Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χοτζισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεταφρασμένα έργα του Ενβέρ Χότζα σε διάφορες γλώσσες

Ο χοτζισμός αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, λόγω διάσπασης στο μαοϊκό κίνημα, που εμφανίζεται μετά την ιδεολογική διαμάχη μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας το 1978.[1] Η ιδεολογία ονομάστηκε από τον Ενβέρ Χότζα, αξιοσημείωτο Αλβανό κομμουνιστή ηγέτη.

Ο χοτζισμός οριοθετεί τον εαυτό του με μια αυστηρή υπεράσπιση της κληρονομιάς του Ιωσήφ Στάλιν, την οργάνωση της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον σταλινισμό[2] και τη σφοδρή κριτική σχεδόν όλων των υπόλοιπων κομμουνιστικών ομάδων ως «ρεβιζιονιστές». Για παράδειγμα, ορίζει τον ευρωκομμουνισμό ως αντικομμουνιστικό κίνημα.

Με θέσεις κριτικές προς τη Γιουγκοσλαβία, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ενβέρ Χότζα χαρακτήρισε τις τρεις πρώτες ως «κοινωνικούς ιμπεριαλιστές» και καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968, πριν αποσύρει την Αλβανία από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ως απάντηση. Ο χοτζισμός υποστηρίζει το δικαίωμα των εθνών να συνεχίσουν το σοσιαλισμό από διαφορετικά μονοπάτια, που υπαγορεύονται από τις συνθήκες σε αυτή τη χώρα,[3] αν και ο Χότζα προσωπικά έκρινε ότι ο τιτοϊσμός ήταν στην πράξη «αντιμαρξιστικός» συνολικά.[4]

Οι Αλβανοί πέτυχαν στο ιδεολογικό πεδίο, κερδίζοντας ένα μεγάλο μέρος των μαοϊκών, κυρίως στη Λατινική Αμερική (όπως ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού, καθώς και το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας), αλλά είχαν επίσης σε γενικές γραμμές σημαντικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.

Μετά την πτώση της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας το 1991, τα χοτζιστικά κόμματα ομαδοποιήθηκαν σε μια διεθνή διάσκεψη που ιδρύθηκε το 1994 και την εφημερίδα Ενότητα και Αγώνας.

  1. Communism for Know-It-Alls. Filiquarian Publishing, LLC. 2008. σελ. 23. 
  2. Pridham, Geoffrey (2000). The Dynamics of Democratization: A Comparative Approach. Bloomsbury Publishing. σελ. 70. 
  3. «A Brief Guide to Hoxhaism». The Red Star Vanguard. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2014. 
  4. Hoxha, Enver. «Enver Hoxha: Eurocommunism is Anticommunism». Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]