Χρήστης:EvaTsf

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μπρούνο Μπάουερ (γερμανικά :Bruno Bauer,6 Σεπτέμβρη 1809 - 13 Απριλίου 1882 ) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και ιστορικός . Ως μαθητής του Γ W. F. Hegel ,Ο Μπάουερ ήταν Φανατικός ορθολογιστής ως προς τη φιλοσοφία , την πολιτική και την Βιβλική κριτική.Ο Μπάουερ ερεύνησε τις πηγές της Καινής Διαθήκης και έχοντας ως αρχή του τον φιλελληνικό προσανατολισμό του Χέγκελ , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώιμες Χριστιανικές θεωρίες οφείλουν περισσότερα στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία ( στωική φιλοσοφία ) από ό, τι στον Ιουδαϊσμό .Ο Μπρούνο Μπάουερ είναι επίσης γνωστός από την συναναστροφή του και την έπειτα απότομη ρήξη του με τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς , καθώς και την φιλία του με τους Μαξ Στίρνερ και Friedrich Nietzsche . Ξεκινώντας το 1840 , δημοσίευσε μια σειρά από έργα με κύριο επιχείρημα τους ότι ο Ιησούς ήταν μια φιγούρα που προέκυψε απο την ένωση στοιχείων της Εβραϊκής , Ελληνικής και Ρωμαϊκής θεολογίας.

Η Σύγκρουση με τον David Strauss.

Λίγο μετά το θάνατο του Χέγκελ, ένας άλλος συγγραφέας, ο David Strauss, ο οποίος ήταν αναγνώστης των γραπτών του Χέγκελ, έφθασε στο Βερολίνο (1831). Ως μαθητής του Friedrich Schleiermacher έγραψε ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο το οποίο τώρα είναι διάσημο, με τον τίτλο ''Η ζωή του Ιησού εξετάζεται κριτικά'' , που συνήθως αναφέρεται απλά ως ''Η ζωή του Ιησού'' (1835). Σε αυτό το βιβλίο ο David Strauss ανακοίνωσε τη δική του θεωρία ορόσημο ως μια προσέγγιση για τα Ευαγγέλια, αλλά και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το όνομα και τη φήμη του Χέγκελ στο βιβλίο του ως τέχνασμα μάρκετινγκ.Κατά το έτος της δημοσίευσής του, το βιβλίο του Στράους ξεκίνησε μια θύελλα διαμάχης. Ο Πρώσος βασιλιάς Friedrich Wilhelm IV απαίτησε τον αυστηρότερο έλεγχο του Πανεπιστημιακού συστήματος της Πρωσίας, χρησιμοποιώντας την Αγία Γραφή για να ευνοήσει την υπερ-συντηρητική προσέγγιση του. Ακόμη προέβαλε έντονες ενστάσεις έναντι των γραπτών του David Strauss, καθώς ο ίδιος, εσφαλμένα πίστευε ότι η εγελιανή σχολή ήταν η κύρια πηγή του Strauss.

Ο Μπρούνο Μπάουερ, σε ηλικία 26 ετών, επιλέχθηκε από τους χεγκελιανούς ώστε να αντικρούσει τον David Strauss στην εγελιανή εφημερίδα "Journal für Wissenschaftliche Kritik" (Εφημερίδα της Φιλοσοφικής Κριτικής).Ο Μπάουερ επιδέξια απέδειξε ότι Strauss διαστρέβλωσε τα γραπτά του Χέγκελ, και ότι η θέση του Στράους διέφερε σημαντικά από αυτή του Χέγκελ.