Χρήστης:Biokerasi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια πρώτη γνωριμία...[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Prunus cerasus (βυσσινιά)

Από την πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το μάθημα της Βιολογίας, ούσα μαθήτρια της Α' Γυμνασίου, μαγεύτηκα. Η εκπαιδευτικός που δίδασκε το μάθημα, ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος με την επιστήμη, συνεπής, δίκαιος και αγαπούσε βαθιά το σχολείο και τους μαθητές της. Πλέον έχω συνειδητοποιήσει πως η κα. Μ.Μ. έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος μου για το μάθημα της βιολογίας.

Όσο περισσότερο εμβάθυνα στα βιολογικά μονοπάτια που ορίζουν τη ζωή γύρω μας, τόσο μεγάλωνε η επιθυμία μου να μελετήσω επισταμένως την επιστήμη αυτή. Έτσι, από πολύ νωρίς, αποφάσισα ότι θέλω να σπουδάσω Βιολογία. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια εργάστηκα ως Μοριακός Βιολόγος σε ερευνητική ομάδα και διαγνωστικό εργαστήριο. Όμως, συνεχώς ερχόταν στο μυαλό μου η ανάμνηση της αγαπημένης μου καθηγήτριας και η μαγεία της σχολικής τάξης. Έτσι πήρα την απόφαση, να ασχοληθώ βαθύτερα με τον τομέα της Διδακτικής της βιολογίας. Επιθυμώ να εισέλθω στη σχολική αίθουσα, με τον ρόλο του εκπαιδευτικού αυτή τη φορά, προκειμένου να μεταδώσω τη βιολογική γνώση αλλά και την αγάπη μου για την επιστήμη.

Μονόδρομος σε αυτήν την πορεία, υπήρξε το ΔΠΜΣ ''Διδακτική της Βιολογίας'' του ΕΚΠΑ, το οποίο παρακολουθώ. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού, θα προσπαθήσω να μοιραστώ ενδιαφέροντα θέματα βιολογίας, με επιστημονική προσέγγιση αλλά κατανοητό τρόπο γραφής, προκειμένου η βιολογική γνώση να είναι διαθέσιμη σε όλους.



Η αξία των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Η/Υ στην εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια , το παραδοσιακό σχολείο στο οποίο ο εκπαιδευτικός αναπαράγει τη γνώση και ο μαθητής ακούει (παθητικός ρόλος), έχει αντικατασταθεί από ένα νέο είδος σχολείου. Στο σύγχρονο σχολείο, ο καθηγητής δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και ο μαθητής χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εκπαιδευτικά μέσα, μαθαίνει να αναζητά την πληροφορία (ενεργητικός ρόλος).

Η ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, άνοιξε μια καινούρια σελίδα στη μάθηση. Οι σύγχρονες απαιτήσεις μόρφωσης και κατάρτισης, προκειμένου οι μαθητές να είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις ραγδαίες αλλαγές της αγοράς εργασίας, επικαιροποίησαν τις ΤΠΕ ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Οι ΤΠΕ πλαισιώνουν και συμπληρώνουν τον κύριο κορμό της μάθησης, έχοντας ποικίλα πλεονεκτήματα για την εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Εισάγουν νέες μεθόδους επικοινωνίας, μηδενίζοντας τις αποστάσεις (π.χ. τηλεδιάσκεψη, ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, κα)
  • Επιδρούν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητευόμενων
  • Καλλιεργούν την ιδιότητα της συνεργατικότητας (ο μαθητής αλληλεπιδρά με τον εκπαιδευτή)
  • Υποδεικνύουν η χρήση της τεχνολογίας ως εκπαιδευτικό μέσο (όχι μόνο ως ψυχαγωγικό μέσο)
  • Συντελούν στην συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των εκπαιδευόμενων (σχεδιασμός δραστηριοτήτων, έκφραση αντιλήψεων και συναισθημάτων)
  • Επιτρέπουν στους μαθητές να ανακαλύψουν δεξιότητες που δεν γνώριζαν (π.χ. σχέδιο, φωτογραφία, επεξεργασία εικόνων, γραφιστική)
  • Κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα, τόσο για τον μαθητή όσο και τον εκπαιδευτικό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]