Χρήστης:Artslight

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

--Artslight (συζήτηση) 14:43, 5 Μαΐου 2012 (UTC)05.05.2012Τσιτσερνακαμπέρντ-Tsitsernakaberd-Ծիծեռնակաբերդ


(Ծիծեռնակաբերդ-στα αρμενικά,Tsitsernakaberd-στα αγγλικά)είναι λόφος που βρίσκεται στο Ερεβάν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας και εκτείνεται κατά το μήκος του ποταμού Χραζντάν(Hrazdan;Հրազդան) και στα ελληνικά σημαίνει Χελιδονόκαστρο (ծիծեռնակ-χελιδόνι,բերդ-κάστρο).Πάνω στο λόφο είναι χτισμένο και το ομώνυμο Μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας.Ο λόφος πήρε το όνομά του από τα χελιδόνια που φωλιάζανε εκεί προ αμνημονεύτων χρόνων και σύμφωνα με την λαΪκή παράδοση βοηθούσανε στο να επικοινωνεί ο θεός Βαχάγκν με την θεά Αστγκίκ.

Το Μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας


Είναι το Mνημείο αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων,του οποίου τα έργα της ανοικοδόμησης πάνω σε ομώνυμο λόφο ξεκίνησαν το 1966 και ολοκληρώθηκαν το 1968,όταν η Αρμενία ήτανε η χώρα-μέλος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.Ο αρχιτέκτονας του Mνημείου ήταν ο Αρθούρος Ταρχανιάν ο οποίος με τη συνεργασία του άλλου αρχιτέκτονα Σ. Καλασιάν σχεδίασαν το Mνημείο. Κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου,εκατό χιλιάδες Αρμένιοι από την Αρμενία και τη Διασπορά,καθώς και ξένοι επισκέπτες ανεβαίνουν προς το Mνημείο για να καταθέτουν στεφάνια στην άσβηστη φλόγα που καίγεται στο κέντρο του Μνημείου και να αποτίουν φόρο τιμής στα 1,5 εκατμμμύρια θύματα της Αρμένικης Γενοκτονίας που έγινε το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από την νεοσύστατη τότε κυβέρνηση των Νέων Τούρκων. Το Μνημείο αποτελείται από τη στήλη ύψους 44 μέτρων που συμβολίζει την αναγέννηση των Αρμενίων.Λιγο πιο πέρα ανυψώνονται οι 12 λίθινες(πέτρινες) πλάκες κυκλικά τοποθετημένες και λιγογερμένες προς τα εμπρός οι οποίες παρουσιάζουν(συμβολίζουν) τις 12 επαρχίες της Δυτικής Αρμενίας(που ήτανε κατοικημένες κυρίως από Αρμένιους) που τώρα βρίσκονται στη σημερινή Τουρκία.Ακριβώς στο κέντρο του κύκλου σχηματισμένο από τις λίθινες πλάκες καίγεται η άσβηστη φλόγα.Οι λίθινες πλάκες είναι χωρισμένες η μία από την άλλη από στενές σκάλες που οδηγούν στην φλόγα. Το Μνημείο περιβάλλεται από ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο βρίσκεται ένα μεγάλο τείχος μήκους 100 μέτρων πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων των πόλεων και χωριών που έπεσαν θύματα στις τουρκικές σφαγές. Το 1995 στην περιοχή που είναι το Μνημείο,άνοιξε τις πόρτες του το υπόγειο Μουσείο της Αρμένικης Γενοκτονίας όπου κανείς μπορεί να βρει πληροφορίες περί των γεγονότων του 1915,έγγραφα,φωτογραφίες των γερμανών φωτογράφων(π.χ.του Άρμιν Βέγκνερ).Το Μουσείο έχει και το δικό του μικρό πάρκο όπου πρόεδροι,πρωθυπουγοί,αξιωματούχοι,διπλωματίες,πολιτικοί,διανοούμενοι,ηθοποιοί των ξένων χωρών επισκεφτόμενοι το Μνημείο φυτεύουν δέντρα προς τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Το Μουσείο της Αρμένικης Γενοκτονίας

Η επίσημη άνοιξη του Μουσείου της Αρμένικης Γενοκτονίας έγινε το 1995 που συνέπεσε με την 80η επέτειο της Γενοκτονίας. Το χτίριο του Μουσείου είναι μοναδικού σχήματος και μορφής του οποίου οι σχεδιαστές είναι οι αρχιτέκτονες Καλασιάν,Ταρχανιάν και ο γλύπτης Αρακελιάν.Από τα εγκαίνια τού Μουσείου μέχρι τώρα χιλιάδες άνθρωποι είχανε γίνει επισκέπτες του,μεταξύ των οποίων και μαθητές σχολείων,φοιτητές πανεπιστημίων,κολέγιων καθώς και τουρίστες από εξωτερικό.Στο Μουσείο η ξενάγηση διεξάγεται στα αρμενικά,ρώσικα,αγγλικά,γαλλικά και γερμανικά. Η επίσκεψη στο Μουσείο έχει πια γίνει το μέρος του επίσημου πρωτοκόλλου(της ετικέτας)του Κράτους.Ήδη πολλές ξένες αντιπροσωπείες έχουνε επισκεφτεί το Μουσείο όπως αυτές των Πάπα Ιωάννη Παύλου Β,Βλαντίμηρ Πούτιν(ο πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας),Ζακ Σιράκ(πρώην πρόερδος της Γαλλίας) και άλλων διάσημων πολιτικών,κοινωνικών και πνευματικών προσώπων και αρχηγών. Το αρχείο του Μουσείου διαθέτει έγγραφα ιστορικής αξίας και είναι ανοιχτό προς το κοινό για ξεναγήσεις.


Το εντυπωσιακό διώροφο κτίριον του Μουσείου είναι ανοικοδομημένο μέσα στην πλευρά του λόφου με τη θέα προς την κοιλάδα Αραράτ και το μεγαλοπρεπές όρος του Αραράτ ούτως ώστε να μην αποσπάται από την επιβλητική και μεγαλοπρεπή παρουσία του Μνημείου της Γενοκτονίας που είναι κοντά του.Η στέγη του είναι επίπεδη,καλυμμένη με τσιμεντένια πλακάκια(κεραμίδια). Ο πρώτος όροφος του Μουσείου είναι υπόγειος και φιλοξενεί τα διοικητικά,μηχανικά και τεχνικά γραφεία συντήρησης καθώς και την αίθουσα Κομιτάς χωρητικότητας 170 ατόμων. Τα εκθέματα τού Μουσείου παρουσιάζονται στο χώρο του δεύτερου ορόφου εκτάσεως μόλις 1000 τ.μ.Εδώ υπάρχουνε 3 αίθουσες εκθέσεων εσωτερικού χώρου κι ένα γκαλερί εξωτερικού χώρου με τη δική του αίθουσα. Το Μνημείο της Γενοκτονίας χτίστηκε για να μνημονεύσει τα αθώα θύματα της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.Η αποστολή τού Μουσείου όμως έγκειται στην ιδέα ότι η αντίληψη και αναγνώριση της Αρμένικης Γενοκτονίας είναι έναν σημαντικόν βήμα προς την αποτροπή τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον και ότι όποιοι λησμονούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλαμβάνουν(ξανακάνουν). Ο τρέχων διευθυντής του Μουσείου είναι ο Δρ. Άϊκ Ντεμοϊάν