Χρήστης:Ελένη Τσαπράζη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

"Οι δακτύλιοι του κρόνου"

Οι Δακτύλιοι του Κρόνου

 Οι γίγαντες πλανήτες: Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας έχουν δακτυλίους. Αλλά οι πιο θεαματικοί στο πλανητικό μας σύστημα είναι του Κρόνου.


Εύκολα ορατοί από τη Γη

Οι δακτύλιοι του Κρόνου ξεκινούν κοντά από την επιφάνειά του και εκτείνονται σ' ένα πλάτος 140.000 χλμ., μέγεθος που είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο της ακτίνας του πλανήτη. Είναι εύκολο να τους δούμε από τη Γη με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Μια φορά κάθε 15 χρόνια, καθώς γυρίζει ο Κρόνος γύρω από τον Ήλιο, η θέση του είναι τέτοια που το επίπεδο των δακτυλίων του είναι παράλληλο προς εμάς. Οι δακτύλιοι είναι τόσο λεπτοί που όταν αυτό συμβαίνει, δεν φαίνονται από τη Γη.


Οι ανακαλύψεις του Voyager


Οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν είναι στερεοί. Σχηματίζονται από πάρα πολλά μικρά κομμάτια πάγου, από μέγεθος σκόνης μέχρι μέγεθος ενός μικρού σπιτιού και διαγράφουν κυκλικές τροχιές γύρω από τον Ισημερινό του Κρόνου.

Από τη Γη μπορούν να αναγνωριστούν τρεις κύριοι δακτύλιοι. Ο ένας, ο εξωτερικός, είναι ο δακτύλιος Α. Χωρίζεται από τον δακτύλιο Β με το χώρισμα του Cassini, ενά κενό διάστημα μεταξύ τους. Ο δακτύλιος Α έχει το δικό του χώρισμα, που ονομάζεται Encke και είναι πολύ πιο στενό από αυτό του Cassini. Ο δακτύλιος C είναι ο πλησιέστερος προς τον Κρόνο και πιο λεπτός από τους άλλους.


Σύνθετοι δακτύλιοι Το διαστημικό σκάφος Voyager έδειξε πως οι δακτύλιοι είναι πιο περίπλοκοι από ότι πίστευαν οι αστρονόμοι. Ο κάθε ένας αποτελείται από χιλιάδες πολύ στενούς δακτυλίους, ενώ τα χωρίσματα δεν είναι όλα εντελώς κενά διαστήματα. Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει επίσης και άλλους δακτυλίους συμπεριλαμβανομένου και του δακτυλίου F, ο οποίος φαίνεται να σχηματίζεται από δύο ή τρία συμπλεκόμενα νήματα.