Χρήστης:EIRINI GEORGIOY

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Εννοιολογικοί Χάρτες στη Διδασκαλία της Πληροφορικής

Ο εννοιολογικός χάρτης (concept map) είναι μια διδακτική τεχνική και μια εκπαιδευτική στρατηγική που έχει ως σκοπό να ενισχύσει την ουσιαστική μάθηση (meaningful learning)

   Η διαδικασία κατασκευής ενός εννοιολογικού χάρτη καλείται εννοιολογική χαρτογράφηση (concept mapping)

η οποία συνδυάζει

την ελεύθερη έκφραση των ιδεών/εννοιών (με εικόνες, σχήματα, λέξεις) καθώς και

τη σύνδεση ανάμεσα στις χρησιμοποιούμενες έννοιες.

       Ένας εννοιολογικός χάρτης αποτελεί μια διαγραμματική αναπαράσταση ουσιαστικών συνδέσεων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων εννοιών με τη μορφή προτάσεων (propositions), προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τις συνδέσεις και τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών.

Βασικά συστατικά στοιχεία ενός εννοιολογικού χάρτη είναι οι κόμβοι και οι σύνδεσμοι.

Οι κόμβοι αναπαριστούν τις έννοιες (αντικείμενα, συμβάντα ή γεγονότα). Για την αναπαράσταση των κόμβων χρησιμοποιούνται σχήματα κύκλων, ελλείψεων ή παραλληλογράμμων. Κάθε κόμβος έχει μια ετικέτα που τον χαρακτηρίζει.

Οι σύνδεσμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών (ή αιτίες που προκαλούν ένα γεγονός). Ένας σύνδεσμος περιγράφει πώς μια έννοια συνδέεται με μια άλλη.

Χρήση των Εννοιολογικών Χαρτών  στην εκπαιδευτική διαδικασία

εργαλείο μάθησης από τον εκπαιδευόμενο

εκπαιδευτικό εργαλείο από τους εκπαιδευτικούς

εργαλείο αξιολόγησης των εκπαιδευομένων

Δραστηριότητες με  Εννοιολογικούς Χάρτες

Μια δραστηριότητα που βασίζεται στους εννοιολογικούς χάρτες μπορεί να αφορά στην:

· Κατασκευή ενός εννοιολογικού χάρτη

· Αξιολόγηση ενός εννοιολογικού χάρτη

· Επέκταση ενός εννοιολογικού χάρτη

· Συμπλήρωση ενός εννοιολογικού χάρτη 

Συνδυασμό των παραπάνω π.χ. αξιολόγηση και συμπλήρωση ενός εννοιολογικού χάρτη, αξιολόγηση και επέκταση ενός εννοιολογικού χάρτη, επέκταση και συμπλήρωση ενός εννοιολογικού χάρτη. Κατά την εκπόνηση μιας δραστηριότητας ο εκπαιδευόμενος μπορεί να υποστηρίζεται με μια λίστα εννοιών ή μια λίστα συνδέσμων ή μια λίστα εννοιών και συνδέσμων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο εκπαιδευόμενος να μην υποστηρίζεται με λίστες εννοιών/συνδέσμων αλλά να αποφασίζει μόνος του τις σημαντικότερες έννοιες και συνδέσμους που πρόκειται να συμπεριλάβει στο χάρτη του (ελεύθερη εκπόνηση).

Οι διαθέσιμες λίστες μπορεί να

(i) καθορίζονται αποκλειστικά από τον εκπαιδευτή (fixed list) - ο εκπαιδευόμενος δεν επιτρέπεται να ορίσει δικές του έννοιες και συνδέσμους ή

(ii) καθορίζονται από τον εκπαιδευτή και από τον εκπαιδευόμενο (expanded list)– ο εκπαιδευτής δίνει μία αρχική λίστα στην οποία ο εκπαιδευόμενος μπορεί να συμπληρώσει έννοιες και συνδέσμους.

Σύντομο σενάριο στη διδασκαλία της Πληροφορικής με χρήση Εννοιολογικής Χαρτογράφησης

Εργασία στα πλαίσια της επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ΠΕ19-20 Β Επιπέδου

Θέμα:  «Δημιουργία σύντομου Σεναρίου  για το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο με αξιοποίησης της Εννοιολογικής Χαρτογράφησης».

Επιμορφωτές: Δρίμτζιας Βασίλειος

Τζιμόπουλος Νικόλαος

Επιμορφούμενοι 3ης ομάδας(αλφαβητικά)

Ειρήνη Γεωργίου

Κων/να Κοντόση

Ευστάθιος Κουρέλης

Δημήτριος Κούρτης

1.  Τίτλος διδακτικού Σεναρίου

Εννοιολογική   χαρτογράφηση  για του Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με  χρήση του CmapsΤools

2. Εκτιμώμενη διάρκεια  διδακτικού Σεναρίου

Το διδακτικό σενάριο προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες. Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι με την εννοιολογική χαρτογράφηση και το λογισμικό CmapsΤools  είναι απαραίτητη η χρήση κάποιων επιπλέον εισαγωγικών δραστηριοτήτων

3. Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών/Προαπαιτούμενες Γνώσεις

 Το μάθημα “Βασικές Υπηρεσίες του Διαδικτύου” εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β τάξης του  ΕΠΑ.Λ . Διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα και έχει γενικό σκοπό: να αποκτήσει ο μαθητής τις αναγκαίες γνώσεις σχετικά με τις βασικές αρχές, τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου ώστε να είναι ικανός να τις αξιοποιεί επαρκώς και να υποστηρίζει τους χρήστες του. Το μάθημα δομείται σε τέσσερις άξονες-ενότητες: η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναφέρεται στην   2η ενότητα , Διαδεδομένες Υπηρεσίες του Διαδικτύου. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ), για το μάθημα “Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείου” προβλέπει τη διάθεση του 1/4 περίπου του συνόλου των διδακτικών ωρών για την κατανόηση από τους μαθητές , να γνωρίζουν  τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία.

 4.Σκοποί και στόχοι

 Ο σκοπός του συγκεκριμένου σεναρίου είναι διπλός:

Να παρουσιάσει  τα βασικά στοιχεία της τεχνικής της εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Να παρουσιάσει  ένα παράδειγμα εφαρμογής της εννοιολογικής χαρτογράφησης για την κατανόηση του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου μέσα από ένα σύνολο  σχετικών δραστηριοτήτων που αξιοποιούν το εργαλείο CMAPS.

Διδακτικοί στόχοι

Α. Ως προς το γνωστικό αντικείμενο

Όσον αφορά στο διδακτικό σενάριο εφαρμογής της εννοιολογικής χαρτογράφησης για τη διδασκαλία των εννοιών του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου οι διδακτικοί στόχοι είναι οι μαθητές να μπορούν:

·        να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία

  • να κατανοούν  τα τμήματα και το ρόλο της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • να περιγράφουν τη δομή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, καθώς και να κατανοούν  την χρησιμότητα και τη λειτουργία των στοιχείων, που την απαρτίζουν (Διεύθυνση, κοινοποίηση, θέμα)
  • να γνωρίζουν  τη διαδικασία επισύναψης αρχείου σε μήνυμα, καθώς και αυτή της αποθήκευσης και ανάγνωσης συνημμένου αρχείου.
  •  να γνωρίζει ότι η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου διέπεται από κανόνες καλής συμπεριφοράς, όπως κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα

Β. Ως προς τη χρήση των νέων τεχνολογιών

   .Να εξοικειωθούν με το περιβάλλον του CmapsTools  ως περιβάλλον εργασίας.

Γ. Ως προς τη μαθησιακή διαδικασία

1. Να μάθουν να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν απόψεις και να  καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις.

2. Να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους και την αυτοεικόνα τους μέσα από  ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες.

3. Να αναδεικνύουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους και να τις  χρησιμοποιούν για την οικοδόμηση των νέων εννοιών.

4. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

5.   Συνοπτική περιγραφή της διδασκαλίας

Το σενάριο αποτελείται από τις ακόλουθες διδακτικο-μαθησιακές δραστηριότητες.

Αρχικά επιχειρείται  η διερεύνηση της πρότερης γνώσης τους σχετικά με τις έννοιες που πρόκειται να διδαχθούν. Ο εκπαιδευτικός θα μιλήσει στους μαθητές σχετικά με το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο. Στη συνέχεια  θα προχωρήσει μέσα από την κατασκευή ενός εννοιολογικού χάρτη ή τις απαντήσεις των μαθητών σε δοσμένες ερωτήσεις στην ανάλυση του θέματος. Στη συνέχεια  οι μαθητές ακολουθώντας τα βήματα του φύλλου εργασίας καλούνται να μελετήσουν  τις έννοιες και το εκπαιδευτικό υλικό που παρουσιάζεται  στον εννοιολογικό χάρτη ,να συμπληρώσουν τις έννοιες των χαρτών που απεικονίζονται με το CmapsTools, να αναζητήσουν επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό στο Διαδίκτυο εμπλουτίζοντας τους χάρτες και να τους επεκτείνουν με νέες έννοιες σύμφωνα με τις καθοδηγητικές ερωτήσεις που έχουν στη διάθεσή τους Μετά την επέκταση και το σχολιασμό των χαρτών πραγματοποιείται συζήτηση στην τάξη σχετικά με τις απαντήσεις των μαθητών στα βήματα των δραστηριοτήτων.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή απλά e-mail, είναι σε χρήση για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Κάθε μέρα, οι πολίτες του Διαδικτύου στείλει ο ένας τον άλλον δισεκατομμύρια μηνύματα e-mail. Προφανώς, το e-mail έχει γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές εργαλείο επικοινωνίας

Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει δωρεάν την δική του μοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση (με αγγλικούς μικρούς χαρακτήρες) η οποία αποτελείται από :

Το ονοματεπώνυμό του (ή συντομογραφία αυτού χωρισμένο με τελεία ή κάτω παύλα ή τυχαίο όνομα που να μηντο κατέχει άλλος στην ίδια εταιρεία που το δημιουργεί (πάροχος email))

Το σύμβολο «@»

Το όνομα της εταιρείας (πάροχος) που του παρέχει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Το σύμβολο της τελείας «.»

Τη συντομογραφία της χώρας του παρόχου

π.χ.  nikos.nikolaou@gmail.com

        nik_nik@yahoo.gr

Πλεονεκτήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

v  Πολύ γρήγορο και άμεσο

v  Ευκολίες (π.χ. αποστολή πολλών μηνυμάτων ταυτόχρονα)

v  Οικονομικό

v  Αξιόπιστο

=== Δημιουργία προσωπικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου === Μπορούμε να δημιουργήσουμε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποιες εταιρίες προσφέρουν δωρεάν τη δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δημοφιλέστερες σήμερα είναι: Gmail, Yahoo Mail, Outlook κ.α. Για τη δημιουργία του λογαριασμού μας θα χρειαστεί να επιλέξουμε μια Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) και ένα κωδικό (password). Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουμε μια ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία μας (όνομα, επώνυμο κλπ.)

 Διαχείριση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Δημιουργία και αποστολή νέων μηνυμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

·        Στο πεδίο Προς (To) γράφουμε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη.

·        Στο πεδίο Θέμα (Subject): γράφουμε τον τίτλο/θέμα του μηνύματος.

·        Στον χώρο του μηνύματος (κάτω) γράφουμε το περιεχόμενο του μηνύματος.

·        Στη συνέχεια επιλέγουμε το κουμπί Αποστολή (Send)

=== Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο -Πρωτόκολλα === Χρησιμοποιεί δύο βασικά πρωτόκολλα

·       Το SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) και

·       το POP3 (Post Office Protocol version 3).

To SMTP χρησιμοποιεί το TCP/IP και χειρίζεται τα μηνύματα σε ουρές. Όταν ένα μήνυμα στέλνεται από ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τοποθετείται σε μια ουρά εξερχόμενων μηνυμάτων. Το SMTP προωθεί το μήνυμα από την ουρά οποτεδήποτε συνδέεται σε απομακρυσμένους υπολογιστές. Αν δεν μπορέσει να το προωθήσει σε ένα προκαθορισμένο χρόνο το επιστρέφει στον αποστολέα με μια ένδειξη λάθους.

Το SMTP μεταφέρει μηνύματα μόνο μεταξύ υπολογιστών που λειτουργούν σαν mail servers. Δεν παραδίδει μηνύματα στο "γραμματοκιβώτιο" των χρηστών, ούτε τους επιτρέπει να παραλάβουν τα μηνύματά τους από τον mail server. Η διαδικασίες αυτές γίνονται από το πρωτόκολλο POP3.

Ο χάρτης εννοιών είναι ένα σχηματικό διάγραμμα που προσδιορίζει σχέσεις μεταξύ των βασικών εννοιών μιας περιοχής μελέτης με τη μορφή προτάσεων. Η διαδικασία κατασκευής ενός χάρτη εννοιών, ή αλλιώς ενός εννοιολογικού χάρτη ονομάζεται εννοιολογική χαρτογράφηση.

Συστατικά στοιχεία ενός εννοιολογικού χάρτη

Βασικά συστατικά στοιχεία ενός εννοιολογικού χάρτη είναι οι κόμβοι και οι σύνδεσμοι. Οι κόμβοι αναπαριστούν τις έννοιες και οισύνδεσμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών περιγράφοντας πώς μια έννοια συνδέεται με μια άλλη. Η τριάδα Έννοια-Σύνδεσμος-Έννοια δημιουργεί μια πρόταση (propositions). Ουσιαστικά, ένας εννοιολογικός χάρτης αποτελεί μια διαγραμματική αναπαράσταση συνδέσεων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων εννοιών με τη μορφή προτάσεων προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τις συνδέσεις και τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών. Χαρακτηριστικά των εννοιολογικών χαρτών αποτελούν η ιεραρχική δομή τους, η ύπαρξη παραδειγμάτων και η ύπαρξη σύνθετων συνδέσεων (cross-links) μεταξύ των εννοιών. Ο εννοιολογικός χάρτης  έχει αξιοποιηθεί σε διάφορα γνωστικά πεδία όπως στη βιολογία, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στη διδακτική των επιστημών. Σε ερευνητικές μελέτες, οι εννοιολογικοί χάρτες έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διερεύνησης της πρότερης γνώσης των εκπαιδευόμενων (Pearsall et al. 1997), ως εργαλείο διερεύνησης των αναπαραστάσεων των εκπαιδευόμενων σχετικά με το υπό εξέταση θέμα (Κόλλιας κ.ά. 2000), ως εργαλείο συνεργασίας (Κόμης & Φειδάς 2000, Cañas et al. 2003), ως εργαλείο εννοιολογικής αλλαγής και αξιολόγησης (Mintzes et al. 2000). Οι δραστηριότητες εννοιολογικής χαρτογράφησης, ανάλογα με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που επιδιώκεται να επιτευχθούν, μπορεί να αφορούν σε εργασίες, όπως: (i) κατασκευή ενός χάρτη από τους μαθητές που αφορά σε μια κεντρική έννοια, (ii) αξιολόγηση/διόρθωση ενός χάρτη που δίνεται στους μαθητές (π.χ. τροποποιήσεις, διαγραφές στις έννοιες που απεικονίζονται και στις μεταξύ τους συνδέσεις), (iii) επέκταση ενός χάρτη, δηλαδή οι μαθητές καλούνται να προσθέσουν στο δοσμένο χάρτη νέες έννοιες/συνδέσμους, (iv) συμπλήρωση ενός χάρτη, δηλαδή οι μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν ένα δομημένο και ημισυμπληρωμένο χάρτη με έννοιες ή/και με συνδέσμους, και (v) οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω π.χ. αξιολόγηση /διόρθωση και επέκταση ενός δοσμένου χάρτη.

6.       Χρήση Η/Υ και Γενικά ψηφιακών μέσων («προστιθέμενη αξία» και αντίλογος, επιφυλάξεις, προβλήματα)

Το διδακτικό σεμινάριο προβλέπεται να υλοποιηθεί στο εργαστήριο Πληροφορικής  στο οποίο είναι εγκατεστημένο το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης CmapsTools. Είναι προφανές ότι το διδακτικό σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί σχεδιάζοντας τους νοητικούς χάρτες με χαρτί και μολύβι. Αν  και η χρήση ενός λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση είναι πολλά:

Εύκολη διόρθωση ενός εννοιολογικού χάρτη όπως αναδιοργάνωση κόμβων , ετικετών και συνδέσεων ή δυναμική μετακίνηση κόμβων με ταυτόχρονη ενημέρωση των συνδέσεων.

  • Μεγάλη επιφάνεια σχεδίασης χάρτη.
  • Δυνατότητα

προσθήκης ποικίλων μορφών πληροφοριών(εικόνες, κείμενα, σχόλια, σύνδεσμοι).

  • Δυνατότητα

εξαγωγής χάρτη σε διάφορες μορφές, όπως εικόνα, ιστοσελίδα, γραφικά.

  • δυνατότητα διαμοιρασμού

εννοιολογικών χαρτών και διεξαγωγής συνεργατικών δραστηριοτήτων.

Για τη δημιουργία του εννοιολογικού χάρτη του συγκεκριμένου  διδακτκού σεναρίου χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό CmapsTools.

7.      Αναπαραστάσεις των μαθητών/Πρόβλεψη δυσκολιών

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ενδεχόμενες δυσκολίες των μαθητών που αφορούν στην τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης και παρατηρούνται ανεξάρτητα από το γνωστικό αντικείμενο για το οποίο χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή

Οι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες κυρίως στα εξής:

  • Προσδιορισμός των εννοιών που θα συμπεριληφθούν στον χάρτη
  • Διατύπωση συνδέσεων μεταξύ των εννοιών

Γι΄αυτό πρέπει αρχικά  ο εκπαιδευτικός να εξηγήσει στους  μαθητές  σε τι ακριβώς αναφέρεται ο όρος έννοια και ποια είναι η σημασία της καινα αποσαφηνιστεί  ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζονται οι έννοιες σε ένα κείμενο(συνήθως ουσιαστικά με προσδιοριστικά επίθετα). Στη συνέχεια οι μαθητές εξασκούνται ζητώντας τους να εντοπίσουν τις έννοιες από μία λίστα λέξεων που τους δίνεται.

Οι Γουλή, Γόγουλου & Γρηγοριάδου (2006) παραθέτουν κάποιες από τις πολλές πιθανές  χρήσεις των εννοιολογικών χαρτών στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως:

Α) κατασκευή ενός χάρτη αποκλειστικά από τους µαθητές,

Β) διόρθωση ενός δοσµένου χάρτη κάνοντας τις απαραίτητες τροποποιήσεις και διαγραφές

στις έννοιες που απεικονίζονται και στις σχέσεις µεταξύ τους,

Γ) επέκταση ενός δοµηµένου χάρτη εννοιών προσθέτοντας νέες έννοιες και συνδετικές

λέξεις,

∆) συµπλήρωση ενός δοσµένου ηµισυµπληρωµένου χάρτη µε έννοιες και συνδέσµους,

Ε) οποιοσδήποτε συνδυασµός από τα πιο πάνω.

Οι µαθητές/τριες µπορούν να εµπλακούν σε δραστηριότητες εννοιολογικής χαρτογράφησης

ατοµικά ή οµαδικά.

8. Οργάνωση τάξης - εφικτότητα σχεδίασης

Στους υπολογιστές του εργαστηρίου Πληροφορικής το λογισμικό CmapςTools και οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους για την εκπόνηση των δραστηριοτήτων του σεναρίου το βιβλίο Βασικές Υπηρεσίες διαδικτύου καθώς και το χάρτη  όπως παρουσιάζεται στο τέλος του σεναρίου και το φύλλο εργασίας. Θα ήταν επιθυμητό, ανάλογα με το πλήθος των μαθητών και τον αριθμό  των διαθέσιμων υπολογιστών του εργαστηρίου, η αξιοποίηση ενός υπολογιστή ανά μαθητή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

9.  Περιγραφή και ανάλυση των φύλλων εργασίας (ή και άλλου διδακτικού υλικού)

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διδακτικο-μαθησιακής δραστηριότητας, οι μαθητές θα διδαχθούν το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο. Με την αξιοποίηση του εννοιολογικού χάρτη ως εργαλείου διδασκαλίας.

Προτεινόμενη διάρκεια:3 διδακτκές ώρες:

Σε περίπτωση δίωρου μαθήματος προτείνεται η διερεύνηση της πρότερης γνώσης των μαθητών να γίνει σε προηγούμενο μάθημα.

Στόχοι; Οι μαθητές  θα μπορούν να:

·        να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία

  • να κατανοούν  τα τμήματα και το ρόλο της διεύθυνσης
    ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • να περιγράφουν τη δομή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, καθώς και να κατανοούν  την χρησιμότητα και τη λειτουργία των στοιχείων, που την απαρτίζουν (Διεύθυνση, κοινοποίηση, θέμα)
  • να γνωρίζουν  τη διαδικασία επισύναψης αρχείου σε μήνυμα, καθώς και αυτή της αποθήκευσης και ανάγνωσης συνημμένου αρχείου.
  •  να γνωρίζει ότι η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου διέπεται από κανόνες καλής συμπεριφοράς, όπως κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα

Απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή

  1. Εργαστήριο

υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο και εγκατεστημένο το λογισμικό Cmapstools.

  1. Φύλλο εργασίας

Επιμέρους δραστηριότητες: διερεύνηση της πρότερης γνώσης των μαθητών(διάρκεια 30 λεπτά)

Για τη διερεύνηση της πρότερης γνώσης των μαθητών θα μπορούσε να δοθεί ως δραστηριότητα στους μαθητές η κατασκευή ενός εννοιολογικού χάρτη με δεδομένο σύνολο εννοιών(περιορίζοντας το γνωστικό πεδίο και παρέχοντας στους μαθητές καθοδήγηση για τις έννοιες που θα απεικονίσουν )ή η ελεύθερη κατασκευή χάρτη με έννοιες που θεωρούν οι μαθητές απαραίτητες ότι περιγράφουν την κεντρική έννοια Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο.

Δραστηριότητα διερεύνησης Πρότερης Γνώσης

Να κατασκευάσετε ( με «χαρτί –μολύβι» ή με τη βοήθεια του λογισμικού Gmapstools) έναν εννοιολογικό χάρτη με κεντρική ιδέα την έννοια «Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο»χρησιμοποιώντας όσες από τις έννοιες γνωρίζετε από την ακόλουθη λίστα εννοιών και ορίζοντας κατάλληλουςσυνδέσμους.

ηλεκτρονική διεύθυνση

πάροχος

Αποστολή μηνυμάτων

Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο

Λήψη μηνυμάτων

Επισυναπτόμενο αρχείο

Κοινοποίηση

Ψηφιακές υπογραφές

@

com

Πρωτόκολλο Το SMTP

Πρωτόκολλο POP3

Β. Χαρτογραφώντας έννοιες  των δικτύων υπολογιστών (διάρκεια 80 λεπτά)

Οι μαθητές καλούνται να εκπονήσουν την δραστηριότητα του φύλλου εργασίας χρησιμοποιώντας το εργαλείο CmapTools.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1ο  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

Σας δίνεται ο εννοιολογικός χάρτης «Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο»  που αφορά στην κεντρική έννοια «Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο».

Να ανοίξετε το λογισμικό CmapsTools από την επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια προβολές να επιλέξετε να ανοίξετε τον συγκεκριμένο χάρτη.

Βήμα 1ο  Μελέτη του χάρτη Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και του διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού.

Στην έννοια Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο  υπάρχουν δύο εικονίδια. Το  1ο εικονίδιο αφορά μία εικόνα. Μπορείτε να το ανοίξετε και να το δείτε. Το 2ο εικονίδιο   αντιστοιχεί σε έναν σύνδεσμο. Πατήστε για να δείτε σχετικά με το θέμα μας Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο.

Βήμα 2ο Συγγραφή/Προσθήκη εκπαιδευτικού υλικού.

 Στην έννοια  διαχείριση  ΗΤ  έχει  οριστεί ένας σύνδεσμος που αντιστοιχεί σε πληροφορίες για τη διαχείριση του ΗΤ. Ενεργοποιώντας το σύνδεσμο αναφέρετε σε μία παράγραφο στο word   τα πλεονεκτήματα του ΗΤ.

 Βήμα 3ο Συμπλήρωση  των εννοιών   στο χάρτη που απεικονίζονται με ;;;;;;;;

Μελετώντας τουλικό που σας παρέχεται στην έννοια Διαχείριση  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συμπληρώστε   στο χάρτη σας τις έννοιες.

Βήμα 4ο Επέκταση του χάρτη

Στο χάρτη να προσθέσετε έννοιες που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση μηνυμάτων , την ψηφιακή υπογραφή και τα πρωτόκολλα του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.

Βήμα 5ο  Αναζήτηση πληροφοριών , συγγραφή   /προσθήκη εκπαιδευτικού υλικού και επέκταση του χάρτη με νέες έννοιες.

 Να αναζητήσετε στο Διαδίκτυο πληροφορίες για την έννοια ψηφιακές υπογραφές και για τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, χρησιμοποιώντας το εργαλείο Σχολιασμού της έννοιας. Στη συνέχεια με  την φωτογραφική μηχανή  του εργαστηρίου φωτογραφίστε την υπογραφή σας και ανεβάτε την   στον υπολογιστή και στο φύλλο εργασίας σε εικόνα.

Βήμα 6ο  Αναζήτηση πληροφοριών , συγγραφή   /προσθήκη εκπαιδευτικού υλικού   Αναζητήστε   διευθύνσεις  παρόχων δωρεάν ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο διαδίκτυο και να τις προσθέστε  στην έννοα πάροχος με τα εργαλεία «Προσθήκη & Επεξεργασία συνδέσμων σε πηγές

 Βήμα 7ο Αναζήτηση πληροφοριών , συγγραφή   /προσθήκη εκπαιδευτικού υλικού και επέκταση του χάρτη με νέες έννοιες

Επεκτείνετε τον χάρτη σας προσθέτοντας νέες έννοιες που αφορούν τις αγγλικές ονομασίες των συγκεκριμένων εννοιών.

Βήμα 8ο  Στην έννοια αποστολή email ενεργοποιήστε την υπερσύνδεση μπείτε στο ΠΣΔ  και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας στείλτε στον διπλανό σας ένα email  με επισυναπτόμενο ό,τι αρχείο θέλετε.

Βήμα 9ο Οι εννοιολογικοί χάρτες σας θα αποθηκευτούν ως εργασία.-Επίθετο.cmap όπου στο επίθετο θα δηλώσετε το επίθετό σας και θα αποσταλούν με email    σε μένα στη διεύθυνση @yyyy.gr  μέχρι  το επόμενο μάθημα στις ,…/…/.                                                        

10.     Αξιολόγηση των μαθητών/εκπαιδευτικού σεναρίου

Για την αξιολόγηση των μαθητών έχει  προετοιμαστεί το σχετικό φύλλο εργασίας που παρουσιάστηκε πιο πάνω.

Μέσα από την εργασία τους στο σχολείο και την εργασία στο σπίτι καθώς και μία φόρμα  αξιολόγησης που θα  συμπληρώσουν την επόμενη φορά όταν παρουσιαστούν οι εργασίες όλων και την ανατροφοδότηση που θα λάβουν από τους συμμαθητές τους είναι δυνατόν ο εκπαιδευτικός να αξιολογήσει το βαθμό επίτευξης των στόχων του σεναρίου. Ανάλογα με την κατανόηση των στόχων θα εξεταστεί και το σενάριο αν έπρεπε να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Εννοιολογικός χάρτης με θέμα το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Ενδεικτική φόρμα αξιολόγησης