Χρήστης:Evpesu

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Calocybe gambosa, James Sowerby, 1803
Calocybe gambosa, James Sowerby, 1803
Ονομάζομαι Πετράκη Ευαγγελία και είμαι βιολόγος. Τελείωσα το βιολογικό τμήμα της σχολής Θετικών επιστημών του ΕΚΠΑ. το 1991.Η διπλωματική μου ήταν σχετική με συλλογή και ταξινόμηση μανιταριών. (Agaricales). Από το 2004 είμαι μόνιμος εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευης και εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύω σε γενικό λύκειο στη Νέα Σμύρνη. Από τον Οκτώβριο του '15 παρακολουθώ μαθήματα στο πλαίσο του μεταπτυχιακού "Διδακτική Βιολογίας και Νέες Τεχνολογίες" στο ΕΚΠΑ.

Κι έχω μία πολύ καλή ιστοσελίδα στο ΜΔΕ.

Ο ρόλος των ΤΠΕ στη διδασκαλία της Βιολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Nuclear Architecture
Μεταγραφή

Η διδασκαλία της Βιολογίας μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλά από τη χρήση των,ΤΠΕ (Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας ) και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των αντικειμένων τους, αλλά και του πώς αυτά τα αντικείμενα μπορούν να προσεγγιστούν διδακτικά. Η νέα τεχνολογία συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας των Βιοεπιστημών, διότι στα παραδοσιακά διδακτικά μέσα (μαυροπίνακας, μικροσκόπιο, προσθέτει εργαλεία (από την τηλεόραση με τα προγράμματα παρουσιάσεων, ως τις πολυμεσικές εφαρμογές και το διαδίκτυο) που καθιστούν δυνατή:

  • Την αναπαράσταση περιβαλλόντων του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου (από το κύτταρο, ως τον οργανισμό και τα οικοσυστήματα) στα οποία η επίσκεψη είναι αδύνατη,
  • Την πραγματοποίηση εικονικών πειραμάτων των οποίων η εκτέλεση στο σχολικό εργαστήριο είναι ανέφικτη (είτε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων ή μέσων, είτε για λόγους χρόνου, ή επικινδυνότητηας),
  • Την εικονική αναπαραγωγή φαινομένων που η διαρκειά τους είναι μεγαλύτερη της σχολικής ώρας, αν όχι της διάρκειας της ζωής μας (όπως λ.χ. της εξέλιξης), και πολλά άλλα.

'Ομως οι νέες τεχνολογίες δεν προσφέρουν μόνο ένα υποκατάστατο για διδακτικά μέσα που είναι απρόσιτα στη σχολική αίθουσα, όπως επίσης δεν αποτελούν απλώς προαιρετικά βοηθήματα της διδασκαλίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά με τα παραδοσιακά εποπτικά μέσα. Αντιθέτως η διδακτική προσέγγιση των περισσότερων βιολογικών φαινομένων, λόγω της φύσης τους, καθιστά αναγκαία την προσφυγή στα μέσα που προσφέρει η νέα τεχνολογία.

Οι βιολογικές δομές και λειτουργίες, εκ φύσεως σύνθετες και πολυπαραγοντικές, παρουσιάζονται, αναλύονται και ερμηνεύονται καλύτερα, με τη χρήση διδακτικών μέσων που μπορούν να αντικατοπτρίσουν την πολυπλοκότητά τους, οργανώνοντας τις πληροφορίες που τις αφορούν, σε επάλληλα και αλληλεπιδρώντα επίπεδα αυξημένης πολυπλοκότητας. Κάτι τέτοιο ακόμη και αν δεν είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τη χρήση των παραδοσιακών διδακτικών εργαλείων (άλλωστε η Βιολογία διδάχτηκε και συνεχίζεται να διδάσκεται σχεδόν αποκλειστικά με τη χρήση του μαυροπίνακα, και του μικροσκοπίου) δεν επιτυγχάνεται τόσο παραγωγικά, όσο υπόσχεται η χρήση της νέας τεχνολογίας.

A-New-Basal-Sauropodomorph-(Dinosauria-Saurischia)-from-Quebrada-del-Barro-Formation-(Marayes-El-pone.0026964.g001
Εξάπλωση δεινοσάυρων

Παράλληλα το περιβάλλον μάθησης που δημιουργεί ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό λογισμικό ή μια ιστοσελίδα μαθήματος π.χ.[[1]] που χειρίζονται οι μαθητές, υπόσχεται, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διδασκαλία. Αναγκαίο το μικροσκόπιο, απαραίτητη η δομημένη παράδοση, χωρίς την οποία καμιά διδασκαλία δεν μπορεί να είναι επιτυχής, ευπρόσδεκτός ο ταλαντούχους δάσκαλος. Πόσα όμως περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν αν σε αυτά προστεθούν εργαλεία μάθησης που κινητοποιούν περισσότερο, σε σύκριση με τα παραδοσιακά μέσα, το χρήστη τους, γιατί τον ωθούν να επιστρατεύσει περισσότερη αυτενέργεια,περισσότερες αισθήσεις ώστε να τα χειριστεί και να συμμετάσχει;

Η χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας στη διδασκαλία των Βιοεπιστημών είναι αναγκαία, και στο άμεσο μέλλον θα καταστεί αδήριτη, για τον επιπλέον λόγο, ότι οι Βιοεπιστήμες αποτελούν, ένα ταχύτατο εξελισσόμενο αντικείμενο, που απαξιώνει την υπάρχουσα γνώση, σε συντομότατο χρονικό διάστημα, Για το λόγο αυτό η άντληση των νέων δεδομένων, η παρουσίασή τους και η διδασκαλία τους, εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ένταξη των ΤΠΕ και ιδιαιτέρως του διαδικτύου στη διδακτική πράξη. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο σύγχρονος κόσμος γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας ενιαίος χώρος, η προσφυγή στις τεχνολογίες αυτές δεν είναι αναγκαία μόνο για λόγους επιστημονικής ενημέρωσης, αλλά και για την κατανόηση στοιχειωδών προβλημάτων της καθημερινότητας, γιατί τέτοια είνια πια, το πρόβλημα του AIDS, η νόσος των πτηνών, η εξασθένηση της στοιβάδας του όζοντος κ.α. Έτσι οι ΤΠΕ μπορούν να βοηθήσουν το μαθητή να αναγάγει το ατομικό σε κοινωνικό και το τοπικό σε παγκόσμιο, ώστε να συλλέγει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ατομική και κοινωνική υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, ως πολίτης της χώρας και του κόσμου.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ ενδιαφέρων ιστότοπος για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να εντάξουν στο μάθημά τους τις νέες τεχνολογίες, είναι το φωτόδεντρο , ο Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί την κεντρική e-υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ενοποιημένη αναζήτηση και διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλική Περάκη, Αθανάσιος Καψάλης, Παναγιώτης Κωσταρίδης και θεόδωρος Μαρδίρης.Ένταξη της χρήσης ΤΠΕ στα ΑΠΣ ειδικότητας μέσω σεναρίων. Ειδικότητα ΠΕ04.Σενάρια στη Βιολογία.(Παιδαγωγικό Ινστιτούτο 2004),σελ. 4-6.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Κατηγορία:Διδακτική των φυσικών επιστημών