Χρήστης:Adelakc/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άγνωστος Κόσμος (2005 ταινία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγνωστος Κόσμος

Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Αγνωστός Κόσμος[1] είναι μια Άγγλο-Αμερικάνικη παραγωγή του 2005. Πρόκειται για ένα ρομαντικό και ιστορικό δράμα που γράφτηκε και γυρίστηκε από τον Τέρενς Μάλικ. Η ταινία απεικονίζει την ίδρυση του πρώτου Αγγλικού οικισμού στην Αμερική, το Τζειμστάουν στην Βιρτζίνια και είναι εμπνευσμένη από τα ιστορικά στοιχεία του καπετάνιου Τζόν Σμίθ, την φυλή Powhatan και τον άγγλο Τζόν Ρόλφ που ήταν ένας από τους πρώτους αποίκους της Βόρειας Αμερικής. Είναι η τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μάλικ.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν οι ηθοποιοί, Collin Farrell (John Smith), Q’orianka Kilcher (Pocahontas), Christian Bale (John Rolfe) και Christopher Plummer(Christopher Newport). Στην ομάδα παραγωγής συμπεριλαμβάνονται ο διευθυντής φωτογραφίας Emmanuel Lubezki, oι παραγωγοί Sarah Green και Jack Fisk, η σχεδιαστής ρούχων Jacqueline West και οι συντάκτες ταινιών Richard Chew, Hank Corwin,Saar Klein και Mark Yoshikawa.

Στην αρχή η ταινία έλαβε ελάχιστες θετικές κριτικές, ενώ αργότερα αρκετοί κριτικοί την κατέταξαν ως μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές[2] ταινίες της δεκαετίας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1607 η Ποκαχώντας, κόρη του αρχηγού της φυλής των Powhatan, μαζί με άλλα μέλη της φυλής της παρακολουθούν την άφιξη τριών πλοίων που ήταν απεσταλμένα από την Αγγλία για να ιδρύσουν  οικισμό στον «Νέο Κόσμο». Σε ένα από τα πλοία βρίσκεται ο καπετάνιος Τζόν Σμίθ ο οποίος πιάνεται αιχμάλωτος από τους ιθαγενείς οι οποίοι τον οδηγούν στον  αρχηγό τους. Ύστερα από ανάκριση, ο αρχηγός διέταξε να τον εκτελέσουν αλλά μετά την παρέμβαση της Ποκαχώντας αποφάσισε να του χαρίσει τη ζωή.

Ζώντας ανάμεσα στους Powhatan,ο Σμίθ κερδίζει την φιλία και τον σεβασμό της φυλής , ενώ παράλληλα ερωτεύεται και την Ποκαχώντας.Ο αρχηγός αφήνει ελεύθερο τον Σμίθ με την προϋπόθεση ότι οι Άγγλοι θα φύγουν από τον νέο κόσμο την άνοιξη που θα ακολουθούσε.Με την άφιξη της άνοιξης η φυλή αντιλαμβάνεται πώς οι Άγγλοι δεν σκόπευαν να εγκαταλείψουν τον οικισμό και εξοργισμένος ο αρχηγός της φυλής εξορίζει την Ποκαχώντας. Η Ποκαχώντας πιάνεται αιχμάλωτη από τους Άγγλους και μεταφέρεται στο Τζειμσταουν. Ο Σμίθ δέχεται μια πρόταση από τον βασιλιά και φεύγει για την Αγγλία εγκαταλείποντας την Ποκαχώντας η οποία νομίζει ότι ο αγαπημένος της είναι νεκρός.

Η Ποκαχώντας βρίσκει παρηγοριά στον Τζόν Ρολφ με τον οποίο παντρεύεται και αποκτά έναν γιο ενώ παράλληλα εγκαταλείπουν την Αμερική και μετακινούνται στην Αγγλία. Αργότερα μαθαίνει πως ο Σμίθ είναι ζωντανός και απορρίπτει τον Ρόλφ.

Σε μια συνάντηση τους, ο Σμίθ παραδέχεται στην Ποκαχώντας πως έκανε λάθος που επέλεξε την καριέρα του αντί για εκείνη. Ωστόσο αποφασίζουν να χωρίσουν τους δρόμους τους οριστικά και η Ποκαχώντας επιστρέφει στον Ρόλφ και οι δύο τους αποφασίζουν να επιστρέψουν μαζί με τον γιό τους στην Βιρτζίνια. Λίγο πριν την επιστροφή τους ωστόσο η Ποκαχώντας αρρωσταίνει με πνευμονία και πεθαίνει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The New World (2005 film)» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2020-01-03. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=The_New_World_(2005_film)&oldid=933945290. 
  2. «κινηματογραφος βικιπαιδεια - Αναζήτηση Google». www.google.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020.