Χρήστης:Bioan94

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Προσωπικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάζομαι Αναστασοπούλου Βιολέττα και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την περίοδο αυτή διανύω το πρώτο έτος των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο ΔΠΜΣ Διδακτική της Βιολογίας. Με αφορμή το μάθημα "Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Πολυμέσα" άρχισε η βαθύτερη αλληλεπίδρασή μου με τον κόσμο της Wikipedia την οποία μέχρι πρόσφατα γνώριζα μόνο ως μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια που εμφανιζόταν πρώτη πρώτη στις περισσότερες αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο. Πλέον, μαθαίνω βήμα-βήμα τον τρόπο με τον οποίο μπορώ κι εγώ να συνεισφέρω σε αυτή την εγκυκλοπαίδεια.


ΤΠΕ & εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

left Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού διαπιστώνω τη μεγάλη συμβολή των τεχνολογικών πολυμέσων στην εκπαίδευση. Μέρος αυτών είναι και η Wikipedia. Μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διάφορες πλατφόρμες εκπαίδευσης, όπως πχ το Moodle, LAMS, Cmap-Tools, wiki κ.λπ. η μάθηση αλλάζει. Η εισαγωγή και η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο σημερινό σχολείο ενισχύεται βασικά από τη διάθεση για συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία. Βέβαια, σημαντική προϋπόθεση για την σωστή αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών και μέσων επικοινωνίας στη μαθησιακή διαδικασία είναι η σωστή και μεθοδευμένη προετοιμασία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας σε όλους τους τομείς. Επίσης, είναι αναγκαία η συνεχής, διοικητική και τεχνική υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού οι Νέες Τεχνολογίες αποτελούν ένα τομέα που αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η εκπαιδευτική τεχνολογία προσφέρει προτάσεις για να επιτευχθούν μαθησιακοί στόχοι και να οργανωθούν μαθησιακές στρατηγικές. Οι μαθητές αποκτούν γνώσεις, προβληματίζονται, ανακαλύπτουν, παίρνουν αποφάσεις, μαθαίνουν να συνεργάζονται, οπτικοποιούν το μαθησιακό υλικό (που για μαθήματα όπως η Βιολογία καθίσταται απαραίτητο), συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, μπαίνουν στη θέση του εκπαιδευτικού και μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι ''μικροί εκπαιδευτικοί''. Για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αλλά για μαθητές που έχουν έφεση στους υπολογιστές, μια τέτοια προσέγγιση της μάθησης λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Η μάθηση ξεφεύγει από τα σχολικά εγχειρίδια και τη στείρα αποστήθιση που δυστυχώς συνηθίζεται ακόμη και στις μέρες μας και αποκτά άλλη διάσταση, πιο σύγχρονη και αποτελεσματική. Για τους εκπαιδευτικούς γίνεται εφικτή η οργάνωση και ο εμπλουτισμός του μαθήματος με πληθώρα εργαλείων. Η διδασκαλία από δασκαλοκεντρική γίνεται μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική με τους μαθητές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Και τα παραπάνω είναι μόνο κάποια ενδεικτικά πλεονεκτήματα των τεχνολογικών μέσων στην εκπαίδευση. Πιστεύω ακράδαντα πως αξίζει να ανακαλυφθούν οι ΤΠΕ πρώτα από τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια από τους μαθητές!