Χρήστης:EvanPap

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας "άνθρωπος της Αναγέννησης" αντιμετωπίζει με ψυχραιμία όλη τη γνώση που έχει στη διάθεσή του. Χαρακτική του G.M. Mitelli, γύρω στο 1700.
Ένας "άνθρωπος της Αναγέννησης" αντιμετωπίζει με ψυχραιμία όλη τη γνώση που έχει στη διάθεσή του. Χαρακτική του G.M. Mitelli, γύρω στο 1700.

Προσωπικός στόχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από πολλά ενδιαφέροντα, γύρω από τις φυσικές επιστήμες, και κυρίως τη βιολογία, την ψυχολογία, αλλά και τις τέχνες, είμαι εδώ, ευελπιστώντας να συμβάλλω κι εγώ με μικρά λιθαράκια στα υπάρχοντα λήμματα της Βικιπαίδειας. Και γιατί όχι, να προσθέσω και λήμματα που ακόμη δεν έχουν προστεθεί στην ελληνική έκδοση της Βικιπαίδειας.

ΤΠΕ και Διδακτική της Βιολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγγραφή μου εδώ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης της Διδακτικής της Βιολογίας από το ΕΚΠΑ και στην ανάδειξη της Βικιπαίδειας, ως ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Επιγραμματικά, θα μπορούσα να αναφέρω πως γενικότερα η χρήση των ΤΠΕ συντελεί στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών, στην αλλαγή της διδακτικής πρακτικής, της μαθησιακής διαδικασίας και της επικοινωνίας, αφού επαναπροσδιορίζει την εκπαιδευτική πράξη. Αξιοποιώντας κάποιο εργαλείο των ΤΠΕ, οι μαθητές συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, μαθαίνουν πως να συγκεντρώνουν και να αξιολογούν πληροφορίες από ποικίλες πηγές (πεδίο, εκπαιδευτικά λογισμικά, διαδίκτυο κ.ά.), συνεργάζονται για την παραγωγή κοινού έργου, και επεξεργάζονται με κριτική διάθεση των πληροφοριών με την απαραίτητη βοήθεια του εκπαιδευτικού. Φυσικό επακόλουθο μιας τέτοιας ενασχόλησης είναι η διέγερση της εγγενούς τους περιέργειας και το αυξημένο ενδιαφέρον τους για τις διδασκόμενες έννοιες, με την παράλληλη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και δεξιοτήτων επεξεργασίας δεδομένων και παρουσίασης και υποστήριξης απόψεων και συμπερασμάτων. Ειδικότερα για τη διδασκαλία της Βιολογίας, θα μπορούσαν να αναφερθούν ως σημαντική συμβολή των εργαλείων ΤΠΕ, όπως διάφορα πολυμέσα και διαδικτυακές πηγές, η δυνατότητα αναπαράστασης του μικρόκοσμου, του μακρόκοσμου και ποικίλων, δυσνόητων στη θεωρία, βιολογικών φαινομένων και η πραγματοποίηση ορισμένων εικονικών πειραμάτων και προσομοιώσεων.

ΤΠΕ και Εκπαίδευση

Παρόλο που η τεχνολογία Wiki δεν αναπτύχθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους και με βάση κάποιες θεωρίες μάθησης, η ανάπτυξή της συνδέθηκε γρήγορα με την δημιουργία γνώσης από κοινού (Βικιπαίδεια), καθιστώντας την ενδιαφέρουσα επιλογή για μαθητοκεντρικά διδακτικά μοντέλα, όπως ο εποικοδομητισμός. Αυτή η διαδικτυακή εφαρμογή του Web 2.0 είναι αρκετά εύκολη στο χειρισμό, ενώ δίνει πολλές επιλογές επεξεργασίας και τροποποίησης του περιεχομένου μιας σελίδας, με την ενσωμάτωση ποικίλων πολυμέσων. Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του Wiki είναι η δυναμική του φύση και η δυνατότητα συνεργατικής επεξεργασίας, για ένα τελικό έργο από κοινού.

Ενδεικτική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δαβράζος, Γ., Κόμης, Β. & Τσέλιος, Ν. (2011). Η αξιοποίηση της τεχνολογίας Wiki για τη συνεργατική οικοδόμηση της γνώσης σε δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια. Στο Χ. Παναγιωτακόπουλος (Επιμ.) Πρακτικά 2oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου: «Ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», Πάτρα, 195-204. σύνδεσμος (pdf)

Βασιλοπούλου Αντωνία (2013) "Η συμβολή της χρήσης ΤΠΕ στο μάθημα της Βιολογίας στην απόδοση των μαθητών τάξης που περιλαμβάνει παιδιά με ΔΕΠ-Υ" https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/1317863/theFile

Στασινάκης, κά (2015). Συνεργατική Χρήση Wiki από Μαθητές και Εκπαιδευτικούς για την Απάντηση Ερωτήσεων Τράπεζας Θεμάτων του Μαθήματος της Βιολογίας Α και Β Λυκείου. Στο Ν. Τζιµόπουλος (Επιµ.), Πρακτικά Εργασιών 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη», Σύρος. σύνδεσμος