Χρήστης:DimiK35/Στούντιο 65

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στούντιο 65
Ίδρυση 1965
Κεντρικά Γραφεία Τορίνο

Το Στούντιο 65 (Studiosessanta5) είναι ένα στούντιο αρχιτεκτονικής.


Ιδρύθηκε το 1965 στο Τορίνο ως μια πρωτοποριακή πειραματική κολεκτίβα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, ποιητών και καλλιτεχνών. Ιδρυτές της ήταν οι Franco Audrito, Roberta Garosci, Enzo Bertone, Paolo Morello και Paolo Rondelli.[1]

Το Studio 65 έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο Ριζοσπαστικό κίνημα του ιταλικού design τη δεκαετία του 1960-70. Μερικά από τα πιο διάσημα προϊόντα που σχεδίασαν είναι ο καναπές Bocca και η καρέκλα Capitello[2]. Άλλα αξιοσημείωτα έργα περιλαμβάνουν τον καναπέ Leonardo, ο οποίος έγινε ένα από τα πιο εικονικά αντικείμενα του Ριζοσπαστικού κινήματος σχεδιασμού, η εσωτερική διακόσμηση του διαμερίσματος Casa Canella, η Palladian Villa, καθώς και το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Barbarella.

Άλλα μέλη του ριζοσπαστικού κινήματος σχεδιασμού από το Τορίνο ήταν οι Piero Gatti-Cesare Paolini-Franco Teodoro, LIBIDARCH, Ceretti-Derossi-Rosso, Guido Drocco, Franco Mello και Piero Gilardi.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, η κολεκτίβα διαλύθηκε και η Audrito και η Sampanitou - διατηρώντας το όνομα Studio 65 - ξεκίνησαν μια βάση αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών δραστηριοτήτων στις αραβικές χώρες, παράλληλα με μια εργασία επανέκδοσης, ανακάλυψης και επαναπροσδιορισμού ορισμένων από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της παραγωγής τους και την δημιουργία μοναδικών κομματιών, που συχνά παράγονται σε συνεργασία με εμβληματικές εταιρείες Made in Italy όπως η Gufram και η Savio Firmino. Επί του παρόντος, η εταιρεία έχει γραφεία στο Τορίνο, την Τζέντα, το Ριάντ και το Μπαλί.

Καναπές Μπόκα - Bocca Sofa[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καναπές Μπόκα Σχέδιο του Στούντιο 65

Ο καναπές Bocca σχεδιάστηκε το 1970 ως μέρος του έργου για ένα νέο γυμναστήριο στο Μιλάνο που ανατέθηκε να ολοκληρώσει το Studio 65. Ο καναπές ήταν ένας φόρος τιμής στο σουρεαλιστικό πορτρέτο της Mae West του Salvador Dali . [3] Κατασκευάστηκε από μαλακή πολυουρεθάνη επενδυμένη με ύφασμα και παρήχθη από την Gufram, έναν ιταλικό κατασκευαστή επίπλων. Το αρχικό όνομα ήταν Marilyn και ήταν αφιερωμένο στη Marilyn Monroe καθώς και στην ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου, Marilyn Garosci. [3] Σύμφωνα με έναν από τους σχεδιαστές του, τον Franco Audrito, λέει χαρακτηριστικά οτι ο καναπές «μίλησε για την εμμονή μας με την εμφάνιση». [3] Το 2004 βγήκε στην παραγωγή σε καλουπωμένο πολυαιθυλένιο με δυνατότητα περιστροφής απο τον κατασκευαστή επίπλων Heller . Ο καναπές Bocca εξακολουθεί να παράγεται από την Gufram και την Heller Furniture .

Καρέκλα Καπιτέλο - Capitello Chair[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρέκλα Καπιτέλο Σχέδιο του Studio65

Η εμβληματική καρέκλα Καπιτέλο δημιουργήθηκε το 1971 και κατασκευάστηκε από την Gufram. Όπως τα περισσότερα σχεδιαστικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το κίνημα Radical Design, ήταν αμφιλεγόμενα και προκλητικά, με στόχο να αποσταθεροποιήσουν τις προσδοκίες[4]. Ως σλόγκαν μάρκετινγκ, χρησιμοποίησαν τη δήλωση «Να καθίσω στο παρελθόν». Όπως γράφει η Maria Cristina Didero, «το να κάθεσαι στην ιστορία» έγινε μια σαφής δήλωση ότι ήταν δυνατό να σπάσεις τις παραδόσεις και το συντριπτικό βάρος του Μοντερνισμού και να αγωνιστείς για τις ιδέες σου μέσω της ευφάνταστης έκφρασης.

Οι Marilyn/Bocca, Leonardo και Capitello αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Vitra Design Museum.[5][6] Και συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση Pop Art Design από το Vitra Design Museum.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Didero, Maria Cristina· Rossi, Catharine (2017). Snyderman, Evan, επιμ. Superdesign: Italian radical design 1965-75. New York: R & Company. ISBN 978-1-58093-495-4. 
  2. «Capitello - Studio65 Official Website» (στα Ιταλικά). 28 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «AD/Architectural Digest: The Rich History Behind Studio 65's Iconic Lips Sofa». Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  4. «Studio 65 | "Capitello" Chair». The Metropolitan Museum of Art (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Vitra Design Museum: Collection». collection.design-museum.de. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023. 
  6. «Vitra Design Museum: Collection». collection.design-museum.de. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023. 
  7. «Pop Art Design». www.design-museum.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023. 

[[Κατηγορία:Ιταλοί σχεδιαστές επίπλων]] [[Κατηγορία:Ιταλοί αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα]] [[Κατηγορία:Ιταλικά αρχιτεκτονικά γραφεία]]