Χρήστης:Ank/Ημερολόγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απρίλιος
Κυρ. Δευτ. Τρ. Τετ. Πεμ. Παρ. Σαβ.
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 
2024

Ημερολόγιο για την Βικιπαίδεια.

  • Όταν λέμε ημερολόγιο για την Βικιπαίδεια εννούμε μια σειρά από πράματα όπως:
    • Ημερολόγιο (πχ του μήνα) όπως αυτό στα δεξιά.
    • Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι για κάθε μέρα
    • Το εορτολόγιο, πολύ σημαντικό στον Ελληνικό χώρο και ανύπαρκτο τουλάχιστο στα Αγγλικά
  • Επειδή οποιoδήποτε ημερολόγιο δεν σταματά ποτέ να αλλάζει (ειδικά αν περιέχει τα πιο πάνω, και ακόμα χειρότερα αν είναι σε ροή - on line) μεγάλη προσπάθεια γίνεται για την αυτοματοποίηση τέτοιου ημερολογίου.
  • Επίσης η δημιουργία ενός Ελληνικού ημερολογίου στην Βικιπαίδεια περιέχει μερικές προκλήσεις αφού ο κώδικας τις Βικιπαίδειας μερικές φορές δεν καταλαμβαίνει από την πολυπλοκότητα της Ελληνικής γλώσσας. Για παράδειγμα στα Αγγλικά η λέξη February ποτέ δεν αλλάζει αλλά στα Ελληνικά είναι Φεβρουάριος, του Φεβρουαρίου, τον Φεβρουάριο κλπ. Έτσι αν είχαμε μία μεταβλητή για να κρατάμε τον παρόντα μήνα πχ CURRENTMONTH τώρα χρειαζόματε πολύ περισσότερες ματαβλητές για να κρατάμε σωστά τον μήνα πχ Ονομαστική-CURRENTMONTH, Γενική-CURRENTMONTH κλπ.

Πως είναι οργανωμένο το ημερολόγιο

Το πρόβλημα(τα) με τα ημερολόγια:

Κάθε χρόνος αλλάζει. Δηλαδή μπαίνει με διαφορετική μέρα, άρα όλη η διάταξη έιναι διαφορετική. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό αφού αναγκαζόματε να ξαναγράφουμε τα ημερολόγια κάθε μήνα κάθε χ΄ρονου.
Τα δίσεκτα χρόνια κανουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν τρόποι να λύσουμε το γενικό πρόβλημα, δηλαδή να γράψουμε κώδικα ο οποίος να μήν αλλάζει με την αλλαγή του χρόνου. Η μέθοδος που χρεισιμοποιεί η Βικιπαίδεια βασίστικε στην Αγγλική έκδωση αλλά απεκτάθηκε για τις Ελληνικές ανάγκες (γλωσσικές βασικά). (Θα ακολουθήσει περιγραφή)

Το ημερολόγιο είναι βασικά οργανωμένο σε λήμματα ημερών και χρόνων π.χ. 29 Μαΐου 1959. Επίσης υπάρχούν και λήμματα δεκαετιών και αιώνων που μπορούν να θεωρηθούν σαν ημερολόγια.