Χρήστης:Elmakri

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είμαι καθηγήτρια βιολογίας στη Δευτεροβάθμια Πειραιά κατάγομαι από τη Ρόδο, μένω στην Αθήνα και σπούδασα στην Αγγλία, με πρώτο πτυχίο στις Βιοιατρικές επιστήμες και μεταπτυχιακό στην Ιατρική Βιοχημεία. Η δημιουργία της σελίδας αυτής δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης: «Διδακτική της Βιολογίας» στο οποίο είμαι φοιτήτρια και ειδικότερα στα πλαίσια του μαθήματος «Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα στη Διδασκαλία της Βιολογίας».

Χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη διδασκαλία της βιολογίας.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχουν ήδη ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε εθνικό επίπεδο με σκοπό τη δημιουργία νέων περιβαλλόντων μάθησης όπου, μέσω κατάλληλων διδακτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων, θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές/φοιτητές κλπ. να αποκτούν γνώσεις, αλληλεπιδρώντας όχι μόνο με τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου αλλά και με εικονικά αντικείμενα ή και με μοντέλα προσομοιώσεων. Η εισαγωγή του υπολογιστή στην Διδακτική διαδικασία, με τη μορφή καινοτόμου δράσης, θα πρέπει να αλλάζει τις υπάρχουσες διδακτικές μεθόδους, τις μαθησιακές διαδικασίες, τα περιβάλλοντα μάθησης, το ρόλο του εκπαιδευτικού και του μαθητή, τις δραστηριότητες του αναλυτικού προγράμματος, καθώς και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. [1] Στο πλαίσιο αυτό, ο σκοπός της εισαγωγής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση είναι η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και κυρίως διαδικασιών σκέψης όπως η επίλυση αυθεντικών προβλημάτων μάθησης. [2] Η τεχνολογία των πολυμέσων που εμφανίσθηκε τη δεκαετία του 90 είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη εκπαιδευτικών λογισμικών αλλά και την ώθηση στη διερεύνηση της σχέσης της Διδακτικής των Επιστημών με τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η ανάπτυξη τέλος των Δίκτυων και στη νέα χιλιετία έδωσε την ώθηση για τη χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν πρόσβαση σε πηγές δεδομένων- πόρων, αλλά και στη δυνατότητα ανάπτυξης νέων υπολογιστικών περιβαλλόντων για εφαρμογή των σύγχρονων θεωριών μάθησης.Η ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη διδακτική διαδικασία στηρίζεται σε επιστημονικούς, μαθησιακούς και κοινωνικούς λόγους. Οι ΤΠΕ αρχικά εισήχθησαν στην εκπαίδευση για επιστημονικούς λόγους ως εργαλεία δημιουργίας εφαρμογών λογισμικού, γρήγορων υπολογισμών, δημιουργίας βάσεων δεδομένων κλπ. Οι μαθησιακοί λόγοι συνδέονται με τις δυνατότητες δημιουργίας διδακτικών ή παιδαγωγικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται σε μια θεωρία μάθησης, καθώς και με το αντίστοιχο διδακτικό μοντέλο που προκύπτει από την ένταξη αυτή, ενώ οι σύγχρονες διδακτικές εφαρμογές των ΤΠΕ υποστηρίζουν την εποικοδομητική μάθηση [3]

H μοναδικότητα, η διαθεσιμότητα και η εκθετική αύξηση των ψηφιακών πληροφοριών και της τεχνολογίας της επικοινωνίας δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για μάθηση και εκπαίδευση στη διδακτέα ύλη της βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Mεγάλο μέρος των βιοεπιστημών μπορεί να διδαχθεί μέσω ψηφιακής τεχνολογίας αφού παραστατικές και συμβολικές μορφές βγαίνουν πλέον και σε ψηφιακές μορφές. H εμφάνιση καινούργιων εννοιών κατανόησης της μοριακής γενετικής με τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών εμπλέκει διαφοροποιημένους τρόπους μάθησης και εκπροσώπησης σε διαδραστικές, πειραματικές και διερευνητικές έρευνες.

Σε κομμάτι μιας μεγάλης Αυστραλιανής έρευνας που ασχολείται με τη τεχνολογία και τη μάθηση της βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση —με δείγμα πρακτικές στην τάξη τριών έμπειρων καθηγητών βιολογίας, που εργάζονται σε ένα εύρος σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νότιας Ουαλίας, που συγκρίνονται και αντιπαραβάλλονται για να δείξουν πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις των περιορισμένων τεχνολογιών και πως ενσωματώνονται αρμονικά σε μια σειρά από μαθήματα μοριακής γενετικής για την ενίσχυση της μάθησης των μαθητών. Στη —μέθοδο τα δεδομένα είναι ποιοτικά και η ανάλυση βασίζεται σε παρατηρήσεις βίντεο στην τάξη και ημι δομημένες συνεντεύξεις των καθηγητών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έμπειροι καθηγητές βιολογίας ενσωματώνουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στην πράξη στην τάξη με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα της μάθησης των μαθητών μέσω του λόγου, την εμπλοκή και τη μεταγνώση. Οι μαθητές παρέχονται με ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στο σπίτι για λόγους σπουδών και ψηφιακοί πόροι τοποθετήθηκαν στο διακομιστή του σχολείου. —Η μελέτη επικεντρώνεται πώς οι εκπαιδευτικοί απαντούν σε δημιουργικούς τρόπους στα όρια της διαθέσιμης τεχνολογίας και πώς μπορούν να προσαρμοστούν με τη χρήση ΤΠΕ για να κατανοήσουν οι μαθητές καλύτερα τη μοριακή γενετική. —Όταν οι μαθητές βρίσκουν τη μοριακή γενετική ενδιαφέρουσα, η πνευματική εμπλοκή τους με το περιεχόμενο όπου υποστηρίζεται από τις ψηφιακές τεχνολογίες την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

  1. McKinsey & Company, 1997
  2. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2006
  3. Wilson & Lowry, 2000