Χρήστης:EmiliaITČA/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάσα Λόσιτς
Πληροφορίες ασχολίας

Σάσα Λόσιτς (σερβικά κυριλλικά: Саша Лошић‎‎; γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1964) είναι Βόσνιος καλλιτέχνης ηχογραφήσεων.

Παραμένει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους συνθέτες των Βαλκανίων και ένας από τους πιο εξέχοντες μουσικούς της βαλκανικής μουσικής σκηνής. Ζει στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. [1]

Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λοσιτς είναι συνθέτης ποπ συχνά εμπνευσμένης από τη λαϊκή μουσική, καθώς και παρτιτούρες θεάτρου (Romeo and Juliet, Elvise de luxe, Lemonade, Mother Courage), The Bacchae, παρτιτούρες ντοκιμαντέρ και μεγάλου μήκους. Η πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει ταινίες όπως Gori vatra, Kajmak i marmelada, Days and Hours, Borderline Lovers και την ίδρυση της νέας του Ορχήστρας Saša Lošić που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 10ο ιωβηλαίο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σεράγεβο με γκαλά συναυλίες στο Εθνικό Θέατρο στο Σεράγεβο.

Είναι ο συνθέτης, τραγουδιστής και ενορχηστρωτής του συγκροτήματος Blue Orchestra, ενός από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Μπλε Ορχήστρα περιγράφεται από τις μουσικές εγκυκλοπαίδειες ως ένα από τα «πολιτιστικά φαινόμενα των δεκαετιών του 1980 και του 1990» (πωλήθηκαν 5 εκατομμύρια αντίτυπα). Το συγκρότημα έχει παραμείνει δημοφιλές μέχρι σήμερα, με 10 άλμπουμ και περισσότερες από 1500 συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Στις μουσικές του ταινίες μεγάλου μήκους, ο Lošić έχει συνεργαστεί με πολλούς ταλαντούχους μουσικούς και τραγουδιστές από όλη την Ευρώπη, όπως:

  • Καντάν Ερτσετίν
  • Βλατκο Στεφανοβσκι
  • Μπάγιαγκα
  • Γιοβαν Κολυνδζια
  • Τάνια Ρίμπιτς, Σεβερίνα, Ραδε Σερβεδζια, Χαλίντ Μπέσλιτς, Δαδο Τοπιτς, Ζντράβκο Τσόλιτς, Μπράνκο Τζυριτς, Ηελενα Βλαγνε-τραγουδιστές

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Loša u "svom fazonu" prošetao Sarajevom, nasmijan uprkos oblačnom vremenu» (στα Βοσνιακά). Klix.ba. 11 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2019.