Χρήστης:Gerochri/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κατηγορία:Αριστοτέλειο_Πανεπιστήμιο_Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ.
150px|Λογότυπο ΑΠΘ
ΤύποςΔημόσιο
Ίδρυση2013
ΤοποθεσίαΘεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ιστότοπος[1]

Η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ. είναι μία απ' τις 12 σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χωρίζεται σε 4 τμήματα.

Σκοπός της σχολής είναι η προαγωγή της υγείας, η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα. Πρωταρχικό ρόλο έχει η παροχή παιδείας και εκπαίδευσης σε νέους επιστήμονες της ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής.

Επιπρόσθετα, άλλος ένας βασικός στόχος της σχολής είναι η παροχή κλινικών υπηρεσιών και η κατάρτιση νέων ερευνητών και η διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας σε θέματα πρόληψης και θεραπείας των ασθενειών.

Τέλος, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα υγείας προς τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»[1] για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και μετά από πρόταση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στο ΑΠΘ στις 5-6-2013 η Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥΑΠΘ), στην οποία συμπεριελήφθησαν τα ανεξάρτητα Τμήματα του ΑΠΘ που έφεραν τον τίτλο της Σχολής: Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής και το Τμήμα Φαρμακευτικής.

Η ΣΕΥΑΠΘ ιδρύθηκε αρχικά το 1983 και αποτελούνταν από την Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Οδοντιατρικής και το Τμήμα Φαρμακευτικής. Η ΣΕΥΑΠΘ με αυτήν τη σύνθεση δεν λειτούργησε ποτέ ως Σχολή, δεν εξέλεξε κοσμήτορα και καταργήθηκε το 2004. Σημειώνεται πως στο παρελθόν, η μεν Κτηνιατρική Σχολή είχε ενταχθεί στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, το δε Τμήμα Φαρμακευτικής στη Σχολή Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών.


Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις της ΣΕΥΑΠΘ βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, στα Νοσοκομεία: ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Ψυχιατρικό, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, και στα Συγκροτήματα Κλινικών της Κτηνιατρικής στην οδό Βουτυρά και στο Αγρόκτημα Κολχικού, Λαγκαδά.


Στόχοι της Κοσμητείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα Κοσμητεία καλείται να λειτουργήσει στη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση και ευκαιρία για τη διαρκή βελτίωση της εκπαίδευσης, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, την ανάπτυξη διεπιστημονικών συνεργασιών για την προώθηση της έρευνας, και την αναβάθμιση της λειτουργίας, των δομών και των υποδομών της Σχολής. Βασική προϋπόθεση για τα ανωτέρω θα αποτελέσει η σταθεροποίηση, αλλά και η βελτίωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ, καθώς και η αύξηση των οικονομικών πόρων της Σχολής.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ιστοσελίδα Σχολής Επιστημών Υγείας

Ιστοσελίδα Τμήματος Ιατρικής

Ιστοσελίδα Τμήματος Κτηνιατρικής

Ιστοσελίδα Τμήματος Φαρμακευτικής

Ιστοσελίδα Τμήματος Οδοντιατρικής

Ιστοσελίδα Θεματικής Βιβλιοθήκης Τμήματος Ιατρικής

Ιστοσελίδα Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Ιστοσελίδα Νοσοκομείο Ιπποκράτειο

Ιστοσελίδα Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου»

Ιστοσελίδα Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου

Ιστοσελίδα Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Ιστοσελίδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Ιστοσελίδα Νοσοκομείο Αφροδισίων Και Δερματικών Νόσων