Χρήστης:Ευγενιωτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Οι συνοικιες του Κερατσινιου καθοριζονται κυριως απο τη Λεωφορο Δημοκρατιας , δευτερευοντως απο καποιες εκκλησιες , το  νεκροταφειο της Αναστασης και το στρατοπεδο "κοπη" .
      Κεντρικη περιοχη του Κερατσινιου , οπου βρισκεται και η διοικηση του δημου ειναι τα Ταμπουρια. Κεντρο των Ταμπουριων ειναι η πλατεια Λαού μεταξυ οδων Λ.Δημοκρατιας , Χορμοβίτου , 25ης Μαρτιου και Βενιζελου .Ο εμπορικος τομεας ειναι διασπαρτος αλλα επικεντρωνεται γυρω απο πλατεια Λαου , οδο Βενιζελου απο δημαρχειο μεχρι Δημοκρατιας οπως και επι της Δημοκρατιας [και Αγχιάλου ] περιπου απο Προικονησου μεχρι Υπαπαντης . Μια διευρυμενη αντιληψη για την εκταση αυτου που ονομαζεται Ταμπουρια ειναι οτι εκτεινονται απο Λεωφ Λαμπράκη ,ΑγΓεωργιο, λοφο Αγ Παντελεημονα περιοχη Νερο μεχρι οδο Σπαρτης [η και Αγ.Δημητριου] και νοτια μεχρι 2 δρομους παράλληλους προς Δημοκρατιας [προς την πλευρα της Ευγενειας και της Αναστασης] .Η περιοχη μεταξυ οδου Υπαπαντης και Αγ.Δημητριου άλλοτε αποκαλειται Ταμπούρια άλλοτε απο κάποιους αποκαλειται ¨μανιάτικα¨ . Η περιοχη αυτη ανηκει τυπικα στο δημο Πειραια και εχει οδικους [μικρους] άξονες την οδο Σπαρτης [κυριως κατοικιες] και την Ψαρρων με κατευθυνση προς Πειραια και την Αγ Δημητριου με κατευθυνση απο Πειραια. Οριοθετειται απο λεωφ. Πετρου Ραλλη και απο οδο Αναπαύσεως στο βορρα και νοτο αντιστοιχα . Πάντως ορισμενοι ξεχωριζουν την περιοχη κοντα και τριγυρω στο ναο Αγ Δημητριου και ψηλοτερα σαν συνοικια Αγ Δημητριου η οποια διοικητικα επισης ανηκει στο δημο Πειραια, αν και κοινωνικα ιστορικα "ταιριαζει" στο Κερατσινι .
         Μικρες συνοικιες επι μερους της περιοχης Ταμπουριων ειναι ο Αγ.Γεωργιος στον ομωνυμο λοφο , Αγ Παντελεημονας [στο υψος της 25ης Μαρτιου] με πολλες πρωην και νυν προσφυγικες μικρες κατοικιες ενος η δυο οροφων που φθανουν μεχρι το δημαρχειο της πολης, τα "Διωροφα" [μακροστενη κατηφορικη περιοχη αναμεσα σε λεωφ Δημοκρατιας και Χρυσοστ.Σμυρνης [οπου αρχιζουν τα ορια της Ευγενειας] η περιοχη Νερο [κομβικο σημειο οπου ενωνονται η Βενιζελου με την Π.Ραλλη και φθανει μεχρι το βραχο-λοφο Σελεπίτσαρι]. Μικροτερη χρηση εχει η αναφορα σε περιοχες οπως "Θεμιστοκλειο" [μερικα τετραγωνα τριγυρω απο ομωνυμο αθλητικο κεντρο με εισοδο απο οδο Υπαπαντης ].
             Αλλες περιοχες του Κερατσινιου ειναι : στο βορεινο τμημα του Κερατσινιου βρισκεται  η Χαλκηδόνα [επικλινης περιοχη πάνω απο Π.Ραλλη που φθανει μεχρι ορια δημου Νικαιας - Νεαπολη], η Αμφιαλη [επικλινης μεγαλη περιοχη με θεα απο κομβο Σχιστου μεχρι ορια δημου και απο ημιορεινο βορειο συνορο μεχρι Αγ.Γεωργιο και Ταμπουρια - βασικος της άξονας η λεωφ.Λαμπράκη] και η περιοχη του Αγ Μηνα ,[απο κομβο Σχιστου προς Πετρου Ραλλη μεχρι την περιοχη Νερο].
    Νοτια απο Λεωφ. Δημοκρατιας βρισκονται οι περιοχες της Χαραυγης [υπερυψωμενη χερσονησος περιβαλλεται απο θαλασσα χωρις προσβαση , οριοθετειται απο το εργοστασιο της ΔΕΗ και το λιμανακι ΑγΝικολαου  οπου γινοταν καποτε το λεγομενο ψαραδικο πανηγυρι και φθανει σχεδον μεχρι Ιχθυοσκαλα Κερατσινιου , οριοθετειται επισης απο την περιοχη Ευγενεια με συνορο περιπου τη γειτονια του Αγ.Ευθυμιου και απο εκει καθετα στη Βυρωνος με συνορο περιπου ολη την οδο Αγ.Ευθυμιου μεχρι τη "ρεματια" , επισης αγγιζει τα ορια της Δραπετσωνας στο εργοστασιο Τσιμεντων ]. Η κλιση του εδαφους ειναι αρκετα μεγαλη και η ακτογραμμη ης σε πολλα σημεια ειναι κρημνωδης .Μια περιοχη της Χαραυγης οι ντοπιοι αποκαλουν "χωριο" η "χωριουδακι". 
    Στη νοτια πλευρα του Κερατσινιου βρισκεται η Ευγενεια που οριοθετειται απο την Χαραυγη , τα Ταμπουρια [στα Διωροφα ] , το νεκροταφειο της Αναστασεως μεχρι την περιοχη του μικρου κομβου Κερατζακη [Βενιζελου και Αναπαυσεως] και της μικρης γειτονιας "Αναληψεως" .Η τελευταια γειτονια ειναι το συνορο προς Δραπετσωνα ,  δημο πειραια και εκτεινεται απο οδο Αναπαυσεως [μικρη πλατεια] μεχρι 25ης Μαρτιου.Επικεντρο της ο ομωνυμος ναος και οι γειτονικοι δρομοι.  
    Το στρατοπεδο της ΚΟΠΗΣ ηταν το συνορο μεταξυ δημων Δραπετσωνας ,Κερατσινιου και Πειραια , τωρα ειναι συνορο μεταξυ του Πειραια και των 2 άλλων που ενωθηκαν. Η οδος Υπαπαντης μεχρι καποιο υψος χωριζει τον ενοποιημενο δημο απο το δημο Πειραια .