Χρήστης:Emmanouil Stamatakis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Έκθεση θαλάσσιων Απολιθωμάτων στο Ρέθυμνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1.  ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

2. ΠΑΣΧΑΛΗΣ  ΖΗΣΙΟΥ

3.  ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΥΛΙΚΟ

5. ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΕΥΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ


1.  ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

Η έκθεση περιλαμβάνει επιστημονικά καταγεγραμμένα και αρκετά σπάνια απολιθώματα από το Μεσοζωικό, δηλ. 320 εκατ. χρόνια πριν έως τον Κοινοζωικό αιώνα 23 – 7 εκατ. χρόνια πριν, μεγάλης επιστημονικής αξίας. Η συλλογή προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα να κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στους ωκεανούς της Τηθύος ανάμεσα σε χιλιάδες αμμωνίτες, ναυτίλους και βελεμνίτες που έχουν συγκεντρωθεί από τον ακαταπόνητο βετεράνο συλλέκτη Πασχάλη Ζησίου, από κάθε γωνία του πλανήτη. Ανάμεσά τους και τα πετρώματα της Επιδαύρου (φάση “HALSTATT”) με ΑΜΜΩΝΙΤΩΕΙΔΗ που επαναπατρίστηκαν μαζί με τα μειοκαινικά κρητικά εχινόδερμα Clypeaster. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν την δημιουργία και την γεωγολογική εξέλιξη του πλανήτη με τις μορφές ζωής, χλωρίδας και πανίδας που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν. Επίσης, η μελέτη της συλλογής προσφέρεται για επιστημονικούς σκοπούς όπως συστηματική έρευνα, τεκμηρίωση, ταξινόμηση στους τομείς Ιστορικής Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας, Παλαιοζωολογίας, Παλαιοπεριβάλλοντος κ.α. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση φοιτητών σχολών Γεωεπιστημών, ξεναγών, οδηγών βουνού κ.α., καθώς και σπουδαστών αλλά και μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

2. ΠΑΣΧΑΛΗΣ  ΖΗΣΙΟΥ

Ο Πασχάλης Ζησίου γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 17/04/1941. Είναι κάτοικος από το 1962 έως και σήμερα του Φρέχεν, περιοχή Κολωνίας της Γερμανίας. Είναι παντρεμένος με την Χάννε Λώρη και έχουν έναν γιο (σήμερα 81 ετών) και εγγόνια. Εργάστηκε και συνταξιοδοτήθηκε στη Γερμανία. Τα πρώτα του χρόνια ασχολήθηκε παράλληλα με σπουδές, που τον έφεραν σε επαφή με την Γεωλογία, την Παλαιοντολογία την Συστηματική ονοματολογία και ταξινόμηση απολιθωμάτων. Διέκοψε για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα περίπου δυόμιση χρόνια. Επέστρεψε στην Γερμανία και συνέχισε να εργάζεται και να ασχολείται με την οικογένεια και το χόμπι του, Βοτανική – Κηπουρική και συλλογή απολιθωμάτων που αυτό το τελευταίο υπήρξε το μεγαλύτερο πάθος του. Αιτία για την αναζήτηση και συλλογή απολιθωμάτων δόθηκε από την προτροπή της γυναίκας του, να επισκεφθούν μια έκθεση απολιθωμάτων και ορυκτών τον Οκτώβριο του 1981. Τον Φεβρουάριο του 1982 έκανε την πρώτη εξόρμηση – εκδρομή στη Γαλλία και έλαβε το «βάπτισμα του πυρός».

Έτσι ξεκινά δουλεύοντας εκατοντάδες μέρες και διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, πραγματοποιώντας δεκάδες αποστολές και εκδρομές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Αγγλία, Σουηδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελβετία, Πορτογαλία κλ.π. Το 1989 γνώρισε για πρώτη φορά την Κρήτη και έκτοτε την επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο με βάση το Ρέθυμνο, συλλέγοντας αχινούς τύπου Clypeaster, που αφθονούν στο νησί, μαζί με μέλη συλλεκτών απολιθωμάτων της ομάδας Παλαιοντολογίας της ΕΣΕ Δυτικής Κρήτης. Αφιέρωσε άπειρες ώρες για τον καθαρισμό, συντήρηση και ταυτοποίηση των απολιθωμάτων του. Δημιούργησε μία πολύ μεγάλη έκθεση στο σπίτι του (Φρέχεν της Κολωνίας), πολύ σημαντική σε επίπεδο Ευρώπης. Μέρος της συλλογής του έχει εκτεθεί κατά καιρούς στις περιοχές Κολωνίας, Στουτγάρδης, Ανόβερο, Munster, της Λιέγης Βελγίου, καθώς και σε διάφορες περιοχές της κεντρικής, βόρειας και νότιας Γαλλίας.

Στην διάρκεια παραμονής του στο Ρέθυμνο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και τον ενημέρωσε για τη συνεργασία του με τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Κρήτης και άμισθο επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Γουλανδρή Φ.Ι., Βασίλη Σιμιτζή σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης και έκθεσης της σπάνιας αυτής συλλογής.

3.  ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Προσωρινά το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής βρίσκεται στο πρώην Δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά στον Άγιο Ανδρέα Ρεθύμνου, σήμερα Σχολή Ξεναγών Κρήτης όπου προς το παρόν ένα μικρό τμήμα της (πέντε βιτρίνες) εκτίθεται στον πρώτο όροφο. Προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα προωθήσει την συλλογή ως πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό για τον Νομό Ρεθύμνου και γενικά για ολόκληρη την Κρήτη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης, «θα τηρηθούν με σεβασμό οι όροι της δωρεάς, ώστε το Μουσείο Απολιθωμάτων να αποτελέσει μια σημαντική δομή Πολιτισμού που θα μας συνδέει με το παρελθόν, παρέχοντάς μας γνώση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, καθώς και για τις απαρχές της ύπαρξης της ζωής, βοηθώντας μας να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σύγχρονο παρόν και το επερχόμενο αύριο».