Χρήστης:Anastasialitz/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μόδα Η Μόδα είναι μια δημοφιλής τάση κυρίως στον τομέα του ρουχισμού , των υποδημάτων , των αξεσουάρ , του μακιγιάζ , του σώματος , ακόμα και των επίπλων. Κατά κύριο λόγο όμως η μόδα αφορά τον τομέα του ρουχισμού και διακρίνεται σε ανδρική , γυναικεία και unisex.

  1. Περιεχόμενα
    Olympia Fashion Show 2010 
  • 1869 Fashion Plate
    1 Βιομηχανία της μόδας
  • 2 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • 3 Δημόσιες σχέσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • 4 Πολιτικός Ακτιβισμός
  • 5 Βιβλιογραφία
  • Βιομηχανία της μόδας

Η βιομηχανία της μόδας είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής. Πριν από τα μέσα του 19ου αιώνα τα περισσότερα ρούχα ήταν χειροποίητα , είτε για προσωπική χρήση είτε μετά από παραγγελία σε ράφτες. Στις αρχές του 20ου αιώνα , με την βιομηχανική επανάσταση έγιναν εφευρέσεις που έδωσαν νέα ώθηση στη μόδα , όπως ή ραπτομηχανή.

Αν και η βιομηχανία της μόδας αναπτύχθηκε πρώτα στην Ευρώπη και στην Αμερική , πρόκειται στην πραγματικότητα για μία βιομηχανία διεθνούς εύρους.Για παράδειγμα μια αμερικανική εταιρεία μόδας μπορεί να προμηθεύεται υφάσματα από την Κίνα , να τα επεξεργάζεται στο Βιετνάμ και να ολοκληρώνει τα ρούχα στην Ιταλία, απ'όπου στέλνονται μετά για διανομή στις Η.Π.Α.

Η βιομηχανία της μόδας συνίσταται σε τέσσερα στάδια:

  • α- Η παραγωγή από τις πρώτες ύλες , κυρίως υφάσματα ,αλλά και δέρματα και γούνες.
  • 1913: Οι επιταγές της Μόδας
    β- Η παραγωγή προϊόντων μόδας απο σχεδιαστές , κατασκευαστές κ.α
  • γ- Πωλήσεις λιανικής.
  • δ- Διάφορες μορφές διαφήμησης και προώθησης.


  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη μόδα. Για παράδειγμα , σημαντικός τομέας της μόδας είναι η δημοσιογραφία της μόδας. Στην τηλεόραση , στα περιοδικά , στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο υπάρχουν κριτικές , οδηγοί και σχόλια για τη μόδα. Μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά μόδας είναι το La Gazette du Bon Tonι και το Vogue , ενώ παράλληλα από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές εκπομπές είναι το America's Next Top Model και το Project Runway.

  • Δημόσιες Σχέσεις και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Οι Δημόσιες σχέσεις στη μόδα έχουν άμεση σχέση με τους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στο κοινό - καταναλωτές και την εταιρία. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτών των δεσμών ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή.

Η δημιουργία της "μάρκας" είναι στενά συνδεδεμένη με τις Δημόσιες σχέσεις στη μόδα. Σε κάποιες περιπτώσεις μια "τάση" στον τομέα της μόδας δημιουργείται πριν ακόμα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό η συλλογή του κάθε σχεδιαστή. Αυτή η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ΜΜΕ, όπως διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπλόγκ, περιοδικά ή φωτογραφίες. Μέσα απο διάσημες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Instagram, Tumblr, Wordpress, οι υπεύθυνοι των δημοσίων σχέσεων μεγάλων εταιριών μόδας, επικοινωνούν πιο εύκολα με τους καταναλωτές και βρίσκουν το κοινό - στόχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί οικονομικά η καμπάνια της εταιρίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες του τομέα των Δημοσίων Σχέσεων στοχεύουν το κοινό - πελάτες τους.

  • Πολιτικός Ακτιβισμός
16SS DAKS FASHION SHOW

Η μόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθεί καλούς σκοπούς και υγιείς συμπεριφορές. Μπορεί δηλαδή να γίνει μέσο για εξεύρεση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς ,όπως εύρεση θεραπείας για τον καρκίνο ή στήριξη οργανώσεων για παιδιά. Μια καινούρια τάση της μόδας αφορά την δημιουργία ρούχων, κοσμημάτων ή αξεσουάρ απο χρησιμοποιημένα σκουπίδια. Στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την μόλυνση και την χρησιμότητα της ανακύκλωσης. Κάποια ονόματα καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτό το νέο πρότζεκτ είναι οι Marina DeBris, Ann Wizer, και Nancy Judd.

  • Βιβλιογραφία

https://en.wikipedia.org/wiki/Fashion