Χοντζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι πύλες της παλαιάς Χοντζ

Η Χοντζ είναι πόλη και πρωτεύουσα της περιοχής Χοντζ της επαρχίας Φαρς του Ιράν. Ο πληθυσμός της είναι 20.012 κάτοικοι (απογραφή 2006) και βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μ. Βρίσκεται 270 χλμ. νοτίως του Σιράζ.

Η Χοντζ έχει ιστορία 2.000 ετών και ήταν γνωστή στους οπαδούς του ζωροαστρισμού. Οι Χόντζις, οι κάτοικοι της πόλης, αναφέρονται στους εαυτούς τους ως Χοντμουνί, ένας όρος που κυριολεκτικά σημαίνει "τμήμα από εμάς" αλλά μεταφορικά αναφέρεται συλλογικά στους ανθρώπους από το Γκεράς, Λαρ, Εβάζ και άλλες γειτονικές πόλεις, που μοιράζονται μαζί τους μια κοινή γλώσσα που είναι γνωστή ως "Αχόμι".

Τα αρχαία ονόματα της Χοντζ ήταν "Χονγκ" και "Κοντζ" (γωνία στα περσικά). Οι κάτοικοί της είναι Σουνίτες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιοχή, και είναι διάσημοι για το εμπορικό τους δαιμόνιο. Η πόλη έχει ιστορική αξία καθώς ήταν η έδρα πολλών μουσουλμάνων λογίων και σπουδαίων αρχιτεκτονικών έργων, πριν και μετά την ισλαμική περίοδο. Ο σπουδαίος Μαροκινός εξερευνητής Ιμπν Μπαττούτα (1304-1369 μ.Χ.), έγραψε για τα ταξίδια του στη Χοντζ με μεγάλη λεπτομέρεια.