Χρήστης:Dimidemy

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κουρκουμελάτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Κουρκουμελάτα είναι ένα από τα πιο όμορφα, καλαίσθητα, γραφικά κι εντυπωσιακά χωριά της Κεφαλονιάς, το οποίο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω της όμορφης θέας και της εξαιρετικής ρυμοτομίας του, ενώ έχει αναφερθεί και από πολλούς ως Η "Ελβετία" των Επτανήσων. Στο συγκεκριμένο χωριό κάθε χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι φιλοξενείται μεγάλος αριθμός συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων τις οποίες τουρίστες αλλά και ντόπιοι σπεύδουν να παρακολουθήσουν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Κουρκουμελάτα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι και υπάγεται στο Δήμο Λειβαθούς. Πρόκειται για ένα χωριό που θεωρείται πρωτεύουσα του συγκεκριμένου Δήμου, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του, με τα πιο κοντινά χωριά να είναι τα Σβορωνάτα, Ντομάτα, Σαρλάτα, Μεταξάτα, Λακήθρα, Σβορωνάτα. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι απέχει από το αεροδρόμιο του νησιού απόσταση 4,5 χιλιομέτρων, διευκολύνοντας έτσι και την μετακίνηση των επισκεπτών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Κουρκουμελάτα ξεκίνησαν να κατοικούνται από το τέλος περίπου του 15ου αιώνα και η ονομασία τους πάρθηκε από το επίθετο «Κουρκουμέλης», καθώς οι «Κουρκουμέληδες» λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού.

Όμως η θεομηνία των σεισμών του 1953 κατέστρεψε ολοσχερώς τα Κουρκουμελάτα, όπως άλλωστε συνέβη και με κάθε άλλο χωριό σε ολόκληρη σχεδόν την Κεφαλονιά. Όταν το νησί ξεκαθαρίστηκε από τα ερείπια και άρχισε η ανοικοδόμηση, σήμανε η αρχή μιας νέας εποχής. Ενώ όμως για την υπόλοιπη Κεφαλονιά ο σεισμός ήταν μια ανατροπή, για το χωριό αυτό ήταν μια ανόρθωση… Ο Γεώργιος Βεργωτής Έλληνας εφοπλιστής, της οικογένειας Βεργωτή, μια από τις πιο εύπορες στο νησί, καταγόμενη από το χωριό, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια δωρεά πρωτόγνωρη για την εποχή!

Έτσι, το χωριό χτίστηκε σύμφωνα με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της εποχής, ενώ η ανοικοδόμηση έγινε πάνω στα πρότυπα των ελβετικών οικισμών της υπαίθρου καταστώντας το χωριό πρότυπο.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]