Χρήστης:Butterflykp/πρόχειρο/Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Butterflykp. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:Butterflykp/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου is located in Greece
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου
Γενικές πληροφορίες
Αρχιτεκτονικήτρίκλιτη βασιλική
ΔιεύθυνσηΛευκές
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°3′22″N 25°12′36″E
ΧώραΕλλάδα
Σχεδιασμός και κατασκευή

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου είναι ένα εκκλησιαστικό μνημείο της Νεότερης Ελληνικής Εποχής το οποίο βρίσκεται στις Λευκές στην Πάρο. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της Πάρου μετά από τον Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.[1] Θεμελιώθηκε το 1830 στη θέση τριών μικρών ναών, που ήταν αφιερωμένοι στην Ανάληψη του Χριστού, στον Άγιο Γεώργιο και στην Αγία Άννα και αποπερατώθηκε το 1835.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική ιδέα των κατοίκων του χωρίου ήταν ο ναός να τιμά την Ανάληψη του Κυρίου, τελικά όμως αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα.Πρωτεργάτης του ναού θεωρείται ο Νικόλαος Γ. Ρούσσος, ο οποίος προσέφερε 5.000 γρόσια, ποσό σεβαστό για την εποχή εκείνη.[1] Ο Ναός της Αγίας Τριάδας ονομάζεται ο ενοριακός του ανατολικού τμήματος του χωρίου, ονομασία που πήρε αργότερα με την πρόοδο των εργασιών καθώς το πρώτο ιστορικό, επίσημο, συμφωνητικό έγγραφο αναφέρει ότι ο ναός θα τιμάται «επ'ονόματι της ένδοξου Αναλήψεως του Κυρίου.» Η αλλαγή της ονομασίας ίσως να οφείλεται στο γεγονός, ότι ο πρώτος ενοριακός ναός του χωριού σύμφωνα με την τοπική παράδοση ήταν ο σημερινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος κτίστηκε το 1692. στην περιοχή του κάτω χωριού. Στις 20 Μαΐου του 1830 ήταν η ημέρα θεμελίωσης του ναού σύμφωνα με την αναμνηστική επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στην πρόσοψη του ναού με ανάγλυφη μορφή του κτήτορα Νικολάου Γ. Ρούσσου, η οποία έχει ως εξής:

«Ὁ περικαλλής οὗτος ναός ἐθεμελιώθη ἐν ἔτει σωτηρίῳ 1830 ἐν μηνί Μαΐῳ ἡμέρᾳ εἰκοστῇ αὐτοῦ οἰκοδομήθη δέ κατά τό 1835 διά συνδρομῆς καί συνεισφορᾶς ὅλων τῶν φιλοκάλων κατοίκων τῆς κωμοπόλεως ταύτης καί ἰδίως τοῦ κυρίου Νικολάου Γ. Ρούσσου συνεισφέροντος καί ἐπιστατοῦντος μέ ὑπεροῦντα ζῆλον καί προθυμίαν».[3]

Πάνω στην πλάκα παρουσιάζεται ο Νικόλαος Γ. Ρούσσος, φορώντας την λευκιανή ενδυμασία των παλαιών Λευκιανών και σκούφο, ενώ το χέρι του Θεού τον ευλογεί.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1830 οι Λευκιανοί υπέγραψαν γραπτή συμφωνία για την ανέγερση του νέου ναού η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει τα εξής:

«Ἐπειδή ὁ κύριος Νικόλαος Γ. Ροῦσσος, ἀπεφάσισεν καί κατέβαλε πέντε χιλιάδες γρόσια διά (νά) κτισθῆ ναός εἰς τό χωρίον μας, ἐπ' ὀνόματι τῆς ἐνδόξου Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου, ἐπισπεύσαμε καί ἡμεῖς εὐθύς ὅλοι οἱ κάτοικοι τοῦ χωρίου μας καί ἀφιερώνομεν διά τήν οἰκοδομήν ταύτην τοῦ θείου ναοῦ, τό δέκατον τοῦ χωρίου μας χωριστά ἀπό τό ἐθνικόν δέκατον, δηλ. τοῦ ἐλευσομένου 1831 ἔτους, ὅσην γῆν ἐξουσιάζεται ἀπό ὅλους τούς κατοίκους τοῦ αὐτοῦ χωρίου, τό ὁποῖον νά πουληθῆ ἐπί δημοπρασίας καί νά δοθοῦν τά ὅσα ἤθελε πιάσει αὐτό τό δέκατον, εἰς χεῖρας τοῦ εἰρημένου κτήτορος» (Νικ. Ἀλιπράντη, Παριανά, 1998, τ. 28 καί Εὐάγγ. Καστανιᾶ, Λεῦκες Πάρου, 1998, σελ. 69.)


Χρόνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά κατασκευάστηκε ο κυρίως ναός (1830-1835) και στη συνέχεια προστέθηκαν ο εξωνάρθηκας και οι πύργοι των κωδωνοστασίων (1835-1895). Τα κωδωνοστάσια ολοκληρώθηκαν σε δύο μεταγενέστερες φάσεις πρώτα το βόρειο και μετά το νότιο. Το 1960 έγιναν σημαντικές και εκτεταμένες επισκευές με χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στις στέγες και στη θολοδομία του Ναού και ιδιαίτερα στα κωδωνοστάσια[4].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Πάρου είναι ένας μεγάλος ναός στο οποίο κυριαρχεί το λευκό μάρμαρο. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένη την οροφή του μεσαίου κλίτους. Στη δυτική όψη του υπάρχει πρόπυλο, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερεις διπλές μαρμάρινες κολώνες ιωνικού ρυθμού, με τοξωτά ανοίγματα στις τρεις πλευρές του, ενώ στην τέταρτη στο βάθος του βρίσκονται οι τρεις πύλες του ναού, από τις οποίες η μεσαία είναι ψηλότερη και μεγαλοπρεπέστερη. Πάνω από αυτήν έχει εντοιχισθεί κεραμική απεικόνιση της Αγίας Τριάδας, έργο της Αγγειογράφου Βιργινίας Φοίφα - Κυδωνιέως και του συζύγου της Ιωάννη Κυδωνιέως. Πάνω από το πρόπυλο βρίσκεται ο γυναικωνίτης του ναού. Εξωτερικά η στέγη του ναού είναι αμφικλινής. Είναι ένας από τους λίγους ναούς που σκεπάζονται με κεραμίδια. Το εσωτερικό του ναού είναι λαμπρό. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα ενώ τα πλάγια κλίτη με σταυροθόλια. Τα κλίτη ορίζονται από δύο κιονοστοιχίες με τέσσερεις μαρμάρινους κίονες, η καθεμία συνδέεται μεταξύ τους με τόξα. Το μαρμάρινο τέμπλο έχει γλυπτό διάκοσμο πολύ καλής τέχνης το οποίο είναι έργο Τήνιου μαρμαρογλύπτη.[5].

Μπροστά στο ναό υπάρχει ευρύχωρη μαρμαροστρωμένη αυλή που κοσμείται από μαρμάρινη πύλη με κολώνες και αέτωμα. Μέσα σε αυτήν υπάρχουν δύο κηπάρια και από αυτήν αρχίζουν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στο πρόπυλο του ναού.

Το έδαφος πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε ο ναός είναι ανομοιογενές με συνεκτικές περιοχές(Ν.Δ) και μπαζώματα (Β.Δ).

Αποκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια της στατικής μελέτης καταγράφηκαν διεξοδικά οι βλάβες του φέροντα οργανισμού και αξιολογήθηκαν αρχικά τα δομικά υλικά και ο τρόπος κατασκευής του ναού. Έγινε αποτίμηση των βλαβών και διερεύνηση των μηχανικών χαρακτηριστικών με τη χρήση προσομοιώματος Η/Υ. Στη συνέχεια, καθώς ελήφθη υπόψη η υπάρχουσα κατάσταση του ναού και συνεκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της αρχιτεκτονικής μελέτης διατυπώθηκαν προτάσεις για τη στερέωση και αποκατάσταση του ναού[6]. Ο Ναός Της Αγίας Τριάδας έχει κηρυχθεί από το υπουργείο πολιτισμού ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στην Αγία Τριάδα στις Λεύκες της Πάρου». www.i-m-paronaxias.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ». www.i-m-paronaxias.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. «Ο εντυπωσιακός ιερός ναός της Αγίας Τριάδας και η κωμόπολη Λεύκες της Πάρου». www.ipy.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Λευκών Πάρου». Διάστυλος. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 
  5. «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ». www.i-m-paronaxias.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 
  6. «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Λευκών Πάρου». Διάστυλος. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Αρχαιολογικοί Χώροι». odysseus.culture.gr.