Χρήστης:Echatzig

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δημήτριος Παπακώστας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Παπακώστας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1970. Σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright και είναι κάτοχος των πτυχίων BSc Φυσικής και Μαθηματικών από το Muhlenberg College[1], Allentown Πεννσυλβανίας (1974), και BSc και MSc Μηχανολόγου Μηχανικού του Πανεπιστημίου Lehigh[2], Bethlehem Πεννσυλβανίας (1977). Ειδικεύτηκε στα αυτόματα συστήματα ελέγχου, στα δυναμικά συστήματα και στην κυβερνητική. Διετέλεσε επί 3 έτη τακτικός βοηθός καθηγητού. Το ερευνητικό του έργο, με χρηματοδότηση της NASA, αφορούσε σχεδιασμό αυτόματων συστημάτων ελέγχου πολεμικών αεροσκαφών.

Εργάστηκε από το 1978 έως το 1997 σε διάφορες τεχνικές και διοικητικές θέσεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις χημικών μονάδων και διϋλιστηρίου της ESSO Pappas (ΕΚΟ) στη Θεσσαλονίκη, από το 1997 έως το 2000 στη Γενική Εταιρία Κατασκευών (ΓΕΚ) στην Αθήνα ως Διευθυντής Ενεργειακού και Βιομηχανικού τομέα, και από το 2000 έως το 2007 στον όμιλο εταιριών ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ως Γενικός Διευθυντής Ενεργειακού Τομέα και ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων ΗΛΙΟΔΟΜΗ. Από το 2007 έως το 2010 εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2010 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ[3] ΑΒΕ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ) και από το 2013 έως το 2015 Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ[4] ΑΕ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ). Από το 2018 έως το 2020 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής (Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής) και από το 2020 έως το 2024 Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ ΑΕ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ).

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) στον τομέα του Περιβάλλοντος και των Ήπιων Μορφών Ενέργειας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέλος του Δ.Σ. του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου[5] (ΔΙΠΕΚ) ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, και ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Επίσης ήταν Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας[6] (ΕΕΛΕΑΑ), και μέλος της Επιτροπής για την Ενέργεια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος[7] (ΣΒΒΕ).

  1. «Muhlenberg College». www.muhlenberg.edu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «Lehigh University». www1.lehigh.edu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  3. Systems, Apogee Information. «ΕΛΒΟ - Αρχική». ΕΛΒΟ, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  4. «Hellenic Aerospace Industry - Home». www.haicorp.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  5. «Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο (ΔΙ.Π.Ε.Κ.)». www.dipek.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Hellenic Aerospace Security & Defense Industries Group - HASDIG - Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας - Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.». www.aerospace-defense.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  7. «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος».