Χρήστης:Ariamfou

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

La Borda[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσοψη του στεγαστικού συνεταιρισμού La Borda

Το La Borda είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος στεγαστικός συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Βρίσκεται στην οδό Constitució, της γειτονιάς La Bordeta, πλησίον της βιομηχανικής περιοχής Can Batlló, στη Βαρκελώνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε αρχικά εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας ή/και των περικοπών των μισθών σε συνάρτηση με την μείωση των χρηματοδοτικών επιλογών πρόσβασης στην ιδιόκτητη στέγαση. Η εμφάνιση της κοινωνικής οικονομίας και κυρίως του συνεταιριστικού κινήματος που ως επί το πλείστον ήταν ανύπαρκτο για τη προσιτή στέγαση μέχρι τότε, συνέβαλλε στην ανάπτυξη εναλλακτικών σχημάτων στέγασης. Τρίτος παράγοντας που συνέβαλλε στην ανάπτυξη του συνεταιρισμού ήταν η ύπαρξη ενός ισχυρού κινήματος γειτονιάς. Το κίνημα αυτό συνδέθηκε με τις διαδικασίες αστικής αναδιαμόρφωσης του πρώην βιομηχανικού χώρου Can Batlló και πίστεψε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας προσιτής στέγασης μέσω ενός εναλλακτικού μοντέλου που δεν θα στηριζόταν στην παραδοσιακή αγορά - των στεγαστικών πρακτόρων[1].

Σκοποί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος σκοπός του La Borda είναι να παρέχει αξιοπρεπή, κοινωνική, προσιτή και οικολογικά βιώσιμη στέγαση στα μέλη του συνεταιρισμού και παράλληλα να ενθαρρύνει νέες μορφές συνύπαρξης, κοινωνικών σχέσεων και αυτοργάνωσης της κοινότητας. Τα μέλη του επιθυμούν να ζουν σε μια κοινότητα υπό τις αξίες του φεμινισμού και της αλληλέγγυας οικονομίας. Γι αυτό προωθεί την ισότητα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, φύλου και καταγωγής.

Ο συνεταιρισμός επιδιώκει: (α) να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μοντέλο στέγασης, προσιτό για άτομα με χαμηλό εισόδημα, (β) να θεμελιώσει μια αυτοδιαχειριζόμενη, ανθρώπινη γειτονιά στο Can Batlló, στη βάση της κοινωνικής δέσμευσης και της ανάπτυξης ενός άλλου τρόπου οικοδόμησης πόλεων. Η Γενική Συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού είναι το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων.

Βασικές Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοδιαχείριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη του συνεταιρισμού και οι μελλοντικοί χρήστες είναι αυτοί που διευθύνουν, ελέγχουν και αναπτύσσουν τη συνολική διαδικασία δια μέσου μιας εσωτερικής δομής που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή σε επιτροπές εργασίας και στην μηνιαία Γενική Συνέλευση.

Κοινοτική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνεταιρισμός La Borda επιθυμεί να παράγει νέες μορφές συμβίωσης που να ενισχύουν την αλληλεξάρτηση της κοινότητας μέσω της χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Διαθέτει κοινόχρηστο πλυντήριο, αποθήκες, μεγάλη τραπεζαρία, χώρο υγείας - φροντίδας, αυλή.

Βιωσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνεταιρισμός δίνει προτεραιότητα στις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο για την κατασκευή όσο και για τη συντήρηση του κτηρίου. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι να εξαλείψει την πιθανότητα της ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των μελλοντικών χρηστών, μία κατάσταση, εξαιτίας της οποίας ορισμένοι, υποφέρουν σήμερα, λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και των χαμηλών εισοδημάτων τους.

Προσιτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία σημαντική συνθήκη για το La Borda είναι να εξασφαλίσει αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση στα μέλη του, να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μοντέλο για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κατοίκων του, των συνεργατών του (ομάδες ή άτομα) και το κοινωνικό-οικονομικό δίκτυο (κυρίως από τον πιστωτικό συνεταιρισμό Coop57[2] μέσω δανείων και συμμετοχικών τίτλων).

Παραχώρηση χρήσης στέγασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στεγαστικός συνεταιρισμός La Borda στηρίζεται στο μοντέλο της "παραχώρησης χρήσης" όπου η ιδιοκτησία θα είναι για πάντα συλλογική ενώ η χρήση θα είναι ατομική. Το μοντέλο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο σε χώρες όπως η Δανία (Andel[3]), Νορβηγία, Σουηδία, Ουρουγουάη (FUCVAM[4]) και Καναδά. Οι κάτοικοι είναι συνεταιριστές και μπορούν να διαμείνουν εκεί για μια ζωή. Αυτό το μοντέλο εξαλείφει την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια σε βάρος ενός θεμελιώδους δικαιώματος, της στέγασης. Τα μέλη δεν μπορούν να πωλήσουν ή να νοικιάσουν το διαμέρισμα. Αποτελεί ένα εναλλακτικό μοντέλο πρόσβασης στη στέγαση από το παραδοσιακό μοντέλο της ιδιοκτησίας και της ενοικίασης με ισχυρή δέσμευση στην αξία της χρήσης έναντι της ανταλλακτικής αξίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.laborda.coop/en/
  2. https://www.canbatllo.org/
  3. https://world-habitat.org/world-habitat-awards/winners-and-finalists/la-borda/. Ανακτήθηκε 14/12/2020, από https://world-habitat.org/
  4. https://www.archdaily.com/922184/la-borda-lacol. Ανακτήθηκε 14/12/2020, από https://www.archdaily.com/
  5. https://urbannext.net/la-borda-housing-cooperative/. Ανακτήθηκε 14/12/2020, από https://urbannext.net/

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cabré, Eduard; Andrés, Arnau (2018-07-03). «La Borda: a case study on the implementation of cooperative housing in Catalonia» (στα αγγλικά). International Journal of Housing Policy 18 (3): 412–432. doi:10.1080/19491247.2017.1331591. ISSN 1949-1247. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19491247.2017.1331591. 
  2. «Coop57 Catalunya | Coop57». coop57.coop. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «Cooperative / Andelsbolig». Housing People (στα Δανικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. «Federacion Uruguaya de Cooperativas de Vivenda por Ayuda Mutua (FUCVAM)». Co-operative Housing (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020.