Χουάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χουάι
Πηγέςβουνό Τονγκπάι
ΕκβολέςΓιανγκτσέ/Ειρηνικός Ωκεανός
Χώρες ΛεκάνηςΚίνα
ΚίναΚίνα
Μήκος1.110 km
Υψόμετρο Πηγώνπερ. 420 μέτρα
Υψόμετρο Εκβολών0 μέτρα
Λεκάνη απορροής174.000 km²
ΠαραπόταμοιYing River, Huang River, Shiguan River, Hong River (Huai River) και Guo River

Ο Χουάι είναι μεγάλος ποταμός της Κίνας, με μήκος που φθάνει[1] τα 1.110 χιλιόμετρα. Ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, τον Κίτρινο Ποταμό και τον Γιανγκτσέ[1], σε ίση περίπου απόσταση από τον καθένα για μεγάλο μέρος της διαδρομής του. Μέχρι και μετά την έναρξη των ιστορικών χρόνων, χυνόταν κατευθείαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά οι πλημμύρες έχουν πλέον μεταβάλει τον ρου του τόσο, ώστε σήμερα αποτελεί παραπόταμο του Γιανγκτσέ, έναν από τους μεγαλύτερους. Συγκαταλέγεται στους «Εφτά μεγάλους ποταμούς της Κίνας». Ο Χουάι είναι διαβόητος ως επιρρεπής σε πλημμύρες.

Η γραμμή που σχηματίζει ο Χουάι και τα βουνά Κιν-λινγκ θεωρείται συχνά ως το γεωγραφικό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κίνα. Αυτή η γραμμή προσεγγίζει αρκετά την ισόθερμη των 0 °C του Ιανουαρίου και τη γραμμή ίσου υετού των 800 χιλιοστομέτρων.

Ρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Χουάι πηγάζει από το όρος Τονγκπάι στην επαρχία Χενάν, σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 32°23′17″ Βόρειο, και μήκος 113°17′05″ Ανατολικό. Διαρρέει το νότιο μέρος της Χενάν, τη βόρεια επαρχία Ανχουέι και τη βόρεια Τσιανγκσού.

Ιστορικά ο Χουάι χυνόταν στη θάλασσα περνώντας από το Πέρασμα Γιουν-τι με μεγάλο πλάτος και αργή ροή. Χρησίμευε για την άρδευση των γύρω αγρών και ήταν το κέντρο ενός εκτεταμένου δικτύου από κανάλια και παραπόταμους. Αρχίζοντας από το έτος 1194 μ.Χ. ο Κίτρινος Ποταμός στα βόρεια άλλαξε επανειλημμένα τον ρου του προς τα νότια, ώσπου συναντήθηκε με τον Χουάι. Η συνακόλουθη εναπόθεση ιζημάτων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μετά την επιστροφή του Κίτρινου Ποταμού στη βόρεια κοίτη του, κάτι που έγινε για τελευταία φορά το 1897, η τοπογραφία της λεκάνης του Χουάι μεταβλήθηκε σημαντικά με την δημιουργία ψηλότερου εδάφους και λιμνών. Ως αποτέλεσμα, νερό από τον μέσο ρου του ποταμού δεν μπορούσε να εισρεύσει στον κάτω ρου, ενώ το νερό στον κάτω ρου δεν μπορούσε να βρει έξοδο προς τη θάλασσα. Το πρόβλημα χειροτέρευσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η εθνικιστική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον ρυθμό της ιαπωνικής εισβολής, πλημμύρισε το κατώτερο μέρος της λεκάνης του Χουάι ανοίγοντας το νότιο ανάχωμα του Κίτρινου Ποταμού. Ο κύριος όγκος του Κίτρινου Ποταμού έρρεε από αυτό το άνοιγμα τα επόμενα εννέα έτη, αναστατώνοντας περαιτέρω το ποτάμιο σύστημα του Χουάι.

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών ήταν ότι το νερό του Χουάι συσσωρευόταν στη λίμνη Χονγκτζέ και τελικώς άρχισε να εκρέει προς τα νότια, κυλώντας προς τον ποταμό Γιανγκτσέ. Μικρές και μεγάλες πλημμύρες συνέβαιναν συχνά, ενώ η περιοχή υπέφερε από τις ξηρασίες μεταξύ των διαδοχικών πλημμυρών. Στην περίοδο των 450 ετών από το 1500 μέχρι το 1950, ο ποταμός Χουάι είχε κατά μέσο όρο 94 σημαντικές πλημμύρες ανά αιώνα. Η πιο πρόσφατη μεγάλη πλημμύρα σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2003.

Οι απόπειρες για να επιλυθούν τα προβλήματα του Χουάι εστιάσθηκαν στην κατασκευή διεξόδων για τα νερά του προς τον Γιανγκτσέ και από εκεί στη θάλασσα. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των νερών του Χουάι εκβάλλει στον Γιανγκτσέ περνώντας από τη λίμνη Χονγκτζέ. Το Κύριο Αρδευτικό Κανάλιο της βόρειας Τσιανγκσού, μήκους 168 χιλιομέτρων, διοχετεύει τα υπόλοιπα νερά του στην παλαιά ιστορική κοίτη του, μέχρι της θαλάσσης, και σχεδιάζεται να ενισχυθεί με την κατασκευή ενός νέου, παράλληλου καναλιού. Αρκετοί πρώην παραπόταμοι του Χουάι επίσης μεταφέρουν νερό μέσα από την παλαιά κοίτη προς τον ωκεανό.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Huai River». Huai River. 2014. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/274230/Huai-River. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]