Χρήστης:Alma123/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Paul Narwhal[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Paul Narwal (* 20 Μαΐου 1938 στο Leisnig της Σαξονίας, † 3 Μαρτίου 1997 στη Νέα Κίο)[1][2][3] είναι το ψευδώνυμο του Wolf Dieter Kühne. Ήταν Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο. Πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997[4].

Πίνακας περιεχομένων

1 Η ζωή του

2 Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις

3 Δημοσιεύσεις

4 Λογοτεχνία

5 Ατομικές αναφορές

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του Wolf Dieter Kühne, Herbert Kühne, ήταν καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Roßwein, ενώ η μητέρα του Annelise, το γένος Zacharias, ήταν βοηθός γιατρού και νοικοκυρά μετά τη γέννηση του Wolf. Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μάχη στη Ρωσία το 1943. Η μητέρα του μετακόμισε στο Döbeln με τα τρία παιδιά της. Ο Wolf αποφοίτησε από το Lessing-Gymnasium[1] το 1956 και στη συνέχεια πήγε στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Βερολίνου-Μπάμπελσμπεργκ.

Λίγο αργότερα κατέφυγε στο Δυτικό Βερολίνο και από εκεί στη Δυτική Γερμανία. Εκεί εργάστηκε ως εργάτης στην περιοχή του Ρουρ στα ορυχεία, τη βιομηχανία και τη γεωργία[1].

Εν τω μεταξύ, η μητέρα του είχε επίσης διαφύγει με τις δύο αδελφές του και ζούσε, νιόπαντρη, στο Wittlich κοντά στο Trier. Ωστόσο, από τα σχολικά του χρόνια στο Döbeln, ενδιαφερόταν πάντα έντονα για τη λογοτεχνία και έγραφε και ο ίδιος.

Πήγε στη Βιέννη για να ζήσει με έναν πρώην σχολικό φίλο και άρχισε να σπουδάζει θεατρικές σπουδές. Αλλά εκεί, όπως και στη Δυτική Γερμανία, τα απολυτήριά του από τη ΛΔΓ δεν αναγνωρίζονταν. Έπρεπε να πάρει το αυστριακό απολυτήριο. Ο Wolf συνθηκολόγησε με τις εξετάσεις στα λατινικά και έπιασε δουλειά ως βοηθός σκηνοθέτη στον τηλεοπτικό σταθμό του Saarbrücken.

Το 1965 εργάστηκε ως σκηνοθέτης[5] και προσλήφθηκε ως δραματουργός και ηθοποιός στο θέατρο Iserlohner Volksbühne. Μεταξύ 1968 και 1971, μετά από μια πρακτική άσκηση στην Westfalenpost, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες[4].[5] Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Norden[6]. γύρω στο 1994, έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ελαιόχωρο[7].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1989: Ετήσια υποτροφία από το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας[6].

1992: Υποτροφία λογοτεχνίας της Κάτω Σαξονίας[4].

1995: υποτροφία εργασίας, πεντάμηνη υποτροφία εργασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας, Οικογένειας και Γυναικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου[4].

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγάλος Παν. Wunderlich, Tübingen 1985, ISBN 3-8052-0361-6.

Riemer. Pahl-Rugenstein, Κολωνία 1988, ISBN 3-7609-7016-8

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Dasein überwirft mich mit Köstlichkeiten. Ένα πορτρέτο του συγγραφέα Paul Narwal". Ηχογράφηση, απομαγνητοφωνήσεις και χειρόγραφο εκπομπής, WDR 3, 13 Μαΐου 1999, αρχειοθετημένο στο Ινστιτούτο Fritz Hüser, συλλογή Erasmus Schöfer[7].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Der Literat, 1983, Band 35, Seite 4 eingeschränkte Vorschau in der Google-Buchsuche
  2. Fritz-Hüser-Institut, Bestand Erasmus Schöfer, PDF-Datei, S. 88 [4]

Διαδικτυακοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία από και για τον Paul Narwal στον κατάλογο της Γερμανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης