Χελιδονού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Χελιδονού είναι περιοχή της Κηφισιάς, στο νόμό Αττικής, την οποία και διασχίζουν ο Κηφισός ποταμός και το ομώνυμο "ρέμα της Χελιδονούς" που καταλήγει στον Κηφισό. Στη περιοχή αυτή υφίσταται και η πολύ παλαιά Μονή Χελιδονούς, ή Μονή Παναγίας της Χελιδονούς, από το όνομα της οποίας και προήλθε η ονομασία της περιοχής, καθώς και του ομωνύμου ρέματος.

Η εκκλησιά χτίστηκε αργότερα του περιγραφόμενου θαύματος γύρω από μία σπηλιά με πηγή. Από την πηγή-εκκλησία ανέβλυζε νερό μεχρι το 1980 αφου μάλιστα η πηγή ανάβλυζε μέσα από την εκκλησία και τροφοδοτούσε το ομώνυμο Ρέμα της Χελιδονούς.

Λαογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Στης Χελιδονούς το ρέμα θα με κάνεις να πνιγώ
αφού το δικό σου ψέμα μ΄ έχει φέρει ως εδώ"
(ρεφρέν από ομώνυμο λαϊκό τραγούδι του Τ. Βοσκόπουλου)

Ιστορικά, Ερμηνευτικά, Λαογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις τοπικές περιγραφές το θαύμα συντελέσθει από μικρό μουγγό παιδί. Το παιδί είχε χάσει την λαλιά του διαβαίνοντας αργά τη νύχτα το ρέμα μιλώντας φωναχτά -αντι να κοιμάται ήσυχο στο κρεβάτι του-.... όταν μία ιπτάμενη νεράιδα του πήρε την φωνή και έφυγε αντίθετα στη ροή του ρέματος-νερού. Σε επόμενη επίσκεψη με τους απογοητευμένους γονείς του, χωρίς να βρίσκουν λύση-γιατρειά, αναζήτησαν την πορεία της νεράιδας αντίθετα στη ροή του νερού του ρέματος, και τότε βρέθηκαν μέσα σε μια σπηλιά από την οποία κι άντληζε νερό κρύο και γάργαρο. Πιστεύοντας οτι η νεράιδα θα φανερωνόταν μέσα από το νερό της πηγής της σπηλιάς, παρέμειναν ώρες και μερόνυχτα μέσα στη σπηλιά, εκληπαρώντας τη νεράιδα να ξεπηδήσει από την πηγή. Ξαφνικά, ενα τσούρμο χελιδόνια όρμησαν να προφυλαχτούν μέσα στην σπηλιά, όμως η πτήση των χελιδονιών αιφνιδίασαν τόσο τους γονείς όσο και το μουγγό παιδί.

Και εκείνη τη στιγμή το μουγγό παιδί φώναξε "Πω-πω Χελιδόνια!", και έτσι βρήκε τη φωνή του! Εξου και η ονομασία ! Για το θαύμα οι γονείς περικύκλωσαν την σπηλιά - πηγή με πέτρες και αργότερα χτίστηκε και η ομόνυμη εκκλησία.