Χρήστης:ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΤΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δίστρατο Άρτας


Νομός Άρτας Δήμος Κοινότητα Διστράτου , Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Πληθυσμός 176 ( απογραφή 2001) Υψόμετρο 450 m


   Το Δίστρατο είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Άρτας. Η Άρτα βρίσκεται στην Ήπειρο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450μ. απέχει  43 χλμ. από Άρτα. Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 176 κάτοικοι. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Πιστιανά παλαιάς Ελλάδας. Σε Δίστρατο μετονομάστηκε το 1956. Το όνομα οφείλεται μάλλον σε μια τοποθεσία  στην κορυφή του χωριού «τα Δίστρατα» ή στο ότι βρίσκεται στη διασταύρωση  του δρόμου προς τα δυτικά Τζουμέρκα.
   Το χωριό απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1881 με τη συνθήκη του Βερολίνου όταν προσαρτήθηκε στην Ελλάδα η Θεσσαλία και τμήμα του Ν. Άρτας ανατολικά του Αράχθου. Μέχρι το 1912 υπαγόταν μαζί με άλλα χωριά στο Δήμο Θεοδωρίας με έδρα το Βουργαρέλι. Το χωριό σαν ξεχωριστεί κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1912. Από το2010 το χωριό υπάγεται στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
 
   Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία, την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. Το χωριό διασχίζεται από τον ποταμό Άραχθο, όπου το καλοκαίρι διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Επισκέπτες του χωριού αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν rafting στα νερά του ποταμού με την καθοδήγηση έμπειρου δασκάλου.

Ιστορικά μνημεία : • Αγροτικό Μουσείο στο Πέραμα, με εργαλεία και αντικείμενα χρήσης από την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή • "Τζαμάκειο" Βιβλιοθήκη στον περίβολο της εκκλησίας της Αγ. Τριάδας, στην πλατεία του Δίστρατου • Δημοτικό Σχολείο στην Αγ. Φανερωμένη στο Τραπεζάκι, στο οποίο έγινε η Α΄ Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών.


Παραπομπές :  Ντάλας Χ., 1993.Δίστρατο: σελίδες από την ιστορία του, Σύλλογος των απανταχού Διστρατιωτών Άρτας Εκδόσεις Αρνός  http://www.ntua.gr/MIRC/db/epirus_db/4%20Arta/4_2_D_Athamanias/4_2_4_DD_Distratou/4_2_4_DD_Distratou.htm