Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:Georgeyami/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρίψη TOW στην Αριζόνα το 2013.
  Το TOW είναι ένα φορητό, βαρύ αντιαρματικό οπλικό σύστημα φερόμενο είτε από μία ομάδα οπλιτών, είτε από όχημα ή ελικόπτερο. Το αντιαρματικό σύστημα ΤΟW (Τube-launched, Optically tracked, Wire-guided missile)(=που σημαίνει από σωλήνα εκτοξευόμενο οπτικά εγκλωβισμένο και καθοδηγούμενο με σύρμα αντιαρματικό βλήμα)αποτελείται από έναν εκτοξευτή και μία από τις πέντε συνολικά εκδόσεις του βλήματος ΤOW. Οι εργασίες σχεδίασης του συστήματος ξεκίνησαν το 1962, ενώ οι πρώτες βολές έγιναν το 1968 και το όπλο τελικά εντάχθηκε σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό το 1970. O σκοπός της σχεδίασης του ήταν να αντικαταστήσει το ευρέως χρησιμοποιούμενο μέχρι τότε ΠΑΟ (=Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως)των 106mm M40.
  Για τη καθοδήγηση του βλήματος χρησιμοποιείται σύστημα SΑCLOS (semi-actiνe cοmmand tο line οf sight). Μετά την εκτόξευση ο χειριστής πρέπει απλώς να διατηρεί το σταυρόνημα επί του στόχου, ενώ οι εντολές μεταφέρονται στο βλήμα μέσω σύρματος.  Ένας σημαντικότατος παράγοντας που συντέλεσε στη μεγάλη εμπορική του επιτυχία είναι ότι η εκπαίδευση του χειριστή (σε αντίθεση με προηγούμενους τύπους που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε) είναι πολύ απλούστερη και με τη χρησιμοποίηση εξομοιωτή βολής δίνεται η δυνατότητα για εκπαιδευτικές βολές κάτω από πολύ ρεαλιστικές συνθήκες. Άλλο ένα σημαντικό προτέρημα του TOW είναι ότι ο ίδιος πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί είτε από το έδαφος είτε από το όχημα είτε από ελικόπτερο, κάτι που απλοποιεί βεβαίως την τεχνική υποστήριξη του.
  Το σύστημα αποτελείται από έξι κύριες μονάδες: τρίποδας, γέφυρα (μονάδα περιστροφής ανύψωσης), σωλήνας εκτόξευσης, σκοπευτικό, μονάδα καθοδήγησης και συστοιχία μπαταριών (τοποθετείται στη μονάδα καθοδήγησης). Το οπτικό σκοπευτικό χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του στόχου και την ανίχνευση του υπέρυθρου σήματος που εκπέμπει στο πίσω μέρος ο πύραυλος κατά την πτήση. H βασική έκδοση του πυραύλου TOW (Basic TOW) χαρακτηρίζεται σαν BGM 71A. Αποτελείται από το μηχανισμό εκτόξευσης, τον κινητήρα της κυρίως πτήσης, τέσσερις επιφάνειες ελέγχου στο πίσω μέρος, την υπέρυθρη πηγή (IR), δύο διανομείς σύρματος, τρεις μπαταρίες, γυροσκόπιο, μηχανισμό ασφαλείας και πυροδότησης και προσχηματισμένη πολεμική κεφαλή κοίλου γεμίσματος (HEAT).