Χρήστης:Bobhavoc/Rob Hopkins (1)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Rob Hopkins (1968-) είναι Βρετανός περιβαλλοντολογικός ακτιβιστής και συγγραφέας, που ζει στο Totnes της Αγγλίας. Είναι γνωστός ως ο ιδρυτής και ηγέτης του κινήματος Μετάβασης, που ξεκίνησε το 2005. Ο Hopkins έχει γράψει τέσσερα βιβλία για την οικολογία και τον ακτιβισμό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιδικά χρόνια, οικογενειακή ζωή και υπόβαθρο (1968-1996)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Chiswick του Λονδίνου το 1968, ο Rob μεγάλωσε στην βρετανική πρωτεύουσα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων, όταν μετακόμισε στο Wiltshire, όπου φοίτησε στο Σχοελίο St John's. Ύστερα ακολούθησε η μετακίνηση στο Μπρίστολ, όπου πήγε στο Σχολείο Bristol Waldorf για 2 χρόνια, προτού αλλάξει στο Σχολείο Henbury για να κάνει A'Levels. Εν συνεχεία επισκέφτηκε ένα τμήμα Art Foundation στο Κολέγιο Τέχνης Bower Ashton, επίσης στο Μπρίστολ.

Ξεκινώντας το 1988 πέρασε δυόμιση χρόνια στο Istituto Λάμα Tsong Khapa, ένα Θιβετιανό Βουδιστικό μοναστήρι στην Τοσκάνη, στην Ιταλία, δουλεύοντας ως Διαχειριστής. Στη συνέχεια πέρασε ένα χρόνο ταξιδεύοντας στην Ινδία, το Πακιστάν (συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης στην κοιλάδα Hunza), την Κίνα, το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ προτού επιστρέψει στην Ινδία, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με την Emma, που υπήρξε έκτοτε σύντροφος του. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Μπρίστολ, όπου ο Rob απέκτησε πτυχίο στην "Περιβαλλοντική Ποιότητα & Διαχείριση Πόρων", στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, και, επίσης, ανέλαβε το Τμήμα Σχεδιασμού Permaculture.

Παντρεύτηκε με την Emma το 2007 (αν και είναι μαζί ήδη από το 1991), με την οποία έχει τέσσερα παιδιά.[1]

Ιρλανδία (1996-2005)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους μαθητές στο Kinsale FEC, Ιούλιος 2005.

Το 1996, ο Rob και η νεοσύστατη οικογένειά του μετακόμισαν στη νοτιοδυτική Ιρλανδία, στο West Cork. Αρχικά ο Rob συνεργάστηκε με την An Taisce West Cork, γράφοντας και εικονογραφώντας ένα βιβλιαράκι που ονομάζεται "Δασότοποι για West Cork!". Άρχισε να διδάσκει το permaculture (ελληνιστί: μόνιμη καλλιέργεια και μόνιμος πολιτισμός), αρχικά ως σύντομα τμήματα, ενώ παράλληλα έθεσε σε τροχιά την προεργασία για πλήρη τμήματα σχεδιασμού permaculture τα απογεύματα. Μαζί με μια άλλη οικογένεια, ο Rob και η Emma ίδρυσαν το Baile Dulra Teoranta, μια φιλανθρωπική οργάνωση, με σκοπό τη δημιουργία ενός οικολογικού χωριού. Το 1999, με μια άλλη οικογένεια, αγόρασαν την φάρμα "the Hollies", κοντά στο Castletown, στο Enniskeane. Μετά από λίγα χρόνια, του χορηγήθηκε η πρώτη άδεια σχεδιασμού ενός οικολογικού χωριού.

Το 2001 ξεκίνησε τη διδασκαλία Πρακτικής Βιωσιμότητας στο Kinsale Further Education College (Κολέγιο Μετεκπαίδευσης Kinsale), αρχικά ως μονοετές τμήμα, και αργότερα, ως το πρώτο διετές σεμινάριο permaculture στον κόσμο. Μεταξύ του 2003 και του 2005, οι φοιτητές κατασκεύασαν το "Wooden O Theatre", ένα αμφιθέατρο, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. To Hollies δρομολόγησε μια σειρά από μαθήματα φυσικής οικοδόμησης και έχτισε δύο νέα σπίτια από cob (υλικό που προκύπτει από την πρόσμιξη πυλού, άμμου αχύρου και νερού και ενίοτε άλλων υλικών που προσδίδουν σταθερότητα), χρησιμοποιώντας τοπικά και φυσικά υλικά. Τον οκτώβριο του 2004, το σπίτι του Rob και της Emma καταστράφηκε σε πουρκαγιά.

Το 2004 ήρθε σε επαφή με την έννοια της κορύφωσης παραγωγής πετρελαίου και ανέθεσε στους μαθητές του την εργασία της εφαρμογής των αρχών του permaculture για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Το αποτέλεσμα αυτής της μαθητηικής εργασίας ήταν to "Kinsale Εnergy Descent Action Plan" (Σχέδιο Δράσης για την Μείωση Ενέργειας του Kinsale"), το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κολεγίου. Προς μεγάλη έκπληξη των συγγραφέων, μεταφορτώθηκε από ενδιαφερόμενες ομάδες σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2005, το Kinsale FEC διοργάνωσε το "Fuelling the Future" (Τροφοδοτώνατας το Μέλλον), μια διάσκεψη για την κορύφωση παραγωγής πετρελαίου και για τυχόν τρόπους αντίδρασης στις συνέπειες.

Πόλη Μετάβασης Totnes (2005-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γράφημα ΤΤΤ από Wordsmith one.

Το 2005, ο Rob και η οικογένειά του μετακόμισε στο Totnes της Αγγλίας και εκεί ίδρυσε, με τον Naresh Giangrande, τηνΠόλη Μετάβασης Totnes, την πρώτη επίσημη  Πόλη Μετάβασης. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2006. Πολλά ερευνητικα προγράμματα ξεκίνησαν τότε, μεταξύ άλλων τα: Keeping Totnes Warm (Διατηρώντας το Totnes Ζεστό), Open Eco Homes and the Eco Homes Fair (Ανοιχτές Οικολογικά Οικίες και Έκθεση Οικολογικών Οικιών), Transition Homes (Οικίες Μετάβασης),  Transition Streets (Δρόμοι Μετάβασης) - το οποίο κέρδισε το 2011 το βραβείο Ashden για την Αλλαγή Συμπεριφοράς-,  the Totnes & District Energy Descent Action Plan (Σχέδιο Δράσης για την Μείωση Ενέργειας στο Totnes και τα Περίχωρα),  Food in Community, (Τρόφιμα στην Κοινότητα), Grown in Totnes (Καλλιεργημένα στην Totnes), Incredible Edible Totnes (Εξαιρετική Βρώσιμη Totnes), Nut Tree Planting (Φύτευση Καρυδόδεντρων), Seedy Sisters (Αδελφές των Σπόρων), Skillshares (Δεξαμενή Δεξιοτήτων), Mentoring & Wellbeing Support (Καθοδήγηση και Υποστήριξη Ευδαιμονίας), το Κέντρο REconomy, το Κέντρο Σχεδιασμού της Τοπικής Οικονομίας της Totnes, το Τοπικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, την Λίρα της Totnes, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετάβασης της Totnes, την Κινηματογραφική Λέσχη ΤΤΤ, το Δρ Ποδηλάτων, το Πόλη που Φροντίζει Totnes, και Εξορμήσεις Μετάβασης.

Ο τηλεπαρουσιαστής Nicolas Crane, σε ένα επεισόδιο της σειράς "Town", επισκέφθηκε την Totnes και δήλωσε ότι "Αυτή είναι η μεγαλύτερη αστική έμπνευση του αιώνα. Ένα oραματικό, πρακτικό σχέδιο που έβγαλε ρίζες στην πόλη και κάνει το γύρο της υδρογείου".

Ο Rob Hopkins επίσης παρουσίασε την Λίρα Totnes στο ντοκιμαντέρ Demain (2015).

Το Δίκτυο της Μετάβασης (2007-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνές Συνέδριο της Κοινότητας Μετάβασης το 2015.

Το 2007, με τον Peter Lipman και τον Ben Brangwyn, συν-ίδρυσε τo Δίκτυο Μετάβασης, μια φιλανθρωπική οργάνωση σχεδιασμένη για να υποστηρίξει τις πολλές αναδυόμενες πρωτοβουλίες Μετάβασης σε όλο τον κόσμο, εμπνευσμένο από τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν στο Kinsale και το Totnes. Το Δίκτυο της Μετάβασης έχει την έδρα του στο Totnes. Υπάρχουν πρωτοβουλίες Μετάβασης σε πάνω από 50 χώρες ανά τον κόσμο, σε περίπου 1.400 κοινότητες. Το Δίκτυο Μετάβασης έχει διοργανώσει επτά συνέδρια: στο Nailsworth (2007), στο Βασιλικό Κολέγιο Γεωργίας, Cirencester (2008), στο Κέντρο Τέχνης Battersea (2009), στο κέντρο για την φροντίδα ανθρώπων με αναπηρία Dame Hannah's στο Seale Hayne (2010), στο Hope University, Λίβερπουλ (2011), στο Κέντρο Τέχνης Battersea  (2012)[2] και στο Dame Hannah's στο Seale Hayne (2015).[3]

Ακαδημαϊκή Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Rob κατέχει πτυχίο πρώτης τάξεως στην ποιότητα του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των πόρων από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (1993-1996), ένα Master of Science στην κοινωνική έρευνα (2007) και ένα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ (2011) σχετικά με το θέμα της μετάβασης (Τοπικοποίησηκαι Ανθεκτικότητα σε Τοπικό Επίπεδο: Το Παράδειγμα της Μετάβασης της πόλης Totnes). Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, και τον Ιούλιο του 2013 του απονεμήθηκε ένα τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας. Στις 4 οκτωβρίου του 2016, του απονεμήθηκε ένα τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Ναμούρ.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Transition Handbook (2008)
  • The Transition Companion (2011)
  • The Power of Just Doing Stuff (2013)
  • 21 Stories of Transition (2015).[4][5]

Επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ζυθοποιείο "Νέο Λιοντάρι"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Hopkins είναι ιδρυτής και διευθυντής του Ζυθοποιείου "Νέο Λιοντάρι", μια κοινωνική επιχείρηση παραγωγής μπύρας στην πόλη Totnes.[6] Το Νέο Λιοντάρι έχει θεμέλια την βιωσιμότητα, την αποδοτικότητα, την κοινότητα και την καινοτομία. Το 2015, η μπύρα του Pandit IPA ψηφίστηκε η 17η πιο "Καυτή" Μπύρα της Βρετανίας.[7]

Atmos Totnes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Hopkins είναι ένας από τους διευθυντές της Atmos Totnes, ενός κοινωτικού πρότζεκτ που ξεκίνησε από την Totnes Community Development Society (Κοινότητα Totnes για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας).[8][9] Η Atmos Totnes είναι η ανάπλαση της πρώην τοποθεσίας Dairy Crest στο Totnes ως μικτή κοινοτική ιδιοκτησία. 

Βραβεία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Bill McKibben, "δεν υπάρχει κανένας στη γη που κάνει περισσότερα πράγματα – και ενέπνευσε άλλους να κάνουν από το Rob Hopkins".[εκκρεμεί παραπομπή]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[[Κατηγορία:Άγγλοι περιβαλλοντολόγοι]]