Χρήστης:Dimitrisdelphi/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισαγωγικό σημείωμα


Με την συμπλήρωση δυο χρόνων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων, οι 6.500 (έξι χιλιάδες πεντακόσιοι) αυτοδιοικητικοί δηλαδή που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματα των κοινοτήτων τους, σας ενημερώνουμε για τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει και σας καταθέτουμε τις ακόλουθες απόψεις, παρατηρήσεις, συμπληρώσεις και προτάσεις μας, από την έως σήμερα εμπειρία εφαρμογής του νόμου. Βασικότερη και εξόχως σημαντική αλλαγή, θα αποτελούσε η καθ’ ύλην και μόνο άσκηση αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Αντιδημάρχων, έτσι ώστε να μην υφίσταται η σημερινή σύγχυση ευθυνών, δηλαδή οι συναρμοδιότητες μεταξύ Πρόεδρων και Αντιδημάρχων στην λήψη αποφάσεων. Επίσης κρίνουμε ως επιβεβλημένη την θεσμοθέτηση του οργάνου «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ» στοχεύοντας στην ενδοδημοτική αποκέντρωση, την τοπική δημοκρατία, την αποτελεσματική λειτουργία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και την συνεργασία με αντίστοιχα όργανα όπως η Κ.Ε.Δ.Ε και η ΕΝ.ΠΕ.

Σύνθεση

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ.Κ. ΔΕΛΦΩΝ Αντιπρόεδρος: ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΟΘΩΝΑΣ Δ.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ Γραμματέας: ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Δ.Κ. ΞΑΝΘΗΣ Ταμίας: ΖΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μέλος: ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τ.Κ. ΦΥΛΛΩΝ Δ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ Αναπληρωματικά μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ΦΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.Κ. ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Δ.Κ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΛΙΑΚΕΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Τ.Κ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ Δ.Κ. ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ Εξελεκτική Επιτροπή ΔΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Δ.Κ. ΕΔΕΣΣΑΣ ΜΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δ.Κ. ΛΑΜΙΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ Δ.Κ. ΠΑΤΡΕΩΝ Αναπληρωματικά μέλη Εξελεκτικής Επιτροπής ΡΟΚΟΥ ΑΝΝΑ Δ.Κ. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΚΟΤΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ.Κ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Προτάσεις

Προτάσεις για θεσμικές και αναπτυξιακές αλλαγές στον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης

Σας ενημερώνουμε για τις ακόλουθες απόψεις, παρατηρήσεις, συμπληρώσεις και προτάσεις μας, από την έως σήμερα εμπειρία εφαρμογής του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010).

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του ν. 3852/2010 Δημοτικές κοινότητες- Τοπικές κοινότητες- Όργανα προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει ως εξής:

Κατ εξαίρεση η Ιστορική έδρα του Δήμου, θα ονομάζεται Δημοτική κοινότητα με πενταμελές (5) συμβούλιο, ανεξάρτητα από πληθυσμιακά κριτήρια.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 8 παράγραφος 4 του ν. 3852/2010 Δημοτικές κοινότητες- Τοπικές κοινότητες- Όργανα προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

Σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως τριακόσιους (300) κατοίκους εκλέγεται ένας (1) εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας.

Σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό από τριακόσιους έναν (301) έως χιλίους (1.000) κατοίκους, το συμβούλιο τοπικής κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέλη.

ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 79 παράγραφος 2 του ν. 3852/2010 Πρόεδρος συμβουλίου Δημοτικής κοινότητας συμπληρώνεται ως εξής:

Αντιπρόεδρος του συμβουλίου Δημοτικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος του συνδυασμού της πλειοψηφίας που έχει λάβει τους αμέσως μετά τον πρόεδρο περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 80 παράγραφος 2 του ν. 3852/2010 πρόεδρος του συμβουλίου Τοπικής κοινότητας προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

Αντιπρόεδρος του συμβουλίου Τοπικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος του συνδυασμού της πλειοψηφίας που έχει λάβει τους αμέσως μετά τον πρόεδρο περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 81 παράγραφος 2 του ν. 3852/2010 Αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου Δημοτικής κοινότητας προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

1. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας πέρα από τις αρμοδιότητες εκείνες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, ασκεί και τις εξής αρμοδιότητες:

α) Εκπροσωπεί το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

β) Ασκεί κάθε αρμοδιότητα που του ανατίθεται από τον δήμαρχο. Μεταφέρει και παρουσιάζει στον δήμαρχο και στα άλλα αρμόδια όργανα του δήμου τα προβλήματα της κοινότητας, συνεργάζεται με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να προετοιμάσει κάθε θέμα που θα συζητηθεί στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, παρακολουθεί την προώθηση από το δήμο των θεμάτων που αναφέρονται στις αποφάσεις του συμβουλίου που έχουν σταλεί σε αυτόν. Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες καλείται υποχρεωτικά με δικαίωμα ψήφου, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται θέμα που αφορά ειδικά την αντίστοιχη δημοτική κοινότητα, το οποίο και εισηγείται.

γ) Εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου που λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του επόμενου άρθρου.

δ) Ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή, που συνιστάται κατά τις σχετικές διατάξεις.

Επίσης ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας πέρα από τις αρμοδιότητες εκείνες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, ασκεί και τις εξής αρμοδιότητες:

α) Είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης

β) Είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης και τουριστικής προβολής

γ) Είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εκπόνησης μελετών, της εκτέλεσης έργων και προμηθειών που αναφέρονται στη δημοτική κοινότητα.

δ) Έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική κοινότητα και των δημοτικών τεχνικών συνεργείων που λειτουργούν σε αυτή.

ε) Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα, καθώς και την εκτέλεση εργασιών συντήρησης δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, καθώς και παροχής υπηρεσιών εξωραϊσμού, καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος.

στ) Υπογράφει με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής κοινότητας.

ζ) Ασκεί τις αρμοδιότητες της χορήγησης των αδειών καταστημάτων και επιχειρήσεων αρμοδιότητας του δήμου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας και της έκδοσης πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών και της έκδοσης βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας.

η) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να του μεταβιβάζει με απόφασή του ο δήμαρχος, που αφορά τη δημοτική κοινότητα.

θ) Συμμετέχει στις συνεδριάσεις των επιτροπών, οικονομικών και ποιότητας ζωής, , στις οποίες καλείται υποχρεωτικά με δικαίωμα ψήφου, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται θέμα που αφορά ειδικά την αντίστοιχη δημοτική κοινότητα, το οποίο και εισηγείται

2. Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας αναπληρώνει τον πρόεδρο του συμβουλίου σε όλα τα καθήκοντά του, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

ΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 82 παράγραφος 2 του ν. 3852/2010 Αρμοδιότητες Προέδρου Τοπικής κοινότητας- Εκπροσώπου Τοπικής κοινότητας προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ή ο εκπρόσωπος ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) είναι υπεύθυνος (από: μεριμνά) για την καλή κατάσταση του δικτύου εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας της τοπικής κοινότητας, εποπτεύοντας τις εργασίες συντήρησης και υποβάλλοντας προς την τεχνική υπηρεσία σχετικό υπόμνημα όπου αναγράφεται το είδος των εργασιών, ο τόπος και ο χρόνος που έγιναν αυτές,

β) είναι υπεύθυνος (από: μεριμνά) για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων ,

γ) λαμβάνει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναθέτει την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης ζημιών μικρής κλίμακας εάν από την καθυστέρηση αποκατάστασης δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επαρκή υδροδότηση της τοπικής κοινότητας, ενημερώνοντας εγγράφως για το λόγο αυτόν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ,

δ) είναι υπεύθυνος (από: μεριμνά) για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού,

ε) μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών,

στ) είναι υπεύθυνος (από: μεριμνά) για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου της τοπικής κοινότητας, προεγκρίνει την κατασκευή οικογενειακών τάφων και λοιπών ταφικών μνημείων και εκδίδει τις άδειες ταφής, παράτασης ταφής και ανακομιδής οστών,

ζ) καταγράφει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι υπεύθυνος της ομάδας πυρασφάλειας της τοπικής κοινότητας. Για την κατάρτιση του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα του δήμου ενώ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης πυρκαγιών ή φυσικών καταστροφών τίθεται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών,

η) είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της τοπικής κοινότητας και έχει

καθήκον να αναφέρει αμελλητί στον δήμαρχο ζημίες ή προσβολές των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου,

θ) εισηγείται στο τοπικό συμβούλιο θέματα της αρμοδιότητάς του και εκτελεί τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου,

ι) ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή, που συνιστάται κατά τις σχετικές διατάξεις.

κ) Ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας υπογράφει άδειες, μονίμου κατοικίας, παλαιότητας κτηρίων και τελεί πολιτικούς γάμους.

ΕΒΔΟΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 83 του ν. 3852/2010 Αρμοδιότητες συμβουλίου δημοτικής κοινότητας προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

1. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες στα όρια της δημοτικής κοινότητας:

α) αποφασίζει για την προέγκριση ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,

β) αποφασίζει για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας μουσικής,

γ) αποφασίζει (από: προτείνει) τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τις θέσεις όπου επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά οι υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες. Οι αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας για τις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και αποστέλλονται στην επιτροπή ποιότητας ζωής, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή της προς το δημοτικό συμβούλιο για την έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών τοπικών κανονιστικών αποφάσεων.

δ) Το συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας αποφασίζει και εκχωρεί αρμοδιότητες υπό μορφή εντεταλμένου συμβούλου, σε ειδικευμένα θέματα.

2. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποφασίζει (από: εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν παραπομπής από τα αρμόδια όργανα του δήμου) και για τα ακόλουθα θέματα:

α) τις υπηρεσιακές μονάδες του δήμου για τις οποίες συντρέχουν δυνατότητες λειτουργίας τους στη δημοτική κοινότητα με κριτήριο ότι θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και στην ανάπτυξη της περιοχής,

β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου που βρίσκονται στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας,

γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής,

δ) τη συντήρηση των δημοτικών οδών, τη συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία των πλατειών, δημοτικών αλσών, κήπων, υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής της δημοτικής κοινότητας,

ε) την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία της περιοχής της δημοτικής κοινότητας,

στ) την εκτέλεση νέων έργων, τη συντήρηση και λειτουργία των έργων που έχουν εκτελεστεί,

ζ) την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της αισθητικής περιοχών,

καθώς και για την καθαριότητα αυτών,

η) την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση,

θ) την περισυλλογή και εν γένει τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα,

ι) τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής της δημοτικής κοινότητας σε πολιτιστικά, πνευματικά, κοινωνικά θέματα,

ια) τη μέριμνα για την υγεία, την πρόνοια και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και γενικά τη φροντίδα ώστε η λειτουργία και ανάπτυξη της περιοχής της δημοτικής κοινότητας να αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της,

ιβ) την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών ιδρυμάτων, δημοτικών νομικών προσώπων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημοτικών επιχειρήσεων και γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας,

ιγ) την τροποποίηση των ορίων της δημοτικής κοινότητας,

ιδ) την εξέταση γενικών ή ειδικών προβλημάτων που αφορούν τους κατοίκους και την περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας ιδίως αστέγων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της περιοχής της,

ιε) την αξιοποίηση των τοπικών πόρων της περιοχής της δημοτικής κοινότητας.

3. Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας.

4. Ο πρόεδρος και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων ασκούν και τις αρμοδιότητες του προέδρου και των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων που προβλέπονται στα άρθρα 82 και 84 του παρόντος.

5. Οι αποφάσεις των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων δημοσιεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από τη συνεδρίαση διαβιβάζει στο δήμαρχο απόσπασμα των πρακτικών του συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει κάθε απόφαση του συμβουλίου χωριστά, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης. Οι σχετικές διατάξεις για τα κωλύματα συμμετοχής στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εφαρμόζονται και στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων.

6. Οι αποφάσεις των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων είναι εκτελεστές από τη δημοσίευσή τους, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1.

7. Οι πράξεις των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων που λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του

άρθρου αυτού προσβάλλονται με ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 227 του παρόντος.

8. Ο Δήμαρχος δύναται να δώσει όποια άλλη επιπρόσθετη αρμοδιότητα στους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων.

ΟΓΔΟΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Στο άρθρο 84 του ν. 3852/2010 Αρμοδιότητες συμβουλίου Τοπικής κοινότητας προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

Το συμβούλιο στα όρια της τοπικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

1. αποφασίζει για: (από: διατυπώνει γνώμη)

α) τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του δήμου που υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσουν στην περιφέρειά του,

β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου, που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα,

γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής,

δ) τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας,

ε) την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δημοτικών δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας,

στ) για την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του δήμου που βρίσκονται στα όρια της τοπικής κοινότητας.

2. αποφασίζει: (από: προτείνει στην επιτροπή ποιότητας ζωής)

α) τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις που επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιφέρειά του,

β) τους χώρους στάθμευσης οχημάτων.

3. Με αιτιολογημένη απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, αποφασίζει, (από: εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο) για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας.

4. Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για τοπική κοινότητα, γίνεται από την οικονομική επιτροπή μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου συμβουλίου.

5. Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας.

6. Αν για οποιονδήποτε λόγο το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας δεν ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες, τότε τις ασκεί ο δήμος με τα αρμόδια όργανά του. Σχετική διαπιστωτική πράξη εκδίδει το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου

7. Στις τοπικές κοινότητες στις οποίες εκλέγεται τοπικός εκπρόσωπος αυτός ασκεί και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας.

8. Με απόφαση του δημάρχου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής ορίζονται υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που εδρεύουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς και για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.

ΕΝΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι Πρόεδροι των Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, μετέχουν υποχρεωτικά ως μέλη στα νομικά πρόσωπα του Δήμου καθώς και τις Δημοτικές επιχειρήσεις Δ.Ε.Υ.Α.

ΔΕΚΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το άρθρο 207 του ν. 3852/2010 Νησιώτικες Δημοτικές Κοινότητες προτείνεται να καταργηθεί δεδομένης της πρότασης για μεταφορά των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στο άρθρο 81.

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το άρθρο 59 του ν. 3852/2010 Αντιδήμαρχοι προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

Άρθρο 59

1. Το Δήμαρχο επικουρούν οι Αντιδήμαρχοι. Αντιδήμαρχοι είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι σύμβουλοι των Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, της πλειοψηφίας που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ’ ύλην.

2. Ο αριθμός των Αντιδημάρχων στους δήμους που προέρχονται από συνένωση κατά τον παρόντα νόμο ορίζεται ως εξής:

Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι, ενώ σε δήμους με πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4). Σε δήμους που έχουν πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, ενώ σε δήμους από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως έξι (6) αντιδήμαρχοι. Σε δήμους από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω ορίζονται έως οκτώ (8) αντιδήμαρχοι. Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών κοινοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και επτά (7), κατά δύο (2) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι από οκτώ (8) έως και εννέα (9) και κατά τρεις (3) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δέκα (10) και ανώτερος. Σε περίπτωση που στους νησιωτικούς δήμους ο αριθμός των αντιδημάρχων που ορίζεται βάσει του πληθυσμού τους είναι μικρότερος από τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων, τότε αυτός προσαυξάνεται ισάριθμα.

3. Ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που δεν προέρχονται από συνένωση Ο.Τ.Α. κατά τον παρόντα νόμο ορίζεται ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους ορίζεται ένας (1) αντιδήμαρχος. Στους δήμους με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν (2.001) έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν (10.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις (3) αντιδήμαρχοι. Από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως σαράντα χιλιάδες (40.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό σαράντα χιλιάδες έναν (40.001) κατοίκους έως εκατό χιλιάδες (100.000) ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω που διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ίσος με τον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων και μπορεί να αυξηθεί κατά τρεις (3).

4. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.

5. Η απόφαση του δημάρχου με την οποία ορίζονται οι αντιδήμαρχοι και τους μεταβιβάζονται αρμοδιότητες κατά την παράγραφο 1 του παρόντος δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα και, αν δεν υπάρχει ημερήσια, σε μία εβδομαδιαία εφημερίδα της πρωτεύουσας του νομού και αναρτάται και στην ιστοσελίδα του δήμου.

6. Αν ο αντιδήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τις αρμοδιότητές του ασκεί ο ίδιος ο δήμαρχος.

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Το άρθρο 85 του ν. 3852/2010 Συνέλευση κατοίκων τοπικής κοινότητας, προτείνεται η αντικατάσταση του ως εξής:

Στις Δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με ευθύνη του Προέδρου η του εκπροσώπου καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση, και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος ιδίως ως προς:

α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,

β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου,

γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην τοπική κοινότητα,

δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της τοπικής κοινότητας,

ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και

στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα.

Για την ανωτέρω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του δήμου ενώ οι αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα λαμβάνονται από τους παρόντες με σχετική πλειοψηφία.

ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Θεωρούμε επιβεβλημένη την θεσμοθέτηση του οργάνου «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ» με Προεδρικό διάταγμα, στοχεύοντας στην ενδοδημοτική αποκέντρωση, την τοπική δημοκρατία και την αποτελεσματική λειτουργία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.