Χρήστης:Agus7D/πρόχειρο/Gloomy Sunday

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Agus7D. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.


 Διαγραφή αυτού του προχείρου 

1. Αντιγράψτε αυτό: #ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ [[Χρήστης:Agus7D/πρόχειρο]]
2. Κάντε κλικ εδώ
3. Κάντε το επικόλληση στην αρχή της σελίδας
4. Πατήστε «Δημοσίευση»

Το Gloomy Sunday (Ουγγρικά:Szomorú vasárnap) ,επίσης γνωστό ως "Ουγγρικό Τραγούδι Αυτοκτονίας",είναι ένα δημοφιλές τραγούδι, το οποίο συντέθηκε από τον Ουγγρικής καταγωγής πιανίστα και συνθέτη Rezső Seress το 1993.

Οι πρωτότυποι στίχοι είχαν τον τίτλο “Vége a világnak”(Ο κόσμος τελειώνει) και αφορούσαν την απόγνωση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.Το τραγούδι τελειώνει σε μια σιωπηλή προσευχή για τις αμαρτίες του κόσμου. Αργότερα, ο ποιητής László Jávor αποφάσισε να γράψει δικούς του στίχους για το τραγούδι, με τον τίτλο Sad Sunday , το οποίο αφηγούταν την ιστορία ενός ανθρώπου και την επιθυμία του να αυτοκτονήσει μετά τον θάνατο του εραστή του. Αυτοί οι στίχοι έγιναν, τελικώς, πιο δημοφιλείς από τους πρωτότυπους,οι οποίοι ξεχάστηκαν.Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στα Ουγγρικά το 1935 από τον Pál Kalmár. Κάποιες αναφορές ισχυρίζονται πως η έμπνευση του Jávor ήταν η σύντροφός του, η οποία τον άφησε, γεγονός το οποίο τον ώθησε να γράψει τους στίχους που ξεκίνησαν ως ποίημα.

Το "Gloomy Sunday" ηχογραφήθηκε στην Αγγλική γλώσσα για πρώτη φορά το 1936, με στίχους από τον Sam M.Lewis,και ηχογραφήθηκε για άλλη μια φορά την ίδια χρονιά από τον καλλιτέχνη Paul Robeson, με στίχους από τον στιχουργό Desmond Carter. Έγινε δημοφιλές ανάμεσα σε πολλούς ομιλητές της Αγγλικής γλώσσας, μετά τη δημοσίευση μιας έκδοσής του από την τραγουδίστρια της τζαζ, Billie Holiday το 1941. Οι στίχοι του Lewis αναφέρονταν στην αυτοκτονία, και η δισκογραφική εταιρία το περιέγραψε ως το "Ουγγρικό Τραγούδι Αυτοκτονίας". Υπάρχει ένας επαναλαμβανόμενος αστικός μύθος, που ισχυρίζεται ότι πολλοί άνθρωποι αυτοκτόνησαν καθώς άκουγαν αυτό το τραγούδι.

Συγγραφή και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι συντέθηκε από τον Rezső Seress όσο κατοικούσε στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να ανακηρυχθεί τραγουδοποιός στα τέλη του 1932.

Τίτλος ενότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κείμενο


Το λήμμα τελειώνει εδώ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • τίτλος. 
  • τίτλος. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]