Χρήστης:Dpml2019

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οικογένεια Πατέρα

Η οικογένεια Πατέρα, με καταγωγή από τις Οινούσσες της Χίου, μεγαλούργησε και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ελληνόκτητη Ναυτιλία. Η ιστορία της οικογένειας ξεκίνησε με τον Iωάννη Κωνσταντίνου Πατέρα (1829-1868), ο οποίος με την Ειρήνη Δ. Σκηνίτη, απέκτησαν τρεις θυγατέρες, τις Μαρία (1849), Αννίτσα (1852), Καλλιόπη (1854) καθώς και τρεις γιους, τους Κωνσταντίνο (1856), Νικόλαο (1864) και Διαμαντή (1867).

Η οικογένεια του Διαμαντή Ιωάννου Πατέρα δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο της ναυτιλίας, μέσω της Diamantis Pateras Ltd. London.

Ο Διαμαντής Ι. Πατέρας (1867-1951) ήταν πλοίαρχος και πλοιοκτήτης. Παντρεύτηκε την Καλλιόπη, το γένος Παντελή Λύρα, με την οποία απέκτησε επτά (7) παιδιά, κατά σειρά τους Ιωάννη, Πανάγο, Παντελή, Στέφανο, Κατίγκω, Κώστα και Νίκο.

Τα πρώτα χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε συνεργασία με τους αδελφούς του Κωνσταντίνο (Χατζηπατέρα) και Νικόλαο, με τους οποίους απέκτησε στα τέλη του 19ου αιώνα ικανό αριθμό πλοίων, μεταξύ των οποίων τα «Ευαγγελίστρια» και «Δημήτριος». Επίσης, το 1905 μαζί με τις οικογένειες Λαιμού και Χατζηπατέρα απέκτησε το ατμόπλοιο «Μαριέττα Ράλλη». Το 1923 αγόρασε με τον μεγαλύτερο γιο του Ιωάννη, ο οποίος ήταν επίσης πλοίαρχος, το πλοίο «Διαμαντής Πατέρας» και άρχισε να δραστηριοποιείται ανεξάρτητα από τους αδελφούς του.

Στην οικογενειακή επιχείρηση εισήλθαν σταδιακά και οι υπόλοιποι πέντε αδερφοί του. Η οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας του Διαμαντή Ι. Πατέρα διαδραμάτισε σημαίνοντα και διακριτό ρόλο στην άνθηση της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, χάρη στις εύστοχες και αποτελεσματικές κινήσεις της στον χώρο, με χαρακτηριστικά τη διορατικότητα, τη σύνεση, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα.

Αξιοσημείωτη είναι και η επέκταση της οικογενειακής δραστηριότητας στον βιομηχανικό τομέα. Το 1932, ο τέταρτος γιος, Στέφανος Δ. Πατέρας, αφού ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Χημεία, ίδρυσε την ελληνική εταιρεία Vivechrom που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χρωμάτων και βερνικιών, η οποία αποτελεί, μέχρι και σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές επιχειρήσεις χρωμάτων στην Ελλάδα.

Η αγάπη της οικογένειας για τον συνάνθρωπο, τον τόπο καταγωγής της, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της θάλασσας, μετουσιώνεται στην αγαθοεργό δράση της μέσω του Ιδρύματος Ιωάννου Δ. Πατέρα που από τη δεκαετία του 1970 προσφέρει απρόσκοπτα βοήθεια και στήριξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στη ναυτιλία, στην παιδεία και, προπάντων, στο νησί των Οινουσσών.


Βιβλιογραφία

Θεοτοκάς Γιάννης & Χαρλαύτη Τζελίνα (2007), Έλληνες Εφοπλιστές και Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις – Οργάνωση, Διοίκηση και Στρατηγική, Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ναυτιλία και Ευποιία, Αφιέρωμα στο Ίδρυμα Εθνικού Ευεργέτου Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα, Ναυτικά Χρονικά (Μάρτιος 2018), σελ. 44-46

Παπαβασιλείου Ηρακλής (2002), Γιώργης Χρήστου Λαιμός, Αθήνα

Σπέης Γεώργιος Ι. (2002), Τα Αιγνουσιώτικα Σόγια, Οινουσσιακά ΙΙΙ (τομ. Α’), Ταμείο Ευπραγίας Οινουσσών & Σύλλογος Φίλοι Οινουσσών, Αθήνα: Εκδόσεις Αφοί Γ. Βλάσση Ο.Ε.

Χατζηπατέρας Κ. Ν. & Παπαβασιλείου Ηρ. (1987), Ιωάννης Διαμαντή Πατέρας, Αθήνα


Πηγές στο Διαδίκτυο

Οικογενειακό Δέντρο: http://www.dpateras.com/el/family-tree/

Ίδρυμα Ιωάννου Δ. Πατέρα: https://paterasfoundation.gr/

Diamantis Pateras Maritime Ltd: http://www.dpateras.com/

SevenSeas Investment Fund: https://www.7seasfund.com/