 

2. Προλαμβάνουν ή διακόπτουν αρρυθμίες με διάφορους βηματοδοτικούς αλγόριθμους. 

3. Καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση αρρυθμίας. 

4. Μεταδίδουν τηλεμετρικά τα δεδομένα της συσκευής που αφορούν τη λειτουργία της ή την καταγραφή αρρυθμιών. 

Αντικατάσταση του βηματοδότη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο έλεγχος αποκαλύψει ότι η μπαταρία έχει τελειώσει (φάση αποφόρτισης η οποία διαρκεί μήνες) ο βηματοδότης πρέπει να αντικαθίσταται. Η διαδικασία είναι συνήθως πολύ σύντομη και απλή. Γίνεται τομή στο σημείο όπου είχε γίνει αρχικά η πρώτη τομή και αποσυνδέεται ο βηματοδότης από τα ηλεκτρόδια τα οποία παραμένουν στη θέση τους αφού ελεγχθεί η κατάστασή τους. Ένας νέος βηματοδότης συνδέεται με τα ηλεκτρόδια και τοποθετείται στην παλιά θέση. Ο ασθενής συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες[1].


Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βηματοδότης: Δίνοντας ρυθμό στην καρδιά». www.vita.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2017. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]